V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín štyri snímky – KaprKód, Sisu, Čo by bolo, keby.. a Mia a ja vo filme

27.4.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Mesiac apríl ukončíme v kinách štyrmi novými filmami, ktoré budú čisto v európskej produkcii. Z chladného Fínska prichádza do kín vojnový film v réžii Jalmariho Helandera s názvom Sisu.

Na sklonku druhej svetovej vojny nájde osamelý zlatokop (Jorma Tommila) v divočine Laponska na severe Fínska bohatú zlatú žilu. Keď sa s nájdenou korisťou vydá na cestu do najbližšieho mesta, narazí na oddiel nacistických vojakov, pod vedením  brutálneho  dôstojníka SS (Aksel Hennie), ktorý chce zlato zhabať pre svoj oddiel. Veľmi rýchlo však zistia, že sa nestretli len z obyčajným zlatokopom,ale s bývalým elitným zabijákom, ktorý stelesní všetkoto čo SISU predstavuje - mýtickú "armádu jedného muža", ktorá stelesňuje formu odvahy a nepredstaviteľného odhodlania čeliť všetkým, ktorý mu stoja v ceste pri získaní svojho zlata. V hlavných úlohách Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo, Onni Tommila, Arttu Kapulainen, Tatu Sinisalo, či Vincent Willestrand. 

Pre deti je posledný štvrtý aprílový týždeň prichystaná animovaná dobrodružná snímka v nemecko-rakúsko-belgickej koprodukcii od režiséra Adama Gunna, Mia a ja vo filme (Mia and Me: The Hero of Centopia). Objavte čarovný svet Centopie.

Hlavná hrdinka Mia odchádza so svojím starým otcom do prázdninového domu pri mori a snaží sa vyrovnať so stratou rodičov. Svoju zázračnú knihu si, samozrejme, berie so sebou. Jej čarovný náramok, ktorý je zároveň portálom na vstup do knihy, sa jedného dňa rozsvieti a Miu povolajú do magického sveta fantázie, elfov a jednorožcov – do Centopie. Na Miu, jej starých, ale aj nových priateľov a na celú kúzelnú, farebnú Centopiu čaká dobrodružstvo, aké nikdy predtým nezažili. Na jednom vzdialenom ostrove sa totiž objavil hrozivý Toxor, zloduch v podobe ropuchy, ktorý ohrozuje všetko dobré v Centopii. Veselých okrídlených elfov premieňa na armádu bezduchých otrokov a využíva ich na to, aby ovládol Centopiu a navždy v nej zničil všetko krásne. Mia musí nájsť tri čarovné kamene a jedinečného búrkového jednorožca, aby dokázala Toxora zastaviť a poraziť ho vo veľkej bitke o osud Centopie. Na svojej odvážnej misii odhalí aj legendu o dávnom hrdinovi Centopie a jedno veľké rodinné tajomstvo. Film sa u nás premieta v slovenskom znení: Martina Kapráliková, Michal Domonkos, Natália Kóšová, David Hartl, Andrea Somorovská, Juraj Predmerský, Roman Pomajbo, Peter Rúfus, Pavol Plevčík, Frencien Bauer, Judita Bilá, Martin Hronský, či Martin Vitek. 

Francúzskou snímkou na týždeň je romantická dráma Čo by bolo, keby… (Le tourbillon de la vie) od režiséra Oliviera Treinera. Čo by bolo, keby…? Takto sa Julia pozerá na svoj život, pretože v každom dôležitom bode jej kariéry a osobného života sa jej pred očami mihne iný život, iný osud, ktorý mohla mať, keby sa v tej chvíli bola rozhodla inak. Mala by šťastnejší, úspešnejší život, stretla by ďalšiu lásku, mala by očarujúcejšiu kariéru? Jeden život: nespočetné možnosti. Čo by bolo, keby… je láskyplné vyznanie života, ktoré hovorí priamo k srdcu.

Čo by bolo, keby… sa zaoberá témou, ktorá ľudí zamestnáva azda najviac: čo by bolo, keby sme sa v dôležitých otázkach nášho života rozhodli inak, ako by sa vyvíjala, vyvíjala by sa inak naša kariéra, láska a osobný život? A ak áno, mali by sme lepší, úplnejší život? Hoci v živote už následne nemôžete zmeniť svoje rozhodnutie, Čo by bolo, keby… sa s touto myšlienkou pohráva a ukazuje, že rôzne rozhodnutia majú aké rôzne následky. Hlavná hrdinka filmu Lou de Laage môže byť slovenským divákom známa z filmov Agnus Dei, Jappeloup a Dýchaj. Vo filme popri nej účinkujú Raphael Personnaz (Anna Karenina, Ministerstvo zahraničných vecí) a Denis Podalydès (Da Vinciho kód, Irma Vep, Les Fantasmes, Les 2 Alfred). Okrem nich si vo filme zahrali aj Isabelle Carré, Grégory Gadebois, či Ester Garrel.

Česko-slovenské spojenie prináša do kín hudobný dokument od režisérky Lucii Královej s názvom Kaprkód. Dokumentárna opera skúmajúca povahu pamäte, hudby a rozprávania prostredníctvom odtlačkov kontroverzného a progresívneho skladateľa Jana Kapra, ktorý bol ocenený Stalinom a neskôr v komunistickom Československu úplne zakázaný, no v zahraničí uvádzaný prestížnymi hudobnými telesami.

Film Kaprkód prenáša Kaprov silný a ambivalentný životný príbeh do opernej hudobnej kompozície. Dej sa riadi “dokumentárnym libretom”, ktoré vychádza z Kaprovho osobného, nikdy predtým nezverejneného archívu plného jeho magnetických pások, listov, poznámok a vtipných skečov na 8 mm filmoch. Sedemnásť operných spevákov z medzinárodne uznávaného Českého filharmonického zboru Brno spieva scény z Kaprovho života vrátane úryvkov z policajných správ, Kaprových politických účtov či milostnej korešpondencie. Ich zbormajster Petr Fiala je posledným žijúcim Kaprovým žiakom. Kaprkód je hravou rekonštrukciou života po smrti, kde filmová pamäť a Kaprova hudba interagujú s príbehom, ktorý nadobúda mytologický rozmer. Vo filme uvidíme Tomáša Baďuru, Karla Jakubů, Janu Meliškovú, Aleša Prochádzku, či Máriu Vrbovú. 

  Foto © Filmtopia/Vertigo Distribution/Bonton Film/Itafilm

Súvisiace články