Veľryba, Shazam! 2, 65, Krvavé pomaranče, či Banditi pre Baladu medzi deviatimi novými filmami v kinách

16.3.2023|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový deň budeme mať skutočné filmové hody. Do kín prichádza až deväť nových filmov, medzi ktorými uvidíme aj Oscarom ovenčený výkon Brendana Frasera vo filme Veľryba, dva hollywoodske blockbustre, vrátane “zachránenej“ DC snímky Shazam 2 a snímky európskej produkcie, kde dominujú české a slovenské filmy, príp. ich koprodukcie. Plus v Bratislave od včera prebieha Medzinárodný filmový festival Febiofest, ktorý potrvá do nedele 19. marca.

Kto má rád sci-fi sa jednoznačne poteší strhujúcemu sci-fi thrilleru s prvkami hororu, ktorý vznikol od scenáristov sci-fi hororového filmu Tiché miesta a producenta Sama Raimiho s názvom 65. O réžiu filmu sa postarala dvojica Scott Beck a Bryan Woods. Kapitán futuristickej vesmírnej lode, ktorého hrá charizmatický Adam Driver, stroskotá na neznámej planéte a s ním aj malé dievča. Keď však začnú pozorne skúmať okolitý terén čaká ich prekvapenie. Miesto stroskotania nie je žiadna vzdialená cudzia planéta, ale Zem... pred  65 miliónmi rokov. Je to vražedné miesto a navyše sa na ňu rúti obrovský asteroid. Musia za každú cenu uniknúť katastrofe, ktorá sa neustále a diabolsky rýchlo približuje. Vo filme si okrem Drivera zahrali aj Ariana Greenblatt, Choe Coleman, či Nika King. 

Francúzska kinematografia bude mať zastúpenie klubovou snímkou od režiséra Jeana-Christophe Meurisseho, Krvavé pomaranče (Oranges sanuines). Vysoko zadlžený pár na dôchodku sa snaží vyhrať tanečnú súťaž. Minister je podozrivý z daňového podvodu. Tínedžer stretne úchyla.

Zadlžený pár dôchodcov sa snaží vyhrať tanečnú súťaž, minister hospodárstva je podozrivý z daňových únikov, dospievajúce dievča sa zoznámi so sexuálnym maniakom a mladý právnik sa usiluje vyšplhať na spoločenskom rebríčku. Ako sa dá očakávať, víťazom nemusí byť ten, ktorého sme tipovali. Výbušný koktail postáv rozohráva Jean-Christophe Meurisse vo svojom druhom celovečernom filme. Film Krvavé pomaranče, uvedený v rámci polnočného premietania na filmovom festivale v Cannes, stavia mosty medzi dušami žijúcimi v rozjatrenej spoločnosti. V hlavných úlohách Alexandre Steiger, Christophe Paou, Lilith Grasmug, Olivier Saladin, Lorella Cravotta, Fred Blin, Denis Podalydès, Blanche Gardin, Florence Janas, Charlotte Laemmel, Guilaine Londez, Jean-Luc Vincent, či Ilinka Lony.  

Český režisér Vladimír Morávek (režisér filmu Nuda v Brne) natočil celovečernú hranú báseň Banditi pre Baladu, na tému slávnej divadelnej inscenácie Balada pre banditu. Vyhoretá skupina brnianskych intelektuálov sa rozhodne odísť do Koločavy na Ukrajine a odohrať tam predstavenie, no nepodarí sa im takmer nič. Prídu neskoro, Ukrajinci očakávajú niečo iné a Juhočeská filharmónia sa stratí niekde na Podkarpatskej Rusi. Romantizujúci príbeh o zbojníkovi Nikolovi Šuhajovi sa v rukách originálneho režiséra mení na poéziu, ktorá nežije tam a vtedy, ale presne tu a teraz.

Hlavným výrazovým nástrojom sa tu stáva strih, staviac vedľa seba, často do produktívneho konfliktu, rôzne zábery, výpovede aj významy. Rovnako ako v básni sa pred našimi očami v plnej sile manifestuje „poetická funkcia“ umenia, jeho schopnosť slúžiť ako primárny nástroj vyjadrovania krásy. Vo filme si zahrali Jan Zadražil, Tereza Marečková, Martin Huba, Norbert Lichý, Eva Vrbková, Attila Mokos, Boleslav Polívka, Dominik Teleky, Marek Oszlík, Anna Čonková, či Miroslav Donutil. 

Ďalší český film je súčasťou filmovej a televíznej série Bastardi. O réžiu filmu Bastardi 4: Reparát sa postaral Tomáš Magnusek. Bývalý učiteľ Majer je prepustený z väzenia v rámci prezidentskej amnestie. Vonku nikoho nemá, celá jeho rodina je mŕtva. Prekvapivo sa ho ujme bývalý rómsky spolužiak Ivan, ktorý žije a pracuje v rómskom gete ako asistent učiteľa. Ivan naliehavo potrebuje Majerovu pomoc. Denne bojuje proti drogám, ktoré sa šíria medzi mladými Rómami, a proti rastúcemu násiliu. Dobre pozná všetky problémy rómskej komunity. Chce, aby mu Majer pomohol s ich vzdelávaním. Ich spoločným cieľom je znovu otvoriť školu, v ktorej Majer kedysi učil a istý čas ju aj viedol. 

Nie všetci však s ich plánom súhlasia. Majer a Ivan však o najväčšom probléme nemajú ani potuchy. Bývalý mafiánsky boss Dostal zistí, že Majer je na slobode. Chce len pomstiť smrť svojho syna a vnuka. V hlavných úlohách Tomáš Magnusek, Zdenek Godla, Jiří Krampol, Gabriela Gašparová, Tereza Ševčíková, Barbora Mottlová, Erik Karvai, Eva Čízkovská, Jaroslava Obermaierová, Carmen Mayerová, Ota Jirák, Karlos Vémola, Natálie Grossová, Jan Přeučil, Igor Bareš, či Petr Reif. 

Jiří Langmajer, Jana Plodková a opustený ostrov v tropickom raji. To sú aktéri dobrodružnej romantickej komédie Ostrov, v ktorej dvaja ľudia, ktorí už nechcú byť spolu, zistia, že hádky a spory sú zbytočné. Najmä v divočine.

Dobrodružná romantická komédia rozpráva príbeh jednej katastrofálnej dovolenky, ktorá sa pre dvoch rozhádaných manželov skončí niekoľkomesačnou robinsonádou na opustenom tropickom ostrove. Aby sa zachránili a prežili, nezostáva im nič iné, len sa opäť začať počúvať a nájsť k sebe cestu. Ich príbeh sa začína v luxusnom exotickom letovisku, kde sú Alice a Richard po rokoch konečne na dovolenke, ale všetko sa zvrtne. Richard oznámi Alici, že sa chce rozviesť. Alica je zaskočená a ich exotická dovolenka sa okamžite končí. Alica sa chce okamžite vrátiť domov, nech sa deje čokoľvek. Richard sa teda nechá odviezť nákladným lietadlom, pretože nič iné mu nezostáva. Ich let však havaruje a Richard a Alice uviaznu na opustenom ostrove uprostred oceánu. Katastrofa je katastrofa, ale Alica sa ich aj tak rozhodne rozdeliť a rozdelí ostrov na polovicu. Jedna je Richardova a druhá jej. Netrvá dlho a uvedomia si, že ak chcú na ostrove prežiť, musia spolupracovať a tiež sa dohodnúť.

Režisér Rudolf Havlík hovorí o filme Ostrov: “Páčia sa mi Richard a Alica a spôsob, akým ich Jana a Jirka hrali. Janin humor a Jirkova nevrlosť spolu fungujú tak krásne, že mi srdce poskočí vždy, keď ich vidím v spoločnej scéne. Ostrov je dobrodružná komédia v pravom zmysle slova a na svoje si v nej príde každý, kto rád cestuje alebo má jednoducho rád dobrodružstvo a romantiku.”

Štúdia DC a Warner Bros. prichádzajú s novinkou Shazam! Hnev bohov (Shazam! Fury of the Gods), ktorú, rovnako ako originál film režíroval David F. Sandberg. Billy Batson a jeho súrodenci z pestúnskej rodiny sa stále učia skĺbiť ich životy tínedžerov s ich životmi superhrdinov. Keď ale na Zem prídu Atlasove dcéry, trojica pomstychtivých starovekých bohýň, Billy a jeho rodina sú vrhnutí do boja o svoje superschopnosti, životy a osud ich sveta. V hlavných úlohách Zachary Levi, Asher Angel, Grace Caroline Currey, Helen Mirren, Meagan Good, Lucy Liu, Adam Brody, Rachel Zegler, Marta Milans, Jack Dylan Grazer, Djimon Hounsou, Diedrich Bader, Ross Butler, P.J. Byrne, Hillary Harley, Ian Chen, či David Lengel. 

Dnes do našej oficiálnej kino-distribúcie vstupuje aj dráma od režiséra Darrena Aronofského Veľryba (The Whale). Famózny comeback Brendana Frasera ako 270-kilového osamelého učiteľa, ktorý sa snaží obnoviť vzťah so svojou odcudzenou dospievajúcou dcérou, ktorý mu vyniesol Oscara za výkon v hlavnej úlohe.

Charlie vedie online kurzy štylistiky na univerzite. Snaží sa svojich študentov naučiť písať jasne a presvedčivo. Len tak môžu svoje myšlienky efektívne predávať ďalším. Chce, aby boli úprimní a autentickí. On vidí svojich študentov vo svojom notebooku, ale oni jeho nie. Vyhovára sa na pokazenú kameru, ale v skutočnosti nechce, aby ho videli. Má totiž takmer tristo kíl, je osamelý a pod ťarchou vlastných tráum sa len zložito vyrovnáva s minulosťou. Uzavrel sa vo svojom byte a stresové situácie rieši prejedaním. Hoci jeho zdravotný stav je čoraz horší, odmieta ísť do nemocnice a spolieha sa len na svoju kamarátku Liz, ktorá je ošetrovateľkou v nemocnici. Liz neustále v sebe rieši spor medzi jej povinnosťou rešpektovať želania priateľa a jej túžbou udržať ho nažive.

Napriek svojmu psychickému a fyzickému stavu však okolo seba naďalej šíri nákazlivý optimizmus a v ľuďoch vidí len dobro. A snaží sa nájsť cestu späť k svojej dospievajúcej dcére Ellie, ktorú spolu s jej matkou pred ôsmimi rokmi opustil. Darren Aronofsky (Requiem za sen, Čierna labuť) natočil hlboko ľudskú snímku o prijatí seba samého, ktorá je pre Brendana Frasera famóznym comebackom. Po boku Frasera si zahrali aj Sadie Sink, Ty Simpkins, Samantha Morton, Huck Milner, Sathya Sridharan, či Hong Chau, ktorá bola za svoj výkon takisto nominovaná na Oscara vo vedľajšej úlohe.

Pre detičky si tretí marcový týždeň pripravil animovanú snímku v belgicko-francúzsko-švajčiarskej koprodukcii Yuku a himalájsky kvet (Yuku et la fleur de l’Himalaya) v réžii Arnauda Demuyncka a Rémiho Durina. Malá myška Yuku žije so svojou rodinou v podzemných útrobách starého hradu. Väčšinu času trávi u svojej starej mamy, ktorá jej rozpráva rôzne legendy a tajuplné príbehy, prostredníctvom ktorých jej odovzdáva múdrosť a ponaučenie. Keď stará mama začne slabnúť a pripravuje sa na svoju poslednú púť, Yuku nájde v jednej z jej knižiek pozoruhodný príbeh o himalájskej kvetine, ktorá je schopná priniesť večné svetlo. Yuku sa rozhodne prvýkrát opustiť hranice domova, vydať sa na dobrodružnú cestu a kvet babičke priniesť.

Jej cesta je dlhá a plná prekážok. Vďaka svojmu ukulele a piesňam si však Yuku nájde veľa priateľov, ktorí jej pomôžu. Film sa premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Martinu Dolnú, Lenku Košickú, Iva Gogála, Ľudmilu Mandžárovú, Janu Lieskovskú, Petra Makranského, Martina Kaprálika, Elenu Podzámsku, Juraja Predmerského, Ivana Romančíka a ďalších.

V koproducii Česko, Maďarsko, Taliansko, Slovensko natočila režisérka Cristina Grosan film Bežné zlyhania (Běžné selhání). Jeden deň v živote troch žien z rôznych generácií, ktoré čelia osobnej kríze práve vo chvíli, keď svet zasiahne tajomný prírodný úkaz sprevádzaný výbuchmi. Český protipól Melanchólie Larsa von Triera ocenený na MFF v Benátkach. Film sa premieta spolu s krátkym predfilmom Peniaze a šťastie.

Jeden deň v živote troch žien z rôznych generácií, ktoré sa navzájom nepoznajú. Ich cesty sa v kritických momentoch stretávajú v čase, keď mesto postihla tajomná katastrofická udalosť a výbuchy. Hana je čerstvá vdova, ktorá odmieta smútiť, a navyše práve dostala výpoveď. Keď sa pokazí jej štvornohý spoločník, robotický pes Arlo po jej zosnulom manželovi, vydá sa do obchodného centra nechať ho opraviť. Na svojej ceste stretne mladé dievča. Je to Tereza, ktorá utiekla z nevydarených osláv vlastných narodenín a pred svojou príliš starostlivou mamou. Ta by za každú cenu chcela, aby Tereza bola šťastná a perfektná. Čo ona jednoducho nie je. Obchodné centrum zasiahne silný výbuch. Tereza sa dá na útek a na požiarnom schodisku nájde opusteného chlapca. Je to David, syn Silvie. Silvia pochybuje, či je dobrá matka, či celý jej život dáva zmysel a v návale paniky zanechala Davida v detskom kútiku. Tajomné explózie začínajú silnieť, zúfalá Silvia musí nájsť svojho syna, rebelujúca Tereza sa smiať so svojimi rodičmi a Hana prijať svoj zármutok. Rastúca panika a krízová situácia môžu hrdinkám paradoxne pomôcť vyrovnať sa so svojimi životmi.

Režisérka o filme: „Na počiatku scenára Kláry Vlasákovej bola myšlienka blížiacej sa katastrofy a nevysvetliteľných detonácií, ktoré zahlcujú mesto. Postupom času s ďalším vývojom filmu a po mojom vstupe do projektu sa základ rozprávania presunul od témy katastrofy k hlavným postavám a osobným drámam. Tento príbeh som vyvíjala spolu so scenáristkou Klárou Vlasákovou tri roky. Počas nich sa ku mne dostalo množstvo podnetov, šťastných aj menej šťastných, ako napríklad pandémia a vojna na Ukrajine. Tieto nedávne udalosti sa začali podobať situáciám v našom scenári, kde si autority navzájom protirečia a vládne chaos. Běžná selhání nie sú epický akčný sci-fi film. Ide o psychologickú drámu, ktorá sa zaoberá vnútornými konfliktami troch hlavných postáv. Svojím spôsobom sa vo mne a v scenáristke Kláre skrývajú všetky tri. Tínedžerka, žena v strednom veku po tridsiatke aj žena po šesťdesiatke. Mám ich ako postavy rada všetky rovnako a dúfam, že diváci o ne budú mať strach a že na konci budú dojatí.“

  Foto © Itafilm/ASFK/FilmEurope/CinemArt/ContinentalFilm/Magicbox/Filmtopia

Súvisiace články