Do kín prichádzajú Strážcovia Galaxie 3, Bombastický Johan a budú aj Poznámky k Hitlerovi

4.5.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Prvý májový, filmový týždeň sa bude niesť v znamení druhého filmu v rámci 5 fázy MCU, s ktorým sa vydáme na poslednú cestu Strážcov galaxie, ako aj režiséra Jamesa Gunna v rámci štúdii Disney a Marvelu (Gunn začína svoju novú kariéru v rámci WBD a DC Studios). A jeho rozlúčka prináša tak veľmi potrebné emócie v rámci ostatných dvoch MCU fáz, tzv. Multiverse ságy, až je škoda, že končí. 

Do kín prichádza film Strážcovia Galaxie 3 (Guardians of the Galaxy vol. 3). V treťom pokračovaní populárnej série Strážcovia galaxie 3 od štúdia Marvel sa naša obľúbená skupina nešťastníkov usadila na planéte Kdoviekde. Netrvá však dlho a ich životy naruší ozvena Rocketovej pohnutej minulosti. Peter Quill, ktorý sa stále spamätáva zo straty milovanej Gamory, musí okolo seba zmobilizovať svoj tím na nebezpečnú misiu, ktorá by v prípade neúspešnej realizácie mohla viesť ku koncu strážcov, ako ich poznáme. Vo filme účinkujú opäť Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Karen Gillan, Pom Klementieff a Vin Diesel ako Groot a Bradley Cooper ako Rocket, Sean Gunn, Chukwudi Iwuji, Will Poulter, Elizabeth Debicki, Sylvester Stallone a Maria Bakalová. James Gunn je režisérom a napísal aj scenár. Kevin Feige produkuje spolu s Louisom D’Espositom.

Pre tých, ktorých marvelovky nie sú žiadanou “šialkou“ čaju a radšej si pozrú klubový a navyše európsky film je v kinách pripravená nórska komédia od režiséra Hallvara Witzøa s názvom Bombastický Johan (Alle hater Johan). Nájsť lásku je nemožné, keď vás všetci nenávidia. Komédia o dobrodružnom živote Johana a jeho dlhotrvajúcom boji o získanie svojej životnej lásky Solvory, ktorú v mladosti nešťastnou náhodou tak trochu vyhodil do vzduchu.

Výbušná komédia o živote Johana, malomestského samotára s vášňou pre dynamit, ktorý sa dostáva do neustálych konfliktov s vidieckou komunitou. Johan v mladosti osirel, vychovávajú ho teta a strýko a počas celého života sa snaží nájsť svoje miesto v spoločnosti a vyrovnať sa s neopätovanou láskou k dievčaťu zo susedstva, ktorú v mladosti takmer rozmetal na kusy. V hlavných úlohách Pål Sverre Hagen, Ingrid Bolsø Berdal, Ine F. Jansen, Paul-Ottar Haga, John F. Brungot, Trond-Ove Skrødal, Ingunn Beate Øyen, Vee Vimolmal, či Hermann Sabado. 

A v pondelok, trochu netypicky bude mať v kinách premiéru aj dokument od tvorcov Petra Epperlein a Michael Tucker, Poznámky k Hitlerovi (The Meaning of Hitler). Skúmanie desaťročia trvajúcej kultúrnej fascinácie nacistickým vodcom a dôsledkov tejto fascinácie v súčasnej politike.

Čo nám môže história povedať o súčasnosti? Režiséri Petra Epperleinová a Michael Tucker (Karl Marx Stadt - Chemnitz, Saská Kamenica) hľadajú odpovede a inšpirujú sa nemeckým bestsellerom Sebastiana Haffnera Hitlerov vzostup a pád z roku 1978. Film nakrútený v deviatich krajinách skúma Hitlerov význam v súčasných vlnách nadradenosti bielej rasy, antisemitizmu a ozbrojovania histórie. Od historikov a spisovateľov, ako sú Martin Amis, Deborah Lipstadtová a Saul Friedlander, ako aj od slávnych lovcov nacistov Beate a Sergea Klarsfeldovcov si vypočujeme provokatívne postrehy o tom, prečo je pochopenie histórie naliehavejšie ako kedykoľvek predtým. Vo filme uvidíme Matildu Tucker, Martina Amisa, Adolfa Hitlera, Mika Taibbiho, Sebastiana Haffnera, Yehuda Bauera Petra Theiss-Abendrotha, Richarda Evansa, či Donalda Trumpa.

  Foto © Depositphotos/Film Europe/CinamArt

Súvisiace články