Do kín prichádza Kuciak: Vražda novinára, Tár, Medveď na kokse a ďalšie tri nové snímky

23.2.2023|Ivet Kollárová|

Posledný februárový týždeň prinesie do kín šesť nových filmov a k tomu dostaneme obnovené premiére filmov (a jedného seriálu) od ikonického a kontroverzného režiséra, ktorého MFF Cannes označil za persona non grata, výnimočného Larsa von Triera. Na veľkom plátne si tak budeme môcť vychutnať snímky ako Melancholia, Antikrist, Tanečnica v tme, či Manderlay a seriál Kráľovstvo. Okrem toho budeme mať v kinách oscarovského kandidáta v podobe výbornej snímky Tár, či dokument, ktorého udalosti šokovali slovenskú spoločnosť.

V dánsko-česko-americkej koprodukcii prichádza do kín film Kuciak: Vražda novinára (The Killing of a Journalist) od režiséra Matta Sarneckiho. Tento dokumentárny film podrobne skúma nielen vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale aj dôsledky tejto dramatickej udalosti, ktorá na Slovensku vyvolala najväčšie protesty od pádu komunizmu.

Dánsky koprodukčný dokument rozpletá chápadlá (nielen) slovenskej mafie z cenného zahraničného pohľadu a s potrebným odstupom. Príbeh oligarchov, skorumpovaných sudcov, ziskuchtivých podnikateľov, prehnitej polície a bezohľadných politikov pripomína zápletku sofistikovaného trileru, no ide o neprikrášlenú realitu.

Jedným zo zlomových momentov filmu je ten, keď novinárka a bývalá spolupracovníčka Jána Kuciaka Pavla Holcová získa od nemenovaného zdroja tajný vyšetrovací spis k prípadu. Patria sem aj zabavené počítače a zašifrovaná komunikácia údajného objednávateľa vraždy: Mariana Kočnera. Zo zašifrovaných správ vyplynie, že krajinu ovládli skorumpovaní oligarchovia, sudcovia, policajti a mafia. Prichádza čas zúčtovania..

Z chladného Nórska uvidíme na plátnach kín hororovú snímku Posadnutosť (Forbannelsen) v réžii Henrika Martina Dahlsbakkena. Kňaz má za úlohu rozhodnúť o umiestnení nového kostola pre miestnu banskú spoločnosť. Má stáť na starom saamskom pohrebisku. Po odstránení pozostatkov mŕtvi ožívajú a prenasledujú osadníkov.

Zatiaľ čo na kontinente sa šíri epidémia španielskej chrípky, kňaz a jeho syn sa vracajú z misijnej služby na Madagaskare na nórsky vidiek, domov k rodine. Kňaz dostal za úlohu rozhodnúť o umiestnení nového kostola pre miestnu banskú spoločnosť. Majú ho postaviť na starom saamskom pohrebisku. Keď sa kňaz rozhodne dať vykopať a odstrániť ľudské pozostatky, mŕtvi ožijú a prenasledujú osadníkov. Hoci príbeh sa odohráva na začiatku 20. storočia, jeho poslanie je desivo aktuálne. Jeho východiskom je totiž epidémia španielskej chrípky, na pozadí ktorej film odhaľuje temnotu ľudskej povahy pod nezvládnuteľným tlakom. Samouk, uznávaný režisér Henrik Martin Dahlsbakken má za sebou pôsobivú zbierku celovečerných trilerov a tentoraz sa vrhol na hororovú drámu. Jeho celovečerný debut Návrat domov (2015) bol oficiálnym nórskym kandidátom na Oscara. V hlavných úlohách Jan Sælid, Eva Nergård, Tarjei Sandvik Moe, Anna Filippa Hjarne, Alfred Ekker Strande, Dennis Storhøi, Nina Ellen Ødegård, či Ellen Dorrit Petersen. 

Kto si odškrtáva koľko pozretých oscarovských filmov stihol do udeľovania cien vidieť, môže si na zoznam pridať ďalšiu lahôdku tejto sezóny. Režisér Todd Field nám predstaví Tár. Oscarová herečka Cate Blanchett zažiari v úlohe Lydie Tár, jednej z najslávnejších dirigentiek na svete. Tár je pôsobivou štúdiou človeka, ktorý zistí, že dirigovať obrovský orchester môže byť paradoxne oveľa jednoduchšie ako dirigovať vlastný život.

Dirigentka Lydia Tár je na svojom absolútnom tvorivom vrchole. Siedmy rok diriguje prestížny nemecký orchester, pripravuje vydanie knihy a uvedenie Mahlerovej piatej symfónie, ktorá má byť vrcholom hudobnej sezóny. Lydia pôsobí sebavedomo, sebaisto, dominantne a mocne. Pod touto zdanlivo pevnou maskou sa však skrýva normálny človek so svojimi obavami, neistotami, túžbami a potrebami. Zatiaľ čo s dirigentskou paličkou v ruke si Lydia stojí za každým svojím rozhodnutím, keď opustí orchestrálne pódium, často stráca pevnú pôdu pod nohami. Niekedy len mierne, inokedy úplne fatálne.

“Tár je vlastne veľmi záhadná postava. O to ťažšie bolo pre mňa nájsť s ňou momenty, ktoré by divákom umožnili napojiť sa na ňu a s porozumením nahliadnuť do jej videnia sveta. Ako ju majú spoznať, keď ona sama seba nepozná,” hovorí hlavná predstaviteľka.

Cate Blanchett získala za úlohu Lydie Tár niekoľko prestížnych ocenení, vrátane ceny za najlepšiu herečku na MFF Benátky 2022. Film získal 5 nominácii na Oscara, vrátane najlepšieho filmu, réžie a herečky. Po boku Blanchett si vo filme zahrali Noémie Merlant, Nina Hoss, Adam Gopnik, Marc-Martin Straub, Sydney Lemmon, Mark Strong, Allan Corduner, Julian Glover, Johann von Bülow, Vincent Riotta, či Sophie Kauer.

Ak túžite po bezbrehej zábave, nevynechajte komediálny thriller Medveď na kokse (Cocaine Bear), ktorý režírovala Elizabeth Banks. Táto divoká čierna komédia je inšpirovaná skutočným príbehom z roku 1985 o havárii lietadla drogového pašeráka, stratenom kokaíne a čiernom medveďovi, ktorý ho zjedol.

Pašeráci drog, policajti, turisti, záškoláci, starostlivá matka jedného z nich a hlavne medveď napchatý kokaínom sú hrdinami mierne bláznivej čiernej komédie Medveď na kokse, inšpirovanej šokujúcimi skutočnými udalosťami.

Stret človeka s medveďom na jeho území, končí zvyčajne fatálne. Ak však stretnete medveďa, ktorý navyše skonzumoval nemalé množstvo bieleho prášku, môže to dopadnúť všelijako. Medvedi, totižto netušia, že keď v nájdu v lese kokaín, ktorý vypadol z lietadla pašerákom drog, rozhodne by ho nemali zožrať.

Na nešťastie všetkých ľudských hrdinov príbehu, sa drogy vysypali nad idylickou prírodnou rezerváciou a preto sa ich tu zišlo toľko – klasickí výletníci, deti za školou, matka jedného z nich, obetaví strážcovia parku, gangstri hľadajúci spadnutý kokaín, policajt, ktorý pre zmenu hľadá týchto gangstrov…

Čo myslíte, že sa stane, keď na túre stretnú štvrť tonovú chlpatú príšeru? Zle a pravdepodobne v niekoľkých kusoch. Hoci sem všetci pôvodne prišli z rôznych dôvodov, teraz majú jeden spoločný ciel, vyviaznuť živý. A nebude to ľahké. Zatiaľ čo skutočný predchodca medvedieho antihrdinu sa v roku 1985 predávkoval a zbláznil, filmová verzia je oveľa odolnejšia, vynaliezavejšia a našťastie aj zábavnejšia. V hlavných úlohách Keri Russell, Margo Martindale, Alden Ehrenreich, Matthew Rhys, Kristofer Hivju, O'Shea Jackson Jr., Isiah Whitlock Jr., Jesse Tyler Ferguson, Brooklynn Prince, či v jednej z posledných úloh Ray Liotta.

Režisérske duo Nicholas D. Johnson a Will Merrick, ktorí stoja aj za snímkou Pátranie, natočili napínavý thriller Nezvestná (Missing), ktorý je plný nečakaných zvratov a donúti vás zamyslieť sa, ako dobre poznáte svojich najbližších. 

Matka mladej June zmizne počas dovolenky v Kolumbii, kam sa vybrala s novým priateľom. Keď dcéra začne po nezvestnej matke pátrať, hľadanie jej komplikuje nielen úradnícka byrokracia, ale aj vzdialenosť 1600 kilometrov. June zostáva v Los Angeles a pri hľadaní stôp šikovne využíva súčasné technológie, aby sa matku pokúsila nájsť, kým nie je neskoro. Čím viac však preniká do digitálneho sveta, tým viac otázok ostáva... A keď napokon June odhalí tajomstvo o svojej matke, zistí, že ju vlastne vôbec nepoznala. Vo filme si zahrali Storm Reid, Nia Long, Tim Griffin, Ken Leung, Amy Landecker, Joaquim de Almeida, Roy Abramsohn, Thomas Barbusca, Sean O'Bryan, Jasmin Savoy Brown, či Kelly Stables.

Druhý zaujímavý dokument týždňa pochádza z Belgicka. Režisér Ruben Desiere natoč film Ozvena (Echo). Mladí začiatočníci v belgických ozbrojených silách absolvujú základný vojenský výcvik pod velením kapitána Waltera Van Dycka. Aktivity, pri ktorých si vyskúšajú rôzne úlohy, im približujú, čo ich čaká v kariére profesionálnych vojakov. Film Ozvena detailne zachytáva túto zámernú premenu, v rámci ktorej sa vojaci snažia pozerať, počúvať a myslieť novým spôsobom.

  Foto © CinemArt/FilmEurope/Bonton/ASFK/Itafilm/FilmExpanded

Súvisiace články