Do kín prichádza Korzet, Invalid, Magic Mike: Posledný tanec, vynovený Titanic a ďalšie tri filmy

9.2.2023|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový deň privítame v kinách sedem filmov – päť nových a dva reštaurované – najúspešnejší film v histórii, Titanic a nemú, kontroverznú klasiku z roku 1915 Zrodenie národa. Klubovou snímkou na týždeň je film v rakúsko-luxembursko-nemecko-francúzskej koproduckii, Korzet (Corsage) od Marie Kreutzer. 

Cisárovná Sissi je módnou ikonou a stelesnením mladistvej krásy. Píše sa rok 1877 a blížia sa jej 40. narodeniny, spútaná svojím postavením a nemiestnou kritikou okolia, však nemá veľké dôvody k oslavám. Chce si zachovať mladistvý vzhľad a tak uzatvára svoje telo do stále viac pevnejšieho korzetu. Aký by ale mohla žiť život, keby sa oprostila od konverzácii a pedantského drobnohľadu viedenského dvora? Režisérka Marie Kreutzer prichádza s nadčasovým príbehom o odvážnej žene a jej nehynúcej túžbe po slobode, ktorému kraľuje Vicky Krieps ako rebelujúca panovníčka, ktorá sa rozhodla vziať osud do vlastných rúk. Vicky za svoj výkon získala cenu pre najlepšiu herečku z MFF Cannes 2022 v sekcii Istý pohľad. Okrem nej vo filme uvidíme Colina Morgana, Floriana Teichtmeistera, Tamása Lengyela, Finnegana Oldfielda, Jeanne Werner, Katharinu Lorenz, či Alexandra Pshilla.

Hollywoodskym filmom týždňa je posledná časť sexy-tanečnej trilógie Magic Mike s názvom Magic Mike: Posledný tanec (Magic Mike’s Last Dance), ktorú, po jednotke opäť natočil Steven Soderbergh. „Magický“ Mike Lane (Channing Tatum) sa po dlhšej prestávke opäť dostáva na scénu, potom, čo mu nevyšiel obchod a bral malé kšefty ako barman. Mike teraz mieri do Londýna spolu s prominentnou spoločníčkou (Salma Hayek Pinault), ktorá ho zlákala ponukou, aká sa neodmieta. V hlavných úlohách Salma Hayek, Channing Tatum, Nancy Carroll, Caitlin Gerard, Gavin Spokes, Kasey Iliana Sfetsios, Christie-Leigh Emby, či Christopher Bencomo. 

Slovenským filmom na týždeň je čierna komédia od režiséra Jonáša Karáseka, Invalid. Divoké 90. roky. Šuštiakové súpravy, pestrofarebné saká, veľké magnetofóny, videoprehrávače, gýčová dancefloor hudba, videopožičovne na každom kroku, nové spoločenské pomery, záplava rôznych podvodníčkov, začínajúci organizovaný zločin a s ním spojené násilie a korupcia. V tomto čase a prostredí anonymného slovenského malomesta sa odohráva príbeh Laca Hundera – údržbára v múzeu, ktorý je hrdý na svoju prácu, ale kvôli svojej cholerickej povahe sa ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.

Réžie filmu INVALID sa zhostil Jonáš Karásek, režisér s mimoriadnym zmyslom pre humor a citom pre silnú vizuálnu stránku, ktorý dokáže suverénne kombinovať humor s akciou, a to všetko navyše zabalené v atraktívnom vizuálnom obale. Pre Jonáša to bude už jeho tretí film po komerčne úspešných filmoch Kandidát a Amnestie. Scenár k filmu napísal Tomáš Ďušička a je zaplnený originálnymi postavami, jedinečným príbehom a hlavne vtipnými autentickými dialógmi a replikami, ktoré majú potenciál stať sa kultovými. Producentmi filmu sú Maroš Hečko a Peter Veverka. V snímke sa okrem spomenutého Zděnka Godlu a Gregora Hološku, predstavia Daniel Fischer, Ivo Gogál, Oľga Belešová, Sväťo Malachovský, Sáva Popovič, Sandra Lasoková ale aj hviezdy hudobného show-biznisu Rytmus v úlohe rómskeho úžerníka, Majk Spirit v úlohe policajta a trio hip-hop hviezd doplní aj raper VEC. Okrem nich vo filme ešte uvidíme Helenu Krajčiovú, Kláru Meliškovú, Jevgenijho Libezňuka, Martina Šalachu, Petra Šimuna a iných...

Film finančne podporil Audiovizuálny fond Slovenska, koproducentom je RTVS.

Ďalšou snímkou sa zo Slovenska presunieme do chladného Nórska. Režisér Alex Herron natočil horor Uteč! (Leave). Mladá americká vysokoškolská študentka tajne cestuje do Nórska, aby sa pokúsila vypátrať svoje rodinné korene. Dievča našli ako bábätko na cintoríne, s obráteným krížikom na krku. Tínedžerka sleduje túto stopu a pomocou satanistického symbolu sa dostáva čoraz bližšie k pravde. V pátraní jej však bránia aj nočné mory a vízie, ktoré ju neustále nabádajú k úteku, kým ešte nie je neskoro. 

Film v réžii Alexa Herrona nadväzuje na najlepšie tradície amerických hororov, pričom ako kulisy využíva krásne scenérie Nórska. Koproducentom filmu je Tommy Wirkola, režisér filmov Šialená noc, 7 sestier a Janko a Marienka: Lovci čarodejníc, ktorý úspešne spája škandinávske filmové tradície so žánrom a profesionalitou hollywoodskej kinematografie. V tomto úsilí pokračuje Herron hororom "Uteč!", ktorý je súčasne nórskym aj americkým hororom a mal by priniesť fanúšikom tohto žánru plné uspokojenie. V hlavných úlohách Alicia von Rittberg, Herman Tømmeraas, Stig R. Amdam, Ellen Dorrit Petersen, Morten Holst, Gry M. Dahl, Peter Førde, či Ragnhild Gudbrandsen. 

Reštaurovanou, nemou snímkou týždňa je kontroverzný, vyslovene rasistický, ale prelomový americký film v réžii D.W. Griffitha, Zrodenie národa (The Birth of a Nation) z roku 1915. Epos o americkej občianskej vojne (1861 - 1965) a po nej nasledujúcej ére rekonštrukcie bol dlho oceňovaný pre svoje technické a dramatické inovácie, ale aj odsudzovaný pre rasistický scenár a pozitívne zobrazenie Ku-klux-klanu (KKK).

Tento dvojdielny epos na motívy románu Thomasa Dixona The Clansman (1905) sleduje vplyv občianskej vojny na dve rodiny: Stonemanovcov na severe a Cameronovcov na juhu, pričom každá z nich stojí na inej strane konfliktu. Prvá polovica filmu sa odohráva od vypuknutia vojny po zavraždenie prezidenta Abrahama Lincolna, záverečná časť sa zaoberá chaosom v období rekonštrukcie po občianskej vojne. Režisér D. W. Griffith spôsobil revolúciu v mladom filmovom umení svojím veľkorozpočtovým a umelecky ambicióznym zobrazením rokov občianskej vojny. Tento prelomový nemý film, uvedený v roku 1915, sa stal prvým hollywoodskym trhákom. Bol to najdlhšie premietaný a najvýnosnejší film produkcie tých čias a umelecky najvyspelejší film svojej doby. Zabezpečil budúcnosť hraných filmov a akceptovanie filmu ako seriózneho média. Epos o americkej občianskej vojne (1861 - 1965) a po nej nasledujúcej ére rekonštrukcie bol dlho oceňovaný pre svoje technické a dramatické inovácie, ale aj odsudzovaný pre rasistický scenár a pozitívne zobrazenie Ku-klux-klanu (KKK). Vo filme hrajú Lillian Gish, Mae Marsh, Henry B. Walthall, Miriam Cooper, Mary Alden, Ralph Lewis, George Siegmann, Walter Long, Robert Harron, či Wallace Reid.

Z prehliadky severského filmu SCANDI, do oficiálnej kino-distribúcie. Režisér Erik Poppe prináša historický, dramaticko-romantický film Emigranti (Utvandrama). Hnaní nádejou, spútaní láskou. Emigranti sú príbehom Kristiny Nilssonovej, matky, ktorá v 50. rokoch 19. storočia odchádza so svojou rodinou z chudobného Švédska a vydávajú sa na dlhú a nebezpečnú cestu v nádeji, že v Amerike nájdu lepší život.

V polovici 19. storočia odišlo zo Škandinávie milióny obyvateľov kvôli hladu a hmotnej núdzi do Ameriky v nádeji za lepším životom. V tomto monumentálnom príbehu sledujeme Kristínu, Karla-Oskara a ich malé deti, ktorí v 50. rokoch 19. storočia opúšťajú chudobné Švédsko a vydávajú sa na dlhú a nebezpečnú cestu cez Atlantik do divokej Severnej Ameriky. Táto nová štýlová adaptácia filmu Emigranti od medzinárodne uznávaného nórskeho režiséra Erika Poppeho (Utoya - 22. júla, Kráľova voľba) v hlavných úlohách s Lisou Carlehed (Tunel) a Gustavom Skarsgårdom (Vikingovia) je epickou dobovou drámou, založenou na literárnej predlohe od Vilhelma Moberga. Film Emigranti s obsadením švédskej popovej senzácie Tove Lo, Sofie Helin a Leny Strömdahlovej vyniká ako pútavý a nadčasový príbeh o tom, kto sme, kam patríme a ako ďaleko sme ochotní zájsť, aby sme zachránili naše deti a dosiahli naše sny. V hlavných úlohách Gustaf Skarsgård, Sofia Helin, Lisa Carlehed, Díana Bermudez, Hannes Fohlin, Stig Henrik Hoff, Tove Lo, Laurence Kinlan, Lena-Pia Bernhardsson, či Stefan Cronwall. 

Legendárny príbeh lásky vo filme Titanic oslavuje už svoje 25. výročie uvedenie do kín. Pri tejto príležitosti vám prinášajú filmové štúdia Paramount Pictures a 20th Century Studios obnovenú kino premiéru tohto filmového skvostu od  režiséra Jamesa Camerona v remastrovanej verzii v 4K 3D a s vysokou snímkovou frekvenciou.

 Film sa bude uvádzať len vo formáte 3D a diváci sa môžu opäť tešiť na nezabudnuteľné herecké predstavenie Leonarda DiCapria a Kate Winslet a ich príbehu večnej lásky. Titanic je legendárnou, epickou, akciou nabitou romancou na pozadí nešťastnej prvej plavby “nepotopiteľného” Titanicu, v tom čase najväčšieho pohyblivého objektu, aký bol kedy postavený. Titanic získal rekordných 11 Oscarov®, vrátane cien za najlepší film, réžiu, kameru, strih, výtvarnú réžiu a výpravu, kostýmy, filmovú hudbu, pôvodnú pieseň, zvuk, strih zvuku a vizuálne efekty. Po svojom prvom uvedení v roku 1997 sa stal celosvetovým kasovým víťazom všetkých čias a v súčasnosti je tretím najziskovejším filmom na svete. Okrem spomínanej dvojice vo filme uvidíme Billyho Zanea, Kathy Bates, Frances Fisher, Bernarda Hilla, Jonathana Hydea, Dannyho Nucciho, Gloriu Stuart, Davida Warnera, Victora Garbera, či Billa Paxtona.

  Foto © CinemArt/FilmEurope/ASFK/ContinentalFilm/VertigoDistribution

Súvisiace články