Do kín prichádza Renfield, Suzume, Východný front, Supercela a ďalšie tri nové filmy

13.4.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Sedem nových filmov a jeden v obnovenej premiére môžeme očakávať v kinách v druhý aprílový týždeň. Uvidíme ako hollywoodske veľkofilmy, tak aj klubové snímky, medzi ktorými do popredia vystupuje tá v obnovenej premiére. Na veľkom plátne si budeme môcť vychutnať filmovú klasiku od Larsa von Triera, Prelomiť vlny.

Od dnes máme v kinách aj detský dobrodružný film od bosnianskeho režiséra Radivoje Andrica, Ako som sa naučila lietať (Leto kada sam naučila da letim). Prázdniny bez priateľov a ešte aj bez wifi – nočná mora každého 12-ročného dievčaťa. Rýchla zmena k lepšiemu však nastane vo chvíli, keď Sofia spozná svojho rovesníka. Podarí sa jej zachrániť letné prázdniny? Čo ak Sofiina prvá láska nie je jediná romanca, ktorú počas prázdnin v Chorvátsku zažije?

Sofia, temperamentné, no plaché 12-ročné dievča, napevno odhodlané dostať toto leto svoju prvú ozajstnú pusu, musí neochotne stráviť prázdniny so svojou panovačnou starou mamou Máriou na chorvátskom ostrove. V schátranom dome akoby zastal čas, a v tejto monotónnosti Sofia nachádza potešenie aj u svojej láskavej pratety Luce.

Po počiatočnom znechutení si však Sofia postupne začína užívať chvíle strávené na ostrove a dozvedá sa stále viac o zdanlivo nezaujímavých starších dámach. Snaží sa o vytúženú letnú pohodu, no zároveň presviedča starú mamu, aby konečne zakopala vojnovú sekeru a upevnila rodinné vzťahy narušené dlhotrvajúcim sporom. Jej príjemne rozbehnuté prázdniny sa narušia vo chvíli, keď Luce ochorie a skončí v nemocnici. Sofia zostáva so svojím prastrýkom a rodinou, o ktorej doteraz ani nevedela, že vôbec existuje. V hlavných úlohách Klara Hrvanovic, Olga Odanovic, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, Luka Bajto, Ema Kereta Rogić, Benjamín Lacko, či Vanda Boban. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

Zabaviť sa v kinách budeme môcť na hororovej komédii od režiséra Chrisa McKaya, Renfield. V tomto modernom monštruóznom príbehu o Draculovom vernom sluhovi sa Nicholas Hoult (Mad Max: Fury Road, séria X-Men) predstaví v úlohe Renfielda, večne oddaného pomocníka najnarcistickejšieho šéfa histórie, Draculu (držiteľ Oscara Nicolas Cage). Renfield je nútený zaobstarať svojmu pánovi korisť a splniť každý jeho príkaz, bez ohľadu na to, ako veľmi sa cíti byť ponížený. Teraz, po stáročiach otroctva, je však Renfield pripravený zistiť, či existuje život mimo tieňa Kniežaťa temnôt. Keby tak dokázal prísť na to, ako ukončiť svoju spolu-závislosť. Po boku Houlta a Caga si zahrali aj Awkwafina, Shohreh Aghdashloo, Brandon Scott Jones, Ben Schwartz, Jenna Kanell, či Caroline Williams. 

V dnešný premiérový deň prichádza do kín aj životopisná, hudobná dráma Stávka na zlato (Spinning Gold). Najväčší nerozpovedaný príbeh o hudbe! Čo majú spoločné Donna Summer, Cher, Village People a Bill Withers s rockovou skupinou KISS? Všetci sa dostali na hudobný vrchol pod dohľadom najfarbistejšieho a najgeniálnejšieho producenta v hudobnom priemysle, Neila Bogarta, zakladateľa Casablanca Records, najúspešnejšej nezávislej nahrávacej spoločnosti všetkých čias. Úchvatný vzostup a dramatický pád otca mnohých do tej doby neznámych hudobných žánrov sledujeme medzi fascinujúcimi pohľadmi do výslní aj temných kútov sveta hudby. Film napísal a režíroval syn Neila Bogarta, Timothy Scott Bogart. V hlavných úlohách Michelle Monaghan, Peyton List, Jason Isaacs, Lyndsy Fonseca, James Wolk, Sebastian Maniscalco, Dan Fogler, Winslow Fegley, Jeremy Jordan, Wiz Khalifa, Jason Derulo, Jay Pharoah, Ledisi, či Sam Harris. 

Od tvorcov Vitaliy Manskiy a Yevhen Titarenko prichádza do kín dokument v lotyšsko-česko-ukrajinskej koprodukcii Východný front (Shidniy front). Pri obrane svojej vlasti pred ruskou agresiou sa protagonisti spolu s celou krajinou vydali na východný front. V roku 2022 sa celá Ukrajina, od Donbasu až̌ po Karpaty, stala východným frontom Európy.

24. februára 2022 odišiel Jevhen na front. Začal si všetko natáčať: svoje pocity, desaťtisíce utečencov a priateľov, s ktorými išiel do vojny. Jevhen je členom dobrovoľníckeho zdravotníckeho práporu Hospitalierov, ktorého úlohou je poskytovať prvú pomoc na fronte a evakuovať ranených do veliteľstva alebo frontových nemocníc. Členovia tejto mobilnej jednotky sú hlavnými hrdinami filmu. Šesť mesiacov plných drámy, zúfalstva, strachu, nenávisti, horkosti, lásky, ale predovšetkým viery vo víťazstvo.

Pred odchodom do vojny naši protagonisti poslali svoje rodiny ďaleko od frontu - do dediny na západe Ukrajiny. Práve sem prichádzajú mladí muži navštíviť svojich príbuzných predtým, ako ukrajinská armáda spustí rozsiahly protiútok na juhu krajiny. Nie všetkým je však súdené vrátiť sa živí a zdraví. Prišli sa rozlúčiť so svojimi blízkymi a pokrstiť svojho deväťmesačného syna Subbotyho. Z hostiny sa musia vrátiť priamo na front...

Americký katastrofický film Supercela (Supercell) nám do kín prinesie režisér Herbert James Winterstern. William celý život sníval o tom, že pôjde v otcových šľapajach a stane sa lovcom búrok. Jeho legendárneho otca pred rokmi vzalo so sebou supertornádo. Odvtedy sa z prenasledovania tornád stal skutočný biznis a cestovný ruch spojený s katastrofami prekvitá. Tínedžer utečie z domu, aby sa spolu s bývalým kolegom svojho otca vydal za hurikánom, ale tornáda sú už väčšie a ničivejšie, ako kedysi. Williamova matka medzitým zúfalo pátra po svojom synovi, netušiac, že sa do oblasti chystá najväčšia búrka všetkých čias, supercela, ktorá ohrozí životy nielen lovcov búrky, ale všetkých ľudí v oblasti.

Supercela nadväzuje na najlepšie tradície žánru katastrofických filmov, ktorých predchodcami boli filmy ako Twister a V oku búrky. Hlavným hrdinom filmu je na Oscara nominovaný Alec Baldwin (Na druhej strane, Letec, Riskni to s Polly, Pearl Harbor), Skeet Ulrich (Vreskot, Spolok čarodejníc, Dokonalá lúpež, Riverdale) a Anne Heche (Šesť dní, sedem nocí, Krycie meno: Donnie Brasco, Vrtieť psom, Sopka) v jednej zo svojich posledných úloh (herečka tragicky zahynula v auguste minulého roku). Okrem nich si vo filme zahrajú aj Daniel Diemer, Johnny Wactor, Praya Lundberg, Jordan Kristine Seamón, či Richard Gunn. 

Od dnes máme v kinách aj romantickú drámu Krásna katastrofa (Beautiful Disaster) od režiséra Rogera Kumleho. Kamarátstvo, krátkodobé vzplanutie alebo láska? Abby nastúpila do prvého ročníka na vysokej škole ďaleko od svojho rodného mesta. Utiekla pred rodinou a minulosťou, ktorá ju ničila, a snaží sa byť vzornou študentkou. Travis si na štúdium zarába ilegálnymi pästnými súbojmi a všetci ho poznajú pod prezývkou Besný pes. Má povesť najväčšieho zvodcu na univerzite a je to presne ten typ, akému sa Abby musí zďaleka vyhýbať, ak nechce spadnúť do pasce svojho starého života. Lenže vzájomná príťažlivosť je silnejšia a hoci sa obaja snažia zo všetkých síl presvedčiť okolie, a najmä jeden druhého, že sú len kamaráti, vydrží to len do chvíle, kým Abby neprehrá stávku a musí sa na mesiac nasťahovať k Travisovi. Potom sa už vášeň nedá maskovať priateľstvom. V hlavných úlohách Virginia Gardner, Dylan Sprouse, Autumn Reeser, Rob Estes, či Brian Austin Green. 

Fanúšikov anime určite poteší japonský dobrodružný fantasy film Suzume v réžii Makoto Shinkaia. Moderný dobrodružný anime road movie, kde 17-ročná Suzume pomáha záhadnému mladíkovi zatvárať dvere z iného sveta objavujúce sa na opustených miestach, aby spolu zabránili ničivým katastrofám po celom Japonsku. Na ceste za týmto poslaním musí čeliť množstvu nástrah, prepojeniu minulosti, prítomnosti a budúcnosti a uchovať si žiariaci lúč nádeje aj v najťažších chvíľach. Film mal premiéru v Hlavnej súťaži na MFF Berlinale 2023. Film sa u nás premieta v japonskom origináli so slovenskými titulkami. V hlavných úlohách Nanoka Hara, Hokuto Matsumara, Eri Fukatsu, Kôshirô Matsumoto, Shôta Sometani, Sairi Itô, Kotone Hanase, Kana Hanazawa, Ryunosuke Kamiki, či Aimi Terakawa.

Dánsky režisér Lars von Triers prináša na veľké plátna v obnovenej premiéra filmovú klasiku Prelomiť vlny (Breaking the Waves). Emocionálne pôsobivá úvaha o hraniciach dobra a zla, seversky ponurá, expresívne nakrútená milostná história, kde v strohej a veternej krajine je dôležitý dialóg s Bohom. Dojímavá, strhujúca melodráma o zázračnej moci lásky škótskej dievčiny k ochrnutému manželovi sa pohybuje medzi romantizmom E. Bronteovej a strohosťou C. T. Dreyera.

Mystický príbeh o sile viery, moci a pute lásky a miere sebaobetovania, sa odohráva v zapadnutej dedinke v severnom Škótsku v 70. rokoch. Sugestívna drsná krása čiernych zátok a zelených pastvín poskytuje vynikajúcu scenériu pre dejisko bolestných romancí. Hlboko veriace protestantské dievča, mladá a naivná Bess, sa vydá za svetaskúseného ťažiara Jana, ktorý pracuje na naftárskej plošine v Severnom mori. Jan je silne priťahovaný nevinnosťou a čistotou dievčaťa, ktoré sa pravidelne rozpráva s Bohom. Krátko po sobáši ale Jan utrpí pri explózii úraz a trvalo ochrnie na celom tele. Bess sa obviňuje, pretože sa predtým vrúcne modlila k Bohu, aby jej ho vrátil domov. V hlavných úlohách Emily Watson (Bess), Stellan Skarsgärd (Jan), Katrin Cartlidge (Dodo McNeillová), Jean-Marc Barr (Terry), Adrian Rawlins (Dr. Richardson), Johnatan Hackett (pastor), Sandra Voe (Bessina matka), Udo Kier (námorník), Phil McCall (Bessin dedko) a ďalší.

  Foto © CinemArt/ContinentalFilm/Itafilm/ASFK/ForumFilm/FilmExpanded/Vertigo

Súvisiace články