Marec ukončíme v kinách šiestimi novými filmami – Dungeons & Dragons: Česť zlodejov, Alibi na mieru 2, či Pamfír

30.3.2023|Ivet Kollárová|

Koniec mesiaca marec prinesie do kín šesť nových filmov. Ťahákom týždňa je fantasy dobrodružná adaptácia spoločenskej, stolovej hry Dungeons & Dragons. V rámci pocty režisérovi Barbetovi Schroederovi, uvidíme v kinách tri jeho významné filmy – Milenka, Viac a Údolie.

Jednotka z roku 2017 vhnala slzy do očí od nekončiaceho sa smiechu a podobné stavy môžeme očakávať aj od pokračovania filmu Alibi na mieru 2 (Alibi.com 2) opäť v réžii Philippeho Lacheau. Povedzte áno najbláznivejšej komédii roka.

Keď Greg zavesil podnikanie so zabezpečovaním alibi všetkého druhu na klinec a sľúbil svojej priateľke Flo, že jej už nikdy nebude klamať, jeho život upadol do príjemnej rutiny. Vlastne sa stal až trochu nudným, ale nie nadlho. Všetko sa začína komplikovať, keď sa Greg rozhodne požiadať svoju vyvolenú o ruku. Flo a jeho budúci svokrovci by radi spoznali Gregových rodičov, lenže jeho otec je tak trochu kriminálnik a mama zase hviezda erotických filmov a k tomu neznesiteľná hysterka. Navyše sú rozvedení a navzájom sa neznášajú. Greg sa obáva, že táto „vražedná“ kombinácia môže zničiť celú svadbu. Neostáva mu preto nič iné, než opäť otvoriť agentúru Alibi na mieru a nájsť si ako posledné alibi reprezentatívnejších falošných rodičov. Situácia je zachránená, avšak len dovtedy, kým sa na svadbe neobjavia tí skutoční. Greg spanikári, rýchlo si najme falošnú nevestu a usporiada pre rodičov druhú svadbu v dome u susedov. Pavučina lží, do ktorej sa postupne čoraz viac zamotáva, strhne lavínu šialených udalostí, trapasov a prekvapivých zvratov. A hlavne nespútaného, bláznivého humoru, ktorý divákov nenechá si vydýchnuť. Pripravte si bránice, začína sa najdivokejšia komediálna jazda tohto roka! V hlavných úlohách Elodie Fontan, Tarek Boudali, Julien Arruti, Nathalie Baye, Didier Bourdon, Arielle Dombasle, Gérard Jugnot, Reem Kherici, Gad Elmaleh, Medi Sadoun, Alexandra Lamy a samozrejme aj Philippe Lacheau. Film sa v kinách premieta s českým dabingom.

Nekonečnú dávku zábavy ponúkne aj výborná fantasy komédia od režisérskeho duo John Francis Daley a Jonathan Goldstein, Dungeons & Dragons: Česť zlodejov (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves). Niet nad poriadne dobrodružstvo! V hre Dungeons & Dragons: Česť zlodejov, ktorý vychádza z jednej celosvetovo najobľúbenejšej hry tiež známej na Slovensku pod názvom ,,Dračí doupě,, si ho diváci užijú vrchovato. Čakajú ich fantastické svety plné príšer, kúziel, mágie, humoru, ale predovšetkým svojrázna partia hrdinov, ktorých si jednoducho zamilujete.

Potulný spevák a bard Edgin sa živí tým, že so svojou zlodejskou partičkou pomáha meniť majiteľov vzácnych artefaktov, jedným ukradnú a druhým  predajú. Je to nebezpečná práca, pri ktorej je neustále jednou nohou vo väzení a šťastena Edginove nepraje navždy. Keď sa mu podarí ukradnúť stratenú relikviu, ktorá sa nikdy nemala dostať do nesprávnych rúk a bol to práve on, kto ju do nich dobrovoľne doručí, spustí to domino efekt, ktorý môže otriasť celým svetom. Edgin je síce podvodník a zlodej, ale stále má v sebe kúsok cti, a tak sa rozhodne napraviť škodu, ktorú napáchal. Keďže však proti nemu stojí armáda nemilosrdných zabijakov, mocných čarodejníkov a zákerný bývalý priateľ Forge Fletcher, potrebuje tím, s ktorým by mal aspoň malú šancu obstáť. A keďže film vychádza z legendárnej hry, je jasné, že v jeho posádke nemôže chýbať drsná bojovníčka, vznešený rytier, mág, ani druidka. Vo filme si zahrali Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Justice Smith, Sophia Lillis, Hugh Grant, Chloe Coleman, Jason Wong, Daisy Head, Sophia Eleni, Bryan Larkin, či Kenneth Collard. Film sa v kinách premieta aj so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Ivana Šándora, Kristínu Turjanovú, Dávida Hartla, Bianku Buckovú, Mila Krála, Jána Koleníka, Grétku Luprichovú, či Petru Vajdovú.

Slovenskou snímkou týždňa je dokument od režiséra Jaroslava Vojteka, Turnus. Film rozpráva cez osudy vodiča kamióna, opatrovateľky v Rakúsku a partie robotníkov o živote ľudí, ktorí musia cestovať za ťažkou prácou na takzvané týždňovky. Odzrkadľuje ich sny a túžby, ako aj obete, ktoré prinášajú, keď sú na ich príjmy odkázaní ich blízki, kým oni sú v cudzích mestách – v ubytovniach, v cudzích domácnostiach. Čo sa s nimi deje? O čom snívajú? Sociálna sonda do fenoménu týždňoviek, pri ktorých čas strávený mimo domu ničí to, kvôli čomu vlastne pracujú: rodiny a vzťahy s blízkymi. 

Posledný marcový filmový týždeň nebude v kinách chýbať ani klasický hollywoodsky rom-com vo filme Možno poviem áno (Maybe I Do) od režiséra Michaela Jacobsa. Michelle a Allen sú jeden pár. Jedného dňa sa mladí ľudia rozhodnú pozvať svojich rodičov na večeru a podeliť sa s nimi o svoj zámer uzatvoriť svadbu. Večer však vôbec neprebieha podľa plánu: ukáže sa, že rodičia sa dobre poznajú z minulosti, čo vedie k dosť protichodným názorom na plánovaný sobáš. Večer je plný zvratov a tajomstiev, ktoré prevrátia plánovanú útulnú večeru naruby.

Možno poviem áno nadväzuje na tradíciu najlepších amerických romantických komédií. Vo filme sa objavuje skutočná plejáda hviezd a esá hollywoodu: držiteľka Oscara Diane Keaton (Lepšie neskoro ako nikdy, Annie Hall, Dámsky klub, Lepšie teraz ako nikdy, Otec nevesty), Richard Gere (Pretty Woman, Chicago, Jeseň v New Yorku, Križovatka), držiteľka Oscara Susan Sarandon (Druhá alebo prvá, Klient, Thelma a Louise, Mŕtvy muž prichádza), na Oscara nominovaný William H. Macy (Fargo, Magnólia, Hriešne noci, Hriešnici), Emma Roberts (My sme Millerovci, Nerve: Hra o život, American Horror Story, Vreskot 4), a Luke Bracey (Bod zlomu, G.I. Joe 2: Odveta, Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu) účinkovali už v nespočetných svetových hitoch. 

Z východnej hranice privítame v kinách film v ukrajinsko-francúzsko-poľskej spolupráci s názvom Pamfír, ktorý natočil režisér Dmytro Sucholytkyj-Sobčuk. Vizuálne podmaňujúci príbeh z ukrajinsko-rumunského pohraničia o mužovi, ktorý je okolnosťami donútený vzdať sa čestného živobytia, aby pomohol svojej rodine.

Obyvatelia odľahlej dediny na západe Ukrajiny sa chystajú na novoročné obchôdzky „Malanku“, spojené s maškarami. Lenonid, ktorému nikto nepovie inak ako Pamfir, sa po mesiacoch práce v zahraničí vracia domov. Rodina je pre neho nadovšetko. Chce, aby jeho jediný syn Nazar išiel študovať a mal oveľa lepší život ako on. Nazar však potrebuje otca, potrebuje vzor. V snahe udržať ho doma sa dostane do problémov. Pamfir nemá inú možnosť, ako sa ako sa ešte raz – naposledy – vydať na riskantnú cestu na hrane zákona. V hlavných úlohách Oleksandr Yatsentyuk, Stanislav Potiak, Ivan Šaran, Solomiya Kyrylova, či Olena Chochlatkina. 

Film Pamfír režiséra Dmytra Sucholytkého-Sobčuka mal premiéru minulý rok na festivale v Cannes v rámci sekcie Quinzaine des réalisateurs, získal Európsku filmovú cenu ako európsky objav roku 2022 a pred pár týždňami v Bratislave otváral 30. ročník Medzinárodného filmového festivalu Febiofest. 

Dnes v kinách privítame aj dobrodružnú snímku talianskeho režiséra Branda Quiliciho s názvom Zachráňte tigra (Il Ragazzo e la Tigre/Ta’igara: An Adventure in the Himalayas). Jednej noci Balmani, malá sirota, zachráni tigrie mláďa, ktorého matku zabili bezohľadní pytliaci. Spoločne utečú a vydajú sa na dlhú cestu do odľahlého kláštora Tigrie hniezdo, ktorý Balmani považuje za najbezpečnejšie miesto pre tigrie mláďa. Balmani a Mukti, prenasledovaní pytliakmi, sa snažia prekonať všetky nástrahy, ktoré na nich na ceste čakajú a spoločne zažiť najväčšie dobrodružstvo svojho života: skutočné priateľstvo! V hlavných úlohách Claudia Gerini, Sunny Pawar, Yoon C. Joyce, či Amandeep Singh. Film sa v kinách premieta s českým dabingom.

Filmovými klasikami na týždeň sú tri filmy od režiséra Barbeta Schroedera:

Viac (More) z roku 1969.
Nemecký študent Stefan, ktorý si konečne môže odpočinúť od učenia, pricestuje stopom do Paríža. Tam spozná voľnomyšlienkársku Američanku Estelle, ktorú nasleduje až na Ibizu. Mladý pár sa rýchlo ocitá v temnej a melancholickej špirále závislosti na heroíne. Prvý film režiséra Barbeta Schroedera so soundtrackom kapely Pink Floyd.

Stefan je mladý študent, stratený sám v sebe, ktorý prahne po dobrodružstve. Na svojej ceste autostopom sa necháva viesť slnkom a dostáva sa z Nemecka až do Paríža, kde sa stretáva s mladou Američankou Estelle, ktorá ho zasvätí do sveta drog. Pár mladých milencov, vyhľadávajúc stále silnejšie pocity a prežitky, odcestuje na Ibizu, kde sa oddajú svojim nebezpečným vášňam. Stávajú sa zajatcami svojej lásky, drogovej závislosti a tiež Etellinho dávneho priateľa - zdá sa, že ich príbeh nemôže mať iné ako tragické vyústenie. V hlavných úlohách Mimsy Farmer, Klaus Grünberg, či Heinz Engelmann.

Údolie (La Vallée) z roku 1972.
Bohatá a znudená mladá žena sa v Novej Guinei rozhodne nasledovať skupinu detí kvetov na expedíciu za doposiaľ nezmapovaným, záhadným Údolím za mrakmi. Na ceste sa poddá experimentom s halucinogénnymi drogami, exotickému sexu a životnému štýlu pôvodných obyvateľov Novej Guiney.

Keď sa Viviane, manželka mladého diplomata, zoznámi s okúzľujúcim dobrodruhom a jeho hippies priateľmi v lesoch Papuy Novej Guiney, dôjde ku stretu celkom rozdielnych svetov. Skupina, vedená enigmatickým vizionárom Gaetanom, prijme Viviane, aby sa pridala k ich expedícii za doposiaľ nezmapovaným záhadným údolím. Z druhej spolupráce Pink Floyd s režisérom Schroederem vzišiel soundtrack k tomuto filmu, pod názvom „Obscured by Clouds". V hlavných úlohách Michael Gothard, Jean-Pierre Kalfon, Bulle Ogier, Valérie Lagrange, či Miquette Giraudy. 

Milenka (Maitresse) z roku 1976.
Príbeh o profesionálnej domine, teda prostitútke, ktorá sa špecializuje na bondáž a sadomasochizmus, zasadený do prostredia Paríža.

Keď sa zlodej Olivier vláme do domu, ktorý má byť prázdny, pristihne ho majiteľka Ariane, ktorá je profesionálna domina. Olivier sa do nej proti všetkým očakávaniam zamiluje, pravidelne sa do domu vracia a necháva sa unášať románikom, ktorý prekvitá aj napriek Arianinmu povolaniu. Olivier sa s jej prácou bližšie zoznamuje a občas sa dokonca aj zapojí. Keď však zistí, že Ariane má syna, pokúsi sa ju "napraviť" v snahe ukázať jej možnosť lepšieho života. V hlavných úlohách Gérard Depardieu, Bulle Ogier, Roland Bertin, André Rouyer, Jeanne Herviale, Tony Taffin, Serge Berry, Karl Otto Lagerfeld, či Holger Löwenadler.

  Foto © Bonton/CinemArt/FilmEurope/ASFK/VertigoDistribution/Filmtopia

Súvisiace články