Od dnes máme v kinách sedem nových filmov – Mafia Mamma, Brat a sestra, Soľ Zeme, či Myška a medveď na cestách

20.4.2023|Ivet Kollárová|

Bohatý filmový mesiac apríl pokračuje tretím týždňom, do ktorého sme vkročili Týždňom slovenského filmu, ktorý prebieha v Bratislave od pondelka do nedele 23. apríla v nezvyčajných priestoroch (kino Lumiére sa stále rekonštruuje) Filmovej a televízne fakulty Vysokej školy múzických umení a Slovenskej národnej galérii (SNG). Do oficiálnej kinodistribúcie nám dnes vstupuje sedem nových filmov, s lákadlami ako akčnou komédiou Mafia Mamma, klubovou, francúzskou snímkou Brat a sestra, hororom Evil Dead: Vzostup zla, či jedným z dvoch dokumentov týždňa Soľ Zeme.

Od dnes sa môžeme ísť do kina zabaviť na film Mafia Mamma. Kristin si žije svoj pokojný život v Amerike. Vo vzťahoch sa je veľmi nedarí, ale kamarátky pre ňu urobia prvé aj posledné a čas na pohárik sa vždy nájde. Keď sa dozvie, že sa stala hlavou mafiánskej rodiny po práve zosnulom dedkovi, jej život sa obráti naruby. Vyzbrojená umením vyrobiť neodolateľné muffiny sa Kristin vydáva do Talianska, aby prevzala kormidlo rodinného podniku... V akčnej komédii režisérky Catherine Hardwicke (Legendy z Dogtownu, Súmrak, Už teraz mi chýbaš) uvidíte v hlavných úlohách Toni Collette (Malá Miss Sunshine, Ako na vec) a Monica Bellucci (Spectre, Malena). Okrem nich si vo filme zahrali aj Alessandro Bressanello, Eduardo Scarpetta, Tommy Rodger, Tim Daish, Jay Natelle, či Yonv Joseph. 

Hororom týždňa je nová, piata časť v hororovej sérii Evil Dead s názvom Evil Dead: Vzostup zla (Evil Dead Rise), ktorú natočil režisér Lee Cronin. Večne rozcestovaná Beth sa rozhodne po rokoch navštíviť svoju staršiu sestru Ellie, ktorá žije s tromi deťmi v stiesnenom byte v Los Angeles. Návštevu však preruší nečakaný objav tajomnej knihy, ktorá vyvolá prastaré zlo a v budove rozpúta peklo. Keď Ellie posadne neľútostný démon, jej blízki musia bojovať o prežitie a čeliť tej najhoršej verzii rodiny, akú si viete predstaviť. V hlavných úlohách Alyssa Sutherland, Lily Sullivan, Morgan Davies, Nell Fisher, Gabrielle Echols, Jayden Daniels, Billy Reynolds-McCarthy, či Tai Wano. 

Pre najmenších na tretí aprílový týždeň filmoví distribútori pripravili francúzsko-belgickú snímku od režisérskeho dua Julien Chheng a Jean-Christophe Roger s obľúbenou kreslenou dvojicou s názvom Myška a medveď na cestách (Ernest et Célestine: Le voyage en charabie). Kto by nepoznal ukecanú myšku Celestínu a jej najlepšieho priateľa medveďa Ernesta. Táto nerozlučná dvojica sa vracia na plátna kín v novom veselom a napínavom dobrodružstve, ktoré sa točí okolo Ernestových pokazených huslí a cesty do jeho rodnej krajiny, kde je na ich prekvapenie všetka hudba zakázaná.

Hoci sú rôzne veľkí a jeden je zhovorčivý a druhý namiesto rozprávania radšej hrá na husle alebo harmoniku, medveď Ernest a myška Celestína sú nerozluční kamaráti. Keď sa Ernestove husle, ktoré miluje, rozbijú, tak trochu Celestininou zásluhou sa musia vrátiť do jeho rodnej Breptánie. Iba tam ju totiž môžu opraviť, pretože je to krajina zasľúbená hudbe a hudobníkom. Keď však Ernest a Celestína napriek všetkým prekážkam dorazia do Breptánie, čaká ich veľmi nepríjemné prekvapenie. Niečo sa zásadne zmenilo a pokazilo. Hranie na hudobných nástrojoch alebo dokonca len spev je v celej krajine zákonom zakázané a špeciálna polícia toto nariadenie dokonca presadzuje! Ernest a Celestína sa však s týmto nezmyslom rozhodne nemienia zmieriť, najmä keď sa stretnú s hrdinskými členmi hudobného odboja. Spoločne sa pokúsia napraviť túto nespravodlivosť a nezmysel, aby sa do krajiny medveďov vrátila nielen hudba, ale aj radosť, ktorú môže v každom prebudiť. Film sa premieta so slovenským dabingom.

V slovensko-maďarsko-českej koprodukcii vznikol film Moc (Hatalom) v réžii Mátyása Priklera. Počas neformálnej poľovačky, ktorej sa zúčastnia aj politici, zahynie asi 18-ročný chlapec, ktorého niekto omylom zastrelí. Jeden z politikov, minister Berger, aktuálne ašpiruje na vysoký post komisára pre vodu v Únii, ktorého úlohou bude riešiť narastajúci problém s nedostatkom vody v Európe. Na prípad je nasadený zamestnanec tajných služieb Steiner, ktorý má kauzu ututlať. Čím viac sa ponára do detailov prípadu, tým viac musí čeliť komplikovaným dilemám, ktoré prináša moc jej nositeľom. Aký je skutočný príbeh a kto sú jeho protagonisti? Je pravda skrytá v udalostiach alebo v ich dôsledkoch? Dráma s prvkami politického thrilleru odhaľuje dilemy moci v súčasnej spoločnosti.

Dlhometrážny hraný film MOC je druhým hraným filmom režiséra Mátyása Priklera. Zaoberá sa témou moci a bezmocnosti v súčasnej spoločnosti. Nešťastná náhoda na poľovačke, pri ktorej zomrie človek je začiatkom príbehu, ktorý odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie. Príbeh, v ktorom hrajú hlavné úlohy vysokopostavený politik (Jan Kačer) a agent, ktorý má všetko „upratať“ (Szabolcs Hajdu) si kladie otázky o podobe pravdy v súčasnom verejnom živote, o možnostiach jej hľadania a skrývania, ale aj o skutočnej identite politických figúr a príbehoch za ich verejnými maskami. Film MOC nie je spoločenskou sondou ani detektívnym príbehom, hoci využíva postupy a princípy týchto žánrov. Je predovšetkým znepokojivým metaforickým príbehom o miere moci, ktorú má jednotlivec a ako s ňou dokáže naložiť. 

V hlavných úlohách Szabolcs Hajdu, Jan Kačer, Mihály Kormos, Attila Mokos, Éva Bandor, Mária Zaujecová, Lucia Kašová, Ingrid Timková, Roman Polák, Peter Oszlík, Jana Oľhová, Miroslav Krobot, István Olasz, Lajos Vörös, Annamária Láng, László Katona, či Eszter Bánfalvi.

Francúzskou klubovou snímkou na týždeň je dráma, ktorá mala premiéru na MFF Cannes 2022 v Hlavnej súťaži s názvom Brat a sestra (Frére et soeur) od režiséra Arnauda Desplechina. Alice a Louis sú brat a sestra. Ona je herečka, on bol učiteľ a básnik. Alice svojho brata už vyše dvadsať rokov nenávidí. Za celý ten čas sa ani raz nestretli. Smrť jedného z ich rodičov však súrodencov prinúti, aby sa znovu stretli.

Brat a sestra majú po päťdesiatke. Alice je herečka, Louis bývalý učiteľ a básnik. Alice nenávidí svojho brata už viac ako dvadsať rokov. Za celý ten čas sa nevideli - ak Louis náhodou na sestru niekde natrafil, ona ho ignorovala a utekala pred ním. Náhla smrť v rodine ich však prinúti stretnúť sa. Arnaud Desplechin vnáša svetlo do stavu intenzívneho smútku podnecovaného rivalitou a žiarlivosťou. Medzi Alice a Louisom však kedysi láska existovala, dokonca možno až príliš veľká. Ako sa dostali do tohto štádia? Dokážu nenávisť prekonať? V majstrovskom príbehu nás režisér vedie svižnou cestou za pokladom bez toho, aby nasilu podsúval odpovede na otázky. Marion Cotillard a Melvil Poupaud sú pre režiséra údernou hereckou dvojicou, schopnou podať intenzívne, jemné a obratné výkony. Vo filme, ktorý dokonale zachytáva ľudskú vášeň, sa k nim plnohodnotne pridávajú Golshifteh Farahani, Patrick Timsit, Benjamin Siksou, Joël Cudennec, Max Baissette de Malglaive, Salif Cissé, či Elléonore Lemattre.

V dnešný premiérový deň prichádzajú do našich kín dva dokumenty. Nemecký režisér a producent Marc Bauder natočil snímku Akí sme boli (Wer wir waren). Volanie o pomoc, ktoré Marc Bauder inicioval v mene našej planéty, sa odráža v názve filmu, rovnako ako posmrtne publikovaná esej Rogera Willemsena z roku 2016, ktorá projekt inšpirovala. Civilizácia si totiž nekladie otázku "kto sme", aby dokázala čítať súčasnosť a stále si predstavovať svoju budúcnosť, ale skôr otázku "kto sme boli", ktorú si tu nostalgicky a bezradne kladie stratené spoločenstvo, ktoré sa obzerá späť do minulosti. Ale skôr, ako sa prítomnosť nevyhnutne stane minulosťou, máme ešte vzácny čas, ktorý tento film zobrazuje.

Je čas vypočuť si svedectvo tých, ktorí tu a teraz trvajú na tom, že myslia a konajú tak, akoby Zem bola skorumpovaným, ale ešte nie úplne kompromitovaným systémom. A považujú ľudstvo za riešenie krízy, nielen za príčinu katastrofy. Astronaut Alexander Gerst a morská biologička Sylvia Earleová tak robia z opačných koncov našej biosféry a poskytujú úchvatné obrazy; ekonóm Dennis Snower a budhistický mních Matthieu Ricard spájajú aktivizmus s vedeckým a duchovným výskumom; zatiaľ čo kybernetička a feministka Janina Lohová a sociológ Felwine Sarr využívajú svoje humanistické a politické úvahy na hľadanie odpovedí v nezvyčajných, ale kľúčových oblastiach. Vo dokumente vystupujú Sylvia Earle, Alexander Gerst, Janina Loh, Matthieu Ricard, Felwine Sarr, Dennis J. Snower, či Manfred Zapatka. 

O druhý dokument sa postarala dvojica Juliano Ribeiro Salgado a Wim Wenders, ktorí natočili životopisný dokument Soľ Zeme (Le Sel de la Terre). Život a dielo fotografa Sebastiãa Salgada, ktorý štyridsať rokov dokumentoval spoločnosti v skrytých kútoch sveta.

Posledných štyridsať rokov fotograf Sebastiao Salgado cestuje naprieč kontinentmi po stopách stále sa meniaceho ľudstva. Bol svedkom najdôležitejších udalostí našej súčasnej histórie: medzinárodné konflikty, hlad, hromadný exodus... Život a prácu Sebastiaa Salgada nám približuje jeho syn Juliano, ktorý ho sprevádzal na posledných cestách, a Wim Wenders, okrem iného tiež fotograf. Vo filme vystupujú Sebastião Salgado, Wim Wenders, Lélia Wanick Salgado, Juliano Ribeiro Salgado, Hugo Barbier, či Jacques Barthélémy. 

  Foto © Magicbox/FilmEurope/CinemArt/ContinentalFilm/Filmtopia

Súvisiace články