Prehľad filmov na apríl 2023 – Air, Traja mušketieri, Renfield, Suzume, Mafia Mamma, Evil Dead: Vzostup zla, Super Mario Bros.

1.4.2023|Ivet Kollárová|

Dnešným dňom vstupujeme do bláznivého mesiaca apríl, v ktorom nás čaká sviatočné, veľkonočné uvoľnenie a v kinách niekoľko doslova bláznivých filmov, ktoré nás vytrhnú zo sedadiel. Filmoví distribútori si na štvrtý mesiac v roku pripravili 25 nových filmov, jednu reštaurovanú snímku od režiséra Cecil B. DeMilleho a obnovenú premiéru kultového filmu dánskeho režiséra Larsa von Triera – Prelomiť vlny. Na plátnach kín v priebehu mesiaca uvidíme „jordanovky“ Air, Nintendo adaptáciu Super Mario Bros., dumasovku Traja mušketieri, Nicolasa Caga ako Draculu, anime Suzume, či mafiánsku mamu. Z klubového kútika pribudnú snímky ako Chlapec z neba, Skúška umenia, či Brat a sestra.

Filmové hody štyroch aprílových filmových týždňov odštartuje hneď prvý týždeň so siedmymi novými filmami a jednou reštaurovanou. Tou je snímka z roku 1927 od amerického režiséra Cecila B. DeMilleho (na Zlatých glóbusoch sa udeľuje cena za celoživotné dielo, ktorá nesie jeho meno) s názvom Kráľ kráľov. Najväčší príbeh všetkých čias. Film je voľnou adaptáciou života Ježiša Krista. Zobrazuje posledné týždne Krista až po jeho ukrižovanie. Režisér Julius Avery prinesie hororový film inšpirovaný skutočnými poznámkami otca Gabriela Amortha, hlavného vatikánskeho exorcistu, s názvom Pápežov exorcista, kde hrá hlavnú úlohu Russell Crowe.

Prvý aprílový týždeň uvidíme v kinách aj zrod jedných z najpredávanejších tenisiek značky Nike, ktorá svoj osud vložila do rúk nádejnej basketbalovej hviezdy a budúcej legendy Michaela Jordana. Herec a režisér Ben Affleck režíroval film AIR: Zrodenie legendy, v ktorom si zahrali aj Matt Damon, Viola Davis, Jason Bateman, Marlon Wayans, Chris Messina, či Gustaf Skarsgård. Po smrti veľkého imáma z prestížnej univerzity sa rozpúta boj o moc medzi náboženskou a politickou elitou Egypta. To všetko vo filme Chlapec z neba režiséra Tarika Saleha, ktorý si z MFF Cannes 2022 odniesol cenu za scenár.

V českom dokumente Skúška umenia od dvojice Tomáš Bojar a Adéla Komrzý sa pozrieme na výberový proces budúcich študentov pražskej Akadémie výtvarných umení. Svoj prvý hraný celovečerný debut natočila renomovaná dokumentaristka Zuzana Piussi. Na veľkých plátnach uvidíme drámu Zošalieť, ktorá nazerá na životy susedov. V nádeji na nový život v novom byte nie je človek sám. Sú tu aj susedia. 

Začiatkom apríla uvidíme aj dve veľmi očakávané snímky z oboch brehov Atlantického oceánu. 

Štúdia Illumination prinesú do kín animovanú komédiu, adaptáciu obľúbenej Nintendo hry v réžii Aarona Horvatha a Michaela Jelenica, Super Mario Bros. vo filme. V anglickom origináli hlasy postavičkám prepožičali napríklad aj Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Jack Black, či Seth Rogen. U nás sa film premieta so slovenským dabingom. Naopak francúzske Pathé prinesie do kín novú adaptáciu svetového románu od spisovateľa Alexandra Dumasa, výpravný, dobrodružný epos Traja mušketieri: D’Artagnan v réžii Martina Bourboulona. Projekt, ktorý je s rozpočtom viac ako 70 miliónov eur jedným z najdrahších v histórii francúzskej kinematografie je rozdelený na dve časti. Tá druhá s podtitulom Milady príde do kín v decembri. V oboch filmoch si zahralo impozantné francúzske obsadenie: François Civil, Vincent Cassel, Romain Duris, Pio Marmai, Eva Green, Vicky Krieps, Louis Garrel, či Lyna Khoudri. 

Druhý aprílový týždeň bude mať premiéru sedem nových filmov a jeden uvidíme v obnovenej premiére. Tým šťastným filmom, ktorý opäť prichádza na veľké plátna je melodráma Prelomiť vlny od Larsa von Triersa. Vo filme, ktorý ponúka mystický príbeh o sile viery, moci a pute lásky a miere sebaobetovania si zahrali Emily Watson, Stellan Skarsgärd, Jean-Mar Barr, Katrin Cartlidge, či Udo Kier.

V kinách budeme mať aj srbskú snímku od režiséra Radivoje Andrica, detský dobrodružný film Ako som sa naučila lietať o 12-ročnom dievčati na letných prázdninách, z ktorých sa môže vykľuť to najlepšie leto v jej mladom živote. Od tvorcov Vitaliy Manskiy a Yevhen Titarenko si môžeme pozrieť dokument s názvom Východný front. Pri obrane svojej vlasti pred ruskou agresiou sa protagonisti spolu s celou krajinou vydali na východný front. V roku 2022 sa celá Ukrajina, od Donbasu až po Karpaty, stala východným frontom Európy.

Režisér Chris McKay natočil hororovú komédiu Renfield, v ktorej uvidíme Nicolasa Caga ako nemilosrdného a pekne namysleného Draculu. Film sleduje jeho oddaného pomocníka, ktorý naberá odvahu po stáročiach slúženia vypovedať Draculovi svoje služby. Okrem Caga si vo filme zahrali aj Nicholas Hoult, Awkwafina, či Ben Schwartz. Po “Draculovom životopise“ sa filmom Stávka na zlato vrhneme na hudobný životopis spolu-zakladateľa hudobného vydavateľstva Casablanca Records, Neila Bogarta. O réžiu filmu sa postaral jeho syn Timothy Scott Bogart.

Na veľkom plátne určite vynikne aj americký katastrofický film od režiséra Herbeta Jamesa Wintersterna, Supercela o lovcoch búrok, nebezpečných tornád, ktoré ohrozujú ľudské životy a ničia všetko, čo im príde do cesty. Film sa zameriava na Williama, ktorý chce pokračovať v otcových šľapajách. V hlavných úlohách Alec Baldwin, Skeet Ulrich, či Anne Heche v jednom zo svojich posledných filmov (herečka zomrela v auguste 2022 po tragickej nehode jej auta, ktoré nabúralo do domu). 

Druhý aprílový týždeň príde do kín aj americká romantická dráma Krásna katastrofa o vysokoškoláčke Abby, ktorá začína žiť svoj nový život a na svoju temnú minulosť postupne zabúda, avšak do cesty jej pripletie zlý chlapec Travis, ku ktorému začína cítiť náklonnosť. A v kinách budeme mať aj modernú dobrodružnú anime road movie od japonského režiséra Makoto Shinkaia, Suzume o dievčati, ktoré pomáha záhadnému mladíkovi zatvárať objavujúce sa dvere z iného sveta, aby spolu zabránili katastrofe po celom Japonsku. Film mal premiéru v Hlavnej súťaži na MFF Berlinale 2023.

Rovnako sedem nových filmov príde do kín tretí aprílový týždeň. Takým britsko-taliansko-americkým veľkofilmom na týždeň bude akčná komédia od režisérky Catherine Hardwicke, Mafia Mamma. Američanke Kristin sa obráti život hore nohami po úmrtí jej starého otca. A napriek tomu, že ho veľmi nepoznala, on jej odkázal jeho najväčšie dedičstvo, rodinný podnik, ktorý je tak trochu mafiánskym impériom v Taliansku a Kristin sa má stať bossom tohto rodinného podniku. V hlavnej úlohe výborná Toni Collette. Jej poradkyňu vo filme si zahrala Monica Bellucci. 

V slovensko-maďarsko-českej spolupráci uvidíme v kinách aj film, drámu s prvkami politického thrilleru, ktorá odhaľuje dilemy moci v súčasnej spoločnosti od režiséra Mátyása Priklera s názvom Moc. Pre detičky bude pripravený francúzsko-belgický animovaný dobrodružný film od dvojice Julien Chheng a Jean-Christophe Roger, Myška a medveď na cestách. Kto by nepoznal ukecanú myšku Celestínu a jej najlepšieho priateľa medveďa Ernesta. Táto nerozlučná dvojica sa vracia na plátna kín v novom veselom a napínavom dobrodružstve, ktoré sa točí okolo Ernestových pokazených huslí a cesty do jeho rodnej krajiny, kde je na ich prekvapenie všetka hudba zakázaná.

Hororom tretieho aprílového týždňa bude film od Leeho Cronina, Evil Dead: Vzostup zla. Film ponúka príbeh dvoch sestier, ktorých stretnutie po rokoch sa zvrhne na boj o život potom, čo jednu zo sestier posadne neľútostný démon. O súrodeneckej rivalite, no bez hororových prvkov bude aj novinka od francúzskeho režiséra Arnauda Desplechina s názvom Brat a sestra. Alice a Louis sú brat a sestra. Ona je herečka, on bol učiteľ a básnik. Alice svojho brata už vyše dvadsať rokov nenávidí. Za celý ten čas sa ani raz nestretli. Smrť jedného z ich rodičov však súrodencov prinúti, aby sa znovu stretli. V hlavných úlohách Marion Cotillard, Melvil Poupaud, či Golshifteh Farahani.

Tretí aprílový týždeň prídu do kín aj dva dokumenty. Nemecký film Akí sme boli natočil režisér Marc Bauder. Čo si o nás budú myslieť budúce generácie v historickom kontexte? Budú sa na nás v duchu Willemsenovho odkazu ohliadať s dešpektom? Film Akí sme boli sleduje súčasný stav sveta za sprievodu šiestich intelektuálov a vedcov, ktorí sa zamýšľajú nad súčasnosťou a postulujú budúcnosť. A francúzsko-taliansky film Soľ Zeme vznikol v spolupráci režisérov Wima Wendersa a Juliana Ribeira Salgada. Život a dielo fotografa Sebastiãa Salgada, ktorý štyridsať rokov dokumentoval spoločnosti v skrytých kútoch sveta.

Posledný, štvrtý aprílový týždeň zvoľníme a v kinách privítame len štyri nové filmy. Česká režisérka Lucie Králová natočila dokumentárnu operu Kaprkód. Film skúma povahu pamäte, hudby a rozprávania prostredníctvom odtlačkov kontroverzného a progresívneho skladateľa Jana Kapra, ktorý bol ocenený Stalinom a neskôr v komunistickom Československu úplne zakázaný, no v zahraničí uvádzaný prestížnymi hudobnými telesami. Ďalší film pre najmenších nás zavedie do fantazijného sveta Centopie. Režisér Adam Gunn natočil animovanú dobrodružnú snímku Mia a ja vo filme, v ktorej sa spolu s Miou prenesieme do knihy a magického sveta fantázie, elfov a jednorožcov. Snímka sa premieta so slovenským dabingom. 

Na sever Európy, konkrétne do Fínska sa pozrieme s akčnou vojnovou snímkou Sisu od režiséra Jalmariho Helandera. Film sleduje bývalého vojaka, ktorý v divočine Laponska nájde zlato, avšak ako sa vracia do mesta narazí na skupinku nacistických vojakov pod vedením brutálneho dôstojníka SS, ktorí chcú zhabať zlato pre seba. Mesiac apríl uzavrie francúzska romantická dráma Čo by bolo, keby... od režiséra Oliviera Treinera. 80-ročná Julia sa obzerá späť na rozhodnutia, ktoré urobila a na okolnosti, ktoré následne nastali, ktoré, ak by sa v tom momente rozhodla inak, mohli viesť k úplne inému životu. 

  Foto © Depositphotos/Film Europe/Itafilm

Súvisiace články