Päť noviniek od dnes v kinách – Ant-Man a Wasp: Quantumania, Je mi zo seba zle, či Utama

16.2.2023|Ivet Kollárová|

Tretí februárový filmový týždeň nás v kinách čakajú tri snímky európskej produkcie, jedna z Bolívie a blockbustrovým ťahákom je tretí film v marvelovskej sérii o Ant-Manovi, o réžiu ktorého sa opäť postaral Peyton Reed s názvom Ant-Man a Wasp: Quantumania

Vo filme Ant-Man a Wasp: Quantumania, ktorý oficiálne odštartuje piatu fázu Marvel Cinematic Universe, sa superhrdinovia a partneri Scott Lang a Hope Van Dyne vrátia, aby pokračovali vo svojich dobrodružstvách ako Ant-Man a Wasp. Spolu s Hopeinými rodičmi Hankom Pymom a Janet Van Dyneovou sa ocitnú na prieskume Quantum Realm,  v kontakte s novými podivnými tvormi a vydávajú sa na dobrodružstvo, ktoré ich posunie za hranice toho, čo si mysleli, že je možné.

Rýchle dobrodružstvo na veľkom plátne, ktoré štartuje piatu fázu filmového sveta Marvelu, je plné akcie a humoru, presne ingrediencie na, ktoré fanúšikovia MCU čakajú. “Filmy o Ant-Manovi boli vždy aj o rodine,” hovorí režisér Peyton Reed. “V Quantumánii” prehlbujeme a komplikujeme rodinnú dynamiku. V prvých dvoch filmoch sme sa ponorili do Kvantovej ríše a tentoraz sme chceli dať filmu úplne iný vzhľad: Je to epický zážitok. ” V stávke je veľa, dodáva Reed – “Ant-Man a Wasp: Qantumania” pripravuje pôdu pre niekoľko nasledujúcich filmov. “To bolo pre mňa nesmierne vzrušujúce,” hovorí. “Vytvorenie Kvantovej ríše – to je ultimátny akt stvorenia sveta. Ide o to, že idú do Kvantovej ríše ešte ďalej, než sme videli v predchádzajúcich filmoch. Museli sme vytvoriť nielen vzhľad týchto miest a civilizácií, museli sme vytvoriť vnútornú logiku a históriu a potom ich zaľudniť všetkými týmito bytosťami a štruktúrami. 

Vo filme si zahrali Paul Rudd, Evangeline Lilly, Jonathan Majors, Kathryn Newton, William Jackson Harper, Katy M. O'Brian, Michelle Pfeiffer, Corey Stoll, Michael Douglas, Bill Murray, či Randall Park. Film sa u nás premieta aj v slovenskom znení: Vladimír Kobielsky, Lucia Hurajová, Peter Rúfus, Tatiana Kulíšková, Alžbeta Dvoranová, Přemysl Boublík, Marek Majeský, Juraj Predmerský, Alena Pajtinková, Lukáš Dóza, Stano Král, Roman Pomajbo a ďalší... 

Pre klubovejšie duše ponúka tretí februárový týždeň tri, viac ako zaujímavé snímky. Režisér Alejandro Loayza Grisi natočil film Utama. Čo ak nám domov umiera pred očami... víťaz Sundance 2022 zachytáva atmosféru miesta, ktoré pozvoľna vysychá.

Starnúci indiánsky pár z kmeňa Quechua žije na bolívijských pláňach roky rovnakú rutinu, obklopený stádom lám a majestátnymi horami. Nezvyčajne dlhé sucho ale postaví Virginia a Sisu pred ťažko riešiteľnú dilemu. Čo ak sa celý ich spôsob života chýli k neodvratnému koncu? Čo ak pre nich vo vyschnutej krajine neexistuje žiadna budúcnosť? Do malej usadlosti na planine prichádza ich vnuk Clever a ponúka im útočisko v meste. Nedokáže svojich prarodičov ponechať napospas osudu, a tak sa trojica indiánov po svojom vyrovnáva s umieraním krajiny, nevyhnutnosťou zmeny a hľadaním zmyslu bytia tvári v tvár koncu jednej etapy. Utama je pokorným žalospevom za miznúcou kultúrou bolívijských indiánov a tichou, ale naliehavou pripomienkou dopadov klimatických zmien na miesta, ktorým hovoríme domov.

Alejandro Loayza Grisi (1985) je bolivijský filmár. Pôvodne sa živil ako fotograf a ku kinematografii sa dostal prostredníctvom práce kameramana. V jeho režijnom a scenáristickom debute Utama sa predstavil ako profesionál s výnimočným citom pre výtvarnú stránku, ale aj ako úsporný rozprávač. Vo filme hrajú José Calcina, Luisa Quispe, Candelaria Quispe, Placide Ali, Félix Ticona, Santos Choque, René Calcina, či René Pérez.  

Do oficiálnej kino-distribúcie prichádza dnes aj nórska snímka Je mi zo seba zle (Syk Pike) v réžii Kristoffera Borgliho. Neromantická komédia. Signe a Thomas sú v nezdravom, konkurenčnom vzťahu, ktorý naberie nečakaný zvrat, keď Thomas náhle prerazí ako súčasný umelec. V reakcii na to sa Signe zúfalo pokúsi získať späť svoj status vytvorením novej osobnosti, ktorou chce upútať pozornosť a súcit.

Režisér Kristoffer Borgli v tejto čiernej, satirickej komédii zobrazuje toxický vzťah, ktorý rýchlo eskaluje do desivých nových úrovní narcistickej sebaprezentácie. Signe a Thomas sú mladý pár so vzájomne nezdravou súťaživosťou, ktorá naberie nebezpečný smer, keď sa Thomas náhle presadí ako súčasný umelec. Signe v reakcii na to, urobí zúfalý až sebazničujúci pokus o znovuzískanie svojho postavenia tým, že sa úmyselne stane chorou, aby prilákala na svoju stranu pozornosť a súcit. Kristoffer Borgli brilantne satirizuje sebaprezentačné tendencie v súčasných médiách a impulz hľadajúci pozornosť v nás všetkých. V hlavných úlohách Kristine Kujath Thorp, Eirik Sæther, Fanny Vaager, Andrea Bræin Hovig, Anders Danielsen Lie, Terje Strømdahl, Robert Skjærstad, či Kristoffer Borgli? 

Krajina galského kohúta bude mať zastúpenie komédiou od Thomasa Giloua s názvom Druhý dych (Maison de retraite). Milann je 30-tnik, ktorému sa v živote ešte nepodarilo zaradiť. Má problémy s prácou i peniazmi a jeho jedinou vášňou je hranie videohier. Po incidente v poslednom zamestnaní je odsúdený na 300 hodín verejnoprospešných prác v domove dôchodcov. Prvé dni sú pre neho skutočným peklom. Keď si obyvatelia domova náhodne vypočujú, čo si o nich myslí, zaprisahajú sa, že jeho život bude neznesiteľný. Ale čoskoro pochopia, že za znudenou a otrávenou tvárou neschopného sanitára sa skrýva utrápená bytosť, ktorá nikdy nepoznala náklonnosť a lásku, keďže Milann ako sirota vyrastal v detskom domove. 

Preto nerozlučná partia siedmich osemdesiatnikov, na čele s bývalým šampiónom v boxe, zmení svoj postoj a zoberie Milanna pod svoje ochranné krídla. Každý z nich mu odovzdá vlastnú životnú skúsenosť, aby pochopil, že život samotára nie je naplnený. Navyše Milann zisťuje, že domov dôchodcov využíva osamelosť a zraniteľnosť svojich klientov, aby ich okrádal. Vidí jediné východisko: musí zorganizovať veľký útek. Aké sú však ich možnosti? V hlavných úlohách Kev Adams, Gérard Depardieu, Daniel Prévost, Mylène Demongeot, Jean-Luc Bideau, Liliane Rovère, Ludovic Berthillot, či Guillaume Bouchède.

No a pre najmenších si tretí februárový týždeň pripravil animovanú rozprávku Múmie (Mummies) od španielskeho režiséra Juana Jesúsa Garcíu Galocha. Film sleduje zábavné dobrodružstvá troch egyptských múmií, ktoré žijú v podzemnom tajnom meste ukrytom v starovekom Egypte. Toto trio zahŕňa princeznú, bývalého kočiša a jeho mladšieho brata spolu s jeho domácim miláčikom krokodílom. Sériou nešťastných udalostí sa múmie dostanú do dnešného Londýna a vydajú sa na bláznivú a veselú cestu pri hľadaní starého prsteňa kráľovskej rodiny, ktorý ukradol ambiciózny archeológ Lord Carnaby. Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Maroša Baňasa, Matúša Krátkeho, Kristínu Turjanovú, Gabiku Dzuríkovú, Braňa Bystrianskeho, Oľgu Belešovú, Petra Rúfusa, Sisu Sklovskú, či Titusza Tóbisza. 

  Foto © FilmEurope/ASFK/Filmtopia/CinemArt/ContinentalFilm

Súvisiace články