Do kín prichádza Vreskot 6, Pacifiction, Villa Lucia, nemá klasika Zlodeji z Bagdadu a ďalšie dva nové filmy

9.3.2023|Ivet Kollárová|

Druhý marcový týždeň prinesie do kín šesť nových filmov, pekne rozdelených na tri americkej a tri európskej produkcie. 

Do oficiálnej kino distribúcie prichádza politická dráma od španielskeho režiséra Alberta Serru, Pacifiction (Tourment sur les iles). Na ostrove vo Francúzskej Polynézii žije Vysoký komisár, muž s búrlivou povahou a skúsený diplomat, medzi najvyššími politikmi a najnižšími sociálnymi vrstvami svojich spoluobčanov. Povráva sa, že bola spozorovaná ponorka, ktorej desivá prítomnosť by mohla byť predzvesťou návratu francúzskych jadrových testov.

Albert Serra, režisér avantgardného filmu Liberté (Zvláštna cena poroty v Cannes Un Certain Regard, 2016), sa vymyká všetkým konvenciám konformizmu, od vízie umierajúceho kráľa Slnka vo filme Smrť Ľudovíta XIV. (Zvláštna cena poroty v Cannes Un Certain Regard, 2019) až po exotickú zápletku na pozadí jadrovej hrozby. Vo filme Pacifiction s duchom lahodného tropického príbehu prehriateho tahitským slnkom si herec Benoît Magimel oblieka kostým veľvyslanca po boku Sergiho Lópeza v úlohe majiteľa zatuchnutého nočného klubu. Okrem Magimela a Lópeza si vo filme zahrali aj Montse Triola, Marc Susini, Michael Vautor, Lluís Serrat, Pahoa Mahagafanau, , Matahi Pambrun, či Alexandre Melo. 

V slovensko-českej koprodukcii vznikla komédia o prvej láske a poslednej vlámačke v réžii Michala Kollára s názvom Villa Lucia. „Skutočná“ komédia Villa Lucia rozpráva príbeh trojice kamarátov, ktorých ešte aj po tridsiatke spája spomienka na spolužiačku zo strednej školy, Luciu Renerovú. Cyril si po niekoľkých teatrálnych pokusoch o samovraždu kvôli Lucii lieči nervy v psychiatrickej liečebni a práve dnes sa jej chce v rámci terapie za všetko ospravedlniť. Gorazd je s Luciou zasnúbený a práve dnes musí svoj vzťah pred nestabilným Cyrilom utajiť. Svätopluk sníva o tom, že práve dnes má poslednú šancu dať starú partiu dokopy. Snaha raz a navždy urovnať nevyriešenú minulosť privedie rozhádanú trojicu až do Luciinho rodného domu, kde hrdinovia narazia na ešte väčšiu prekážku. Nestráženú starú vilu nad mestom majú totiž práve dnes v pláne vykradnúť dvaja skorumpovaní policajti – Jánoš, ktorý sa chce pred odchodom do dôchodku za každú cenu zabezpečiť „posledným džobom“, a jeho zakríknutý synovec Rudo, ktorý so strýkovým plánom ticho nesúhlasí. Zlodejom neochotne asistuje beznádejne poverčivý taxikár „Džeremy z Vrakune“. Nastáva noc plná akcie, komických situácií a vtipných dialógov. Prežijú iba tí, ktorí držia spolu – hoci aj proti svojej vôli... Lebo „tú pravú“ môže mať iba jeden

Villa Lucia je originálna slovenská komédia o trojici kamarátov, ktorých ešte aj po tridsiatke stále spája spomienka na spolužiačku zo strednej školy, Luciu Renerovú. Cyril si po niekoľkých teatrálnych pokusoch o samovraždu kvôli Lucii lieči nervy v psychiatrickej liečebni a práve dnes sa jej chce v rámci terapie za všetko ospravedlniť. Gorazd je s Luciou zasnúbený a práve dnes musí svoj vzťah pred nestabilným Cyrilom utajiť. Svätopluk sníva o tom, že práve dnes má poslednú šancu dať starú partiu dokopy... v hlavných úlohách Michal Kubovčík, Juraj Hrčka, Martin Meľo, Hana Vagnerová, Vlado Černý, Tomáš Mischura, Zdeněk Godla, Boris Farkaš, Robert Nebřenský, Marta Maťová, či Edita Koprivčević Borsová. 

Hororovou snímkou na týždeň je šiesta časť série Vreskot od tvorcov Matta Bettinelli-Olpina a Tylera Gilletta s jednoduchým názvom Vreskot 6 (Scream 6). Sestry Samantha a Tara Carpenterové a dvojčatá Chad a Mindy prežili vyčíňanie tajomného vraha ukrytého pod maskou ducha v mestečku Woodsboro. V snahe zabudnúť na tieto tragické udalosti sa všetci štyria presťahujú do New Yorku, aby tam začali nový život. Netrvá to ale dlho, a objaví sa nový, ešte brutálnejší zabijak v maske Ghostface a ich životy sú opäť v ohrození. V pokračovaní kultovej hororovej série sa diváci môžu tešiť na Courteney Cox, Melissu Barreru a Jennu Ortegu, ktorá naposledy zažiarila v seriáli Wednesday. Okrem nich vo filme uvidíme aj Jasmin Savoy Brown, Masona Goodinga, Hayden Panettiere, Lianu Liberato, Tonyho Revoloriho, Samaru Weaving, Dermota Mulroneyho, či Henryho Czerneho. 

Český režisér Petr Kubík natočil snímku Zatmenie (Zatmění). Konverzačný thriller s nádychom cynickej komédie, v ktorom zohráva dôležitú úlohu jediná autonehoda. Pre žiadneho jej účastníka nie je fatálna, možno preto k nej nikto nevolá políciu. V nepríjemnej situácii sa na pozadí temnej lesnej kulisy odhaľujú charaktery všetkých zúčastnených. A navyše sa začína stmievať... Traja muži rozpumpujú na hrane zimy mrazivú drámu, ktorá ukáže svetu tú najchladnejšiu možnú tvár. V hlavných úlohách Jakub Štáfek, Ján Jackuliak, Albert Čuba, Jan Zadražil, či Tereza Švejdová. 

Pre milovníkov nemých klasík, druhý marcový týždeň ponúka zreštaurovanú snímku od režiséra Raoula Walsha Zlodej z Bagdadu (The Thief of Bagdad). Zlodej sa zamiluje do dcéry bagdadského kalifa. Kalif dá jej ruku tomu nápadníkovi, ktorý po siedmich mesiacoch prinesie najcennejší poklad. Jedno z desiatich najlepších majstrovských diel hollywoodskej nemej éry, zreštaurované z pôvodného 35 mm negatívu.

Tento švihácky príbeh z Tisíc a jednej noci bol obľúbeným projektom hollywoodskej megahviezdy a producenta Douglasa Fairbanksa a po predchádzajúcich kostýmových úspechoch Troch mušketierov, Zorrovho znamenia a Robina Hooda upevnil Fairbanksovu pozíciu hlavnej hviezdy akčných dobrodružných filmov svojej doby a jedného z prvých "multihyperhviezd" v tomto odvetví. Herec si zahral bezbožného zlodeja Ahmeda, ktorý si získal povesť hlavného lupiča Bagdadu. Keď sa zaľúbi do krásnej princeznej a obaja sa rozhodnú vziať, zasiahne jej otec kalif a zväzok zakáže. Tak sa spustí reťaz okolností, do ktorej sa zapletie krištáľová guľa, čarovné jablko, pegas, neviditeľný plášť... a, samozrejme, lietajúci koberec. Na filme Zlodej z Bagdadu sa nešetrilo: Bola to jedna z najnákladnejších snímok vyrobených v Hollywoode v ére nemého filmu, o čom svedčia úžasné kulisy Williama Camerona Menziesa aj prelomové špeciálne efekty, ktoré sa prelínajú celým filmom. Film Zlodej z Bagdadu, ktorý majstrovsky zrežíroval Raoul Walsh, ktorý sa neskôr stal jedným z najvýznamnejších amerických filmových tvorcov a tvorcom takých klasík, ako sú Bowery, High Sierra a White Heat, zostáva trvalou fantasy pre všetky vekové kategórie. Séria Masters of Cinema s hrdosťou vydáva nanovo zreštaurovaný Fairbanksov a Walshov epos s nádhernou hudbou majstra Carla Daviesa pod taktovkou Philharmonia Orchestra, v dvojformátovom vydaní a po prvýkrát vo Veľkej Británii. V hlavných úlohách Douglas Fairbanks, Snitz Edwards, Charles Belcher, Julanne Johnston, Sôjin Kamiyama, Anna May Wong, Brandon Hurst, či Tote Du Crow.  

A pre najmenších je v kinách pripravený animovaný film Úžasný Mauric (The Amazing Maurice) od režisérskeho dua Toby Genkel a Florian Westermann. Zo sveta Úžasnej Plochozeme a kníh Terryho Pratchetta prichádzajú do kín obľúbení hrdinovia v animovanej komédii pre celú rodinu s názvom Úžasný Mauric. Prefíkaný hovoriaci kocúr Mauric sa dá dokopy s partičkou inteligentných potkanov, s jedným nie veľmi bystrým chlapcom a spolu vymyslia plán ako ošklbať obyvateľov malého, ospalého mesta. V jeho podzemí sa však ukrýva tajomstvo a Mauricov dokonalý podvod sa zmení na nečakané dobrodružstvo.

Mauric je kocúr ulice. Je všetkými masťami mazaný a ako každá správna mačka myslí iba sám na seba. Jedného dňa však zrazu zistí, že začína mať ľudské myšlienky a dokonca dokáže rozprávať. A nie je v tom sám! Potkany z miestneho klanu sú na tom rovnako – začali rozprávať, inteligentne uvažovať a zaujímať sa o vzdelanie. Vraj zjedli niečo zo skládky pri čarovnej univerzite. Kocúr a potkany vytvoria zvláštne priateľstvo a do partie k nim pribudne aj mladý chlapec, ktorý je síce len priemerne inteligentný, dokáže však hrať na píšťalke. Svojrázna skupinka putuje z mesta do mesta, potkany všade vytvoria „potkaniu pohromu“ a keď už je najhoršie, chlapec sa nechá najať ako potkaniar, potkany z mesta s pomocou píšťalky odvedie a nechá si za to od miestnych obyvateľov kráľovsky zaplatiť. O odmenu sa potom všetci podelia. Teraz však dorazili do mesta, v ktorom niečo nehrá. Zaváňa to tu sprisahaním nielen na zemi, ale aj pod ňou. V podzemí sa totiž ukrýva naozaj desivé, zlovestné tajomstvo. Osvedčený trik sa náhle zvrtne a namiesto množstva zlata čaká na úžasnú partičku veľké, zábavné a poriadne nebezpečné dobrodružstvo. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Petra Marcina, Lenku Debnárovú, Dáriusa Kočiho, Dušana Szabóa, Reného Jankoviča, Petra Sklára a ďalších. 

  Foto © FilmEurope/Bonton/ForumFilm/ContinentalFilm

Súvisiace články