Štyri nové filmy od dnes v našich kinách – Rýchlo a zbesilo 10, Mladí milenci, Znovu sa zamilovať a Zodi a Tehu: Princovia púšte

18.5.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Tretí májový, filmový týždeň prinesie do kín štyri nové filmy, ktoré rozjasnia naše zamračené a upršané dni. Fanúšikovia zbesilých akčných scén, rýchlych áut a doslova nespútanej “popcornovej“ zábavy sa môžu tešiť na ďalšiu časť ikonickej filmovej série Rýchlo a zbesilo.  

Po prvotných nezhodách s pôvodným režisérom filmu Justinom Linom, sa réžie ujal Louis Leterrier a natočil film Rýchlo a zbesilo 10 (Fast X). Koniec cesty sa začína. Desiaty film ságy Rýchlo a zbesilo, odštartuje záverečné kapitoly jednej z najslávnejších a najpopulárnejších svetových filmových sérií, ktorá je už  tri desaťročia na vrchole s rovnakým hereckým obsadením a postavami ako na začiatku.Počas mnohých misií a napriek neprekonateľným prekážkam Dom Toretto a jeho rodina prekonali, a premohli každého nepriateľa, ktorý sa im postavil do cesty. Teraz čelia protivníkovi, ktorý sa vynára z tieňov minulosti, je poháňaný krvnou pomstou, je odhodlaný rozbiť túto rodinu a navždy zničiť všetko a všetkých, ktorých Dom miluje.

Vo filme Fast Five z roku 2011 Dom a jeho partia zlikvidovali zákerného brazílskeho drogového kráľa Hernana Reyesa a na moste v Riu De Janeiro mu sťali hlavu. Nevedeli však, že Reyesov syn Dante bol toho všetkého svedkom a posledných 12 rokov pripravoval plán, ako prinútiť Doma zaplatiť najvyššiu cenu. Vo filme si zahrali Vin Diesel, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Michelle Rodriguez, Chris “Ludacris“ Bridges, Jason Momoa, John Cena, Jason Statham, Rita Moreno, Helen Mirren, Charlize Theron, Brie Larson, Daniela Melchior, Nathalie Emmanuel, Alan Ritchson, Scott Eastwood, či Sung Kang. 

Z pera amerického scenáristu a režiséra Jima Strouseho vzišla romantická komédia Znovu sa zamilovať (Love Again). Čo keby náhodná sms-ka viedla k životnej láske? V tejto romantickej komédii sa Mira Ray vyrovnáva so smrťou snúbenca tak, že mu pošle zopár romantických sms-iek... no netuší, že jeho mobilné číslo medzitým pridelili Robovi Burnsovi. Rob je novinár a uchváti ho čestnosť a nádherná úprimnosť jej textoviek. Keď dostane za úlohu napísať profil megahviezdy Celine Dion (hrá samu seba vo svojej prvej filmovej roli), s jej pomocou nachádza spôsob, ako sa stretnúť s Mirou naživo... aby získal jej srdce. V hlavných úlohách Priyanka Chopra Jonas, Sam Heughan, Celia Imrie, Russell Tovey, Lydia West West, Céline Dion, Omid Abtahi, či Sofia Barclay. 

A aby sme tak úplne nezabudli na francúzske Cannes, posledné dve snímky v prehľade nových filmov v našich kinách sú francúzskej produkcie a prinášajú dva silné príbehy. 

Režisér Éric Barbier natočil rodinnú dobrodružnú snímku Zodi a Tehu: Princovia púšte (Zodi & Tehu, fréres du désert). Zodi, 12-ročný nomád, objaví v púšti osirelé ťavie mláďa. Ujme sa ho, dá mu meno Tehu a stane sa jeho najlepším priateľom. Zodi sa od veterinárky Julie dozvie, že Tehu je výnimočný bežec a môže svojmu kmeňu priniesť veľa peňazí. Výnimočné schopnosti Tehua si ale všimne aj miestny pytliak Tarek. Aby Zodi ochránil Tehua, rozhodne sa utiecť a vydajú sa naprieč Saharou. Na tejto ceste však Zodi stretne Tareka, prežije piesočnú búrku a prejde až do cieľa. Chce totiž prihlásiť Tehua na najväčšie ťavie preteky na svete. Podarí sa mu s pomocou Julie uskutočniť svoj sen, urobiť z Tehua šampióna a zachrániť svoj kmeň? Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Dominika Budinského, Renátu Rundovú, Lukáša Krčmára, Martina Viteka, Miroslava Trnavského a ďalších.

Režisérka Carine Tardieu natočila drámu vo francúzsko-belgickej koprodukcii Mladí milenci (Les Jeunes amants). Čas na lásku nestarne. Náhodné opätovné stretnutie Shauny a Pierra po pätnástich rokoch prehĺbi medzi dvojicou ich počiatočnú vzájomnú náklonnosť a dokonca prerastie v nekontrolovateľnú vášeň. Ona má 71 rokov, on 45. Sú od seba rovnako odlišní, ako sú jeden druhým fascinovaní. Shauna sa tak znova uistí, že je nielen vdovou, matkou a babičkou, ale stále taktiež ženou.

Elegantná architektka na dôchodku Shauna (70) sa stretáva so šťastne ženatým štyridsiatnikom Pierrom, ktorý na ňu urobil prvý dojem pri krátkom stretnutí pred pätnástimi rokmi. Opätovné stretnutie a obojstranná náklonnosť oboch znepokojí. Zatiaľ čo Pierrov rodinný život sa čoskoro obráti naruby, Shauna bojuje s citmi, o ktorých si myslela, že patria minulosti. Táto moderná a vybrúsená dráma, v ktorej sa láska vymyká spoločenským normám, s ikonickou francúzskou herečkou Fanny Ardant v hlavnej úlohe, je štvrtým celovečerným filmom Carine Tardieu (Just To Be Sure, 42. ročník festivalu Cannes 2017; The Dandelions, 2012). Po boku Ardant si zahrali aj Melvil Poupaud, Cécile De France, Florence Loiret Caille, Manda Touré, Sharif Andoura, Clara Choi, či Loulou Hanssen.

  Foto © Depositphotos/Film Europe/CinemArt/Continental Film/Itafilm

Súvisiace články