Päť filmov prichádza dnes do našich kín – Duchovia Inisherinu, Slúžka, Niekto klope na dvere, či Spravodlivosť pre Emmeta Tilla

2.2.2023|Ivet Kollárová|

Prvý mesiac v roku nám ubehol ako voda a do našich životov sa bez milosti vrhol mesiac február. Takže, pre tých, ktorí potrebovali na rozbeh dlhší čas, vitajte v roku 2023, dobrou správou je, že zatiaľ ste o nič neprišli. Najkratší mesiac v roku prináša mesiac plný zábavy, fašiangov, karnevalov, jedného zamilovaného dňa a do kín ľúbeznú skupinu filmov, ktoré nadväzujú na kvalitu filmov z predchádzajúceho mesiaca a možno ich o niečo málo tromfnú. 

Prvý zo štyroch februárových filmových týždňov odštartuje piatimi novými filmami. Ťahákom je obľúbenec v rámci oscarovskej sezóny, výnimočná a neskutočne milá čierna komédia od režiséra Martina McDonagha, Duchovia Inisherinu (The Banshees of Inisherin)

Dej filmu Duchovia Inisherinu sa odohráva na odľahlom ostrove pri západnom pobreží Írska a sleduje celoživotných priateľov Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), ktorí sa ocitnú v slepej uličke, keď Colm nečakane ukončí ich priateľstvo. Ohromený Pádraic sa s pomocou svojej sestry Siobhán (Kerry Condon) a problémového mladého ostrovana Dominica (Barry Keoghan) snaží napraviť vzťah a odmieta prijať “nie” ako odpoveď. Pádraicove opakované snahy však len posilňujú odhodlanie jeho bývalého priateľa a keď Colm predloží zúfalé ultimátum, udalosti sa rýchlo vyhrotia a majú šokujúce následky.

Film režíroval  skvelý režiér Martin McDonagh, režisér mimoriadne umelecky úspešných filmov ako Tri Billboardy kúsok od Ebbingu a V Brugách a vo filme excelujú opäť tak ako vo filme v Brugách – herci Colin Farrell a Brendan Gleeson, ktorým sekundujú vo vedľajších úlohách Kerry Condon a Barry Keoghan.

Film získal 9 nominácii na cenu Oscar, vrátane najlepší film, réžia, herci v hlavnej a vedľajších úlohách (Farrell, Gleeson, Condon a Keoghan). A vpriebehu oscarovskej sezóny stihol pozbierať niekoľko nominácii a ocenení, medzi inými aj tri ceny Zlatý Glóbus, na ktoré bol nominovaný v 8 kategóriách. Okrem spomínaných hercov si vo filme zahrali aj Gary Lydon, Pat Shortt, Jon Kenny, či David Pearse. 

Boli by ste ochotní urobiť nemožné, keby to bol jediný spôsob, ako zachrániť svet? Režisér M. Night Shyamalan, tvorca skvelých trilerov so šokujúcimi koncovkami, nakrútil intenzívny film o nepredstaviteľnej dileme s názvom Niekto klope na dvere (Know at the Cabin)

Rodinná dovolenka na chate uprostred lesa, ďaleko od akejkoľvek civilizácie, začala dobre, až do momentu, kedy sa na prahu domu objavia ,,oni štyria“,. Vyzerajú ako členovia šialenej náboženskej sekty, ktorí sa snažia úbohým dovolenkárom vysvetliť, že svet, tak ako ho poznajú, sa skončí, ak ho nezachránia. V skutočnosti od nich nežiadajú nič zložité. Stačí, ak spomedzi seba vyberú jedného dobrovoľníka, ktorý sa obetuje pre spásu planéty.

Znie to bláznivo, však? A keď k tomu pridáte skutočnosť, že štyria zvestovatelia sa správajú ako úplní blázni, ktorí sa okrem argumentov sem-tam uchýlia aj k násiliu, keď živo vykresľujú najrôznejšie apokalyptické vízie, je jasné, že každý, kto im uverí, musí byť rovnako bláznivý ako oni. No hoci spočiatku v členoch terorizovanej rodiny nie je ani semienko pochybností, udalosti postupne naberú taký spád, že otázka “Čo ak je to pravda?” je čoraz aktuálnejšia. Nájdu silu zvládnuť nemožné? Pokúsia sa oklamať osud? Alebo sa už aj z nich stávajú šialenci, ako samozvaní jazdci apokalypsy? Z týchto otázok behá mráz po chrbte. A pripravte sa na to, že z odpovedí vám bude ešte mrazivejšie.

Režisér Shyamalan je známy tým, že sa vo svojich filmoch zahráva s divákmi ako mačka s myšou a vo finálne ich šokuje. “Odhalenie kľúčového zvratu v príbehu patrí k mojim obľúbeným činnostiam. Rád miešam žánre a je jasné, že prekvapenie musí prísť, keď je film v najnapínavejšom momente. Keby som to nerobil, divácky zážitok by bol oveľa slabší,” vysvetľuje režisér, ako sa mu zakaždým podarí zaujať väčšinu publika. V hlavných úlohách Dave Bautista, Rupert Grint, Jonathan Groff, Ben Aldridge, Nikki Amuka-Bird, Abby Quinn, William Ragsdale, či Kristen Cui. 

Od dnes máme v kinách aj slovensko-český film v réžii Mariany Čengel Solčanskej Slúžka, ktorý je inšpirovaný rovnomenným románom od Hany Lasicovej. Hlavnou hrdinkou je pätnásťročná Anka, ktorá prichádza pracovať ako slúžka do pražskej vily vysokopostavenej rakúsko-uhorskej rodiny. Anka s pomocou zvyšného služobníctva spoznáva pravidlá nového sveta, triedne rozdiely aj komplikované povahy svojich zamestnávateľov. Jej úhlavnou nepriateľkou stáva rovnako stará dcéra panskej rodiny, Resi, no nevraživosť medzi mladými ženami sa postupne premení na sympatie. Silné puto pomôže obom hrdinkám prežiť príkoria, ktoré ich v období života počas prvej svetovej vojny čakajú. V hlavných úlohách Dana Droppová, Radka Caldová, Vica Kerekes, Zuzana Mauréry, Aňa Geislerová, Karel Dobrý, Cyril Dobrý, Lukáš Pelč, Peter Nádašdi, či Vilma Frantová. 

Späť v čase, do krutej minulosti životov Afro-Američanov v USA, ktorá bohužiaľ zasahuje aj do súčasného sveta, sa pozrieme so snímkou Spravodlivosť pre Emmetta Tilla (Till) od režisérky Chinonye Chukwu.Skutočný príbeh, ktorý v roku 1955 otriasol Amerikou, podnietil niekoľko ďalších protestných akcií a upriamil pozornosť celého sveta na silnejúce hnutie za občianske práva. V jeho centre stojí Mamie Till Mobley, matka 14-ročného Emmetta, ktorý sa teší na prázdniny u bratrancov v Mississippi. Mamie posadí syna v Chicagu na vlak a nikdy ho už živého neuvidí. Po obvinení, že zapískal na bielu ženu v obchode, ho unesú a brutálne zavraždia dvaja miestni muži. Na Emmettovom pohrebe Mamie trvala na tom, že rakva s jeho telom musí zostať otvorená, aby „svet videl, čo urobili jej dieťaťu“. Bol to bezprecedentný akt vzdoru proti útlaku a nenávisti, ktorý vyslal jasný signál o tom, že spravodlivosť nebola určená pre všetkých obyvateľov Spojených štátov. Mamie svoj smútok dokázala premeniť na činy, ktoré inšpirovali ďalších bojovníkov za občianske práva. V hlavných úlohách Danielle Deadwyler, Jalyn Hall, Whoopi Goldberg, Sean Patrick Thomas, Haley Bennett, Frankie Faison, E. Roger Mitchell, Roger Guenveur Smith, Tim Ware, či Ed Amatrudo. 

Francúzsky film týždňa prináša na plátna kín obľúbenú dvojicu galských bojovníkov Asterixa a Obelixa v novej dobrodružnej komédii Asterix a Obelix: Ríša stredu (Astérix & Obélix: L’Empire du Milieu) od režiséra a herca Guillaumeho Caneta. Píše sa rok 50 pred Kristom. Zradný princ Deng Tsin Ruin práve dal uväzniť čínsku cisárovnú. Jeho jedinou túžbou je ovládnuť ríšu. Princezná Sass-Yi utečie do Galie, kde si vyžiada pomoc udatných bojovníkov Asterixa a Obelixa, ktorí sú vďaka čarovnému elixíru obdarení nadľudskou silou. Naši dvaja nerozluční hrdinovia a princezná sa vydávajú na dobrodružnú výpravu zachrániť cisárovnú a celú Čínu. 

Vo filme si zahrali Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Vincent Cassel, Jonathan Cohen, Marion Cotillard, José Garcia, Ramzy Bedia, Philippe Katerine, Jérôme Commandeur, Audrey Lamy, Franck Gastambide, Vincent Desagnat, Bô Gaultier de Kermoal, Zlatan Ibrahimovič, Pierre Richard, či Gérard Darmon. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/Magicbox/ContinentalFilm/ForumFilm

Súvisiace články