V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín Spider-Man: Cez paralelné svety, Strašiak, Nič a ďalšie dva nové filmy

1.6.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Filmový jún otvárame v kinách s piatimi novými filmami, ktorým dominuje pokračovanie pavúčieho muža v paralelených svetoch s názvom Spider-Man: Cez paralelné svety Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One). Unikátny animovaný film dostal nových tvorcov v podobe Joaquima Dos Santosa, Kempa Powersa a Justina K. Thompsona, ktorým sa ale podarilo udržať latku kvality vysoko, dokonca mnohí zahraniční kritici označujú novinku za ešte lepšiu ako originál film z roku 2018. 

Miles Morales sa vracia s ďalšou kapitolou oscarovej pavúčej ságy, Spider-Man: Cez paralelné svety. Po opätovnom stretnutí s Gwen Stacy je Spider-Man z priateľskej brooklynskej štvrte katapultovaný cez Multiverzum, kde sa stretáva s tímom Spider-ľudí, ktorých úlohou je ochrániť jeho existenciu. Keď sa však hrdinovia sporia, ako si poradiť s novou hrozbou, Miles sa ocitne v súboji s ostatnými Pavúkmi a musí prehodnotiť, čo znamená byť hrdinom, aby mohol zachrániť ľudí, ktorých miluje najviac. Film v anglickom origináli nahovorili Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Oscar Isaac, Jake Johnson, Issa Rae, Brian Tyree Henry, Luna Lauren Velez, či Rachel Dratch. V našich kinách sa bude premietať aj verzia so slovenským dabingom.

Dánski tvorcovia Trine Piil Christensen a Seamus McNally natočili thriller Nič (Intet). Skupina ôsmakov čelí nezmyselnosti života a opúšťa nevinnosť detstva. Pierre Anthon a jeho spolužiaci práve začali chodiť do deviatej triedy, keď Pierre Anthon zrazu vyhlási, že život nemá zmysel, odíde zo školy, presťahuje sa na strom a odmieta z neho zliezť. To vyvolá medzi jeho spolužiakmi existenciálnu krízu. Rozhodnú sa zhromaždiť svoje najcennejšie veci a urobiť "kopu zmyslu", ktorá by Pierra Anthona presvedčila, že sa mýli. Začína sa nebezpečná, znepokojujúca a kontroverzná štúdia o tom, na čom skutočne záleží. To, čo sa začalo nevinným obetným aktom zhromažďovania cenných vecí, sa čoskoro zmení na špirálu psychologického násilia: čím bolestivejšia je obeť, tým viac znamená a tým viac sa žiada od ďalších v poradí. 

Nič je surový a neučesaný príbeh o skupine mladých ľudí, ktorí sa v konfrontácii s nezmyselnosťou života vydávajú na cestu preč z bezpečia a nevinnosti detstva. Film vznikol na základe rovnomenného bestselleru Janne Tellerovej, ktorý vyšiel v 30 krajinách a predalo sa z neho vyše 1,5 milióna výtlačkov po celom svete. Knihu adaptovali do vyše 150 rôznych divadelných predstavení a napokon z nej vznikol aj celovečerný film. V hlavných úlohách Vivelill Søgaard Holm, Maya Louise Skipper Gonzales, Harald Kaiser Hermann, Sigurd Philip Dalgas, Ellen Fensbo, Andrea Halskov-Jensen, Peter Gantzler, či Mia Lerdam.

V kinách budeme mať aj americkú komédiu od režisérky Laury Terruso, Toto je môj foter (About My Father). Rodina je najviac! Aj tá najbláznivejšia. 

Sebastian dostane pozvanie stráviť víkend s rodičmi svojej snúbenice. Má to však jeden taliansky háčik. Na návštevu honosného sídla bohatých, výstredných Američanov je nútený zobrať aj svojho otca Salva. Salvo je taliansky prisťahovalec, holič z New Yorku, prostoreký, obyčajný chlapík „klasického strihu“, ktorý sa do modernej doby a slušne vychovanej bohatej americkej rodiny vôbec nehodí. Sebastian sa bojí, že ho otec poriadne strápni, a jeho obavy sú naozaj opodstatnené. Víkend sa zmení na stret dvoch úplne odlišných svetov a hneď po príchode sa strhne lavína bláznivých situácií a trapasov. Hostiteľku, ktorá sa snaží prežiť túto taliansku katastrofu na svojom panstve, hrá Kim Cattrall zo seriálu Sex v meste. V hlavných úlohách Robert De Niro, Kim Cattrall, Leslie Bibb, David Rasche, Anders Holm, Sebastian Maniscalco, Brett Dier, či Deborah Tucker. 

Pre deti bude prvý júnový týždeň pripravený animovaný, dobrodružný film Mega Super (Helt Super) od nórskeho režiséra Rasmusa A. Sivertsena. 

Nemusíte byť superhrdinovia, aby ste boli super. Hedviga má jedenásť a svet sa jej otočí naruby. Dostane totiž možnosť prevziať úlohu superhrdinky po svojom otcovi. Keď však nechtiac sprala otcov kostým, on už nemôže viac byť slávnym Superlevom. Nemotorná Hedviga, ktorá miluje počítačové hry, o možnosť stať sa superhrdinkou príde, keď si jej otec namiesto nej vyberie jej bratranca Adriana. Musí teda okamžite konať! V slovenskom znení Martin Kaprálik, Miroslava Grožáková, Magdaléna Košická, Marián Labuda, Zuzana Porubjaková, Andrea Somorovská, Lukáš Krčmár, či Matúš Turanský. 

A hororom týždňa je film od režiséra Roba Savageho, Strašiak (The Boogeyman). Stredoškoláčka Sadie Harperová a jej mladšia sestra Sawyer sa spamätávajú z nedávnej smrti matky a ich otec Will, terapeut, ktorý sa vyrovnáva s vlastnou bolesťou, im nie je veľkou oporou. Keď sa u nich doma nečakane objaví zúfalý pacient, ktorý hľadá pomoc, zanechá po sebe desivú nadprirodzenú bytosť, ktorá sa priživuje na rodinách a živí sa utrpením svojich obetí.

“The Boogeyman” je klasický horor v štýle “Poltergeista”, ktorý má strach a srdce v rovnakej miere,” hovorí režisér Rob Savage. “Živo si pamätám na hrôzu, ktorú som ako dieťa pociťoval pri čítaní Kingovej poviedky, a práve tento pocit detského strachu som chcel vzbudiť u divákov v kinách na celom svete. Tento film vznikol v spolupráci s neuveriteľne talentovaným tímom tvorcov a je ukotvený v nádherných, oduševnených výkonoch našich neuveriteľných hercov – som z nich v úžase, naozaj. Sme na tento film neuveriteľne hrdí a nevieme sa dočkať, kedy vám všetkým 1. júna opäť poskytneme dôvod báť sa tmy.” Film Strašiak je adaptáciou diela majstra hororu Stephena Kinga –  ‘The Boogeyman’. V hlavných úlohách Sophie Thatcher, Chris Messina, David Dastmalchian, Marin Ireland, Vivien Lyra Blair, Madison Hu, LisaGay Hamilton, Maddie Nichols, Han Soto, či Daniel Hagen.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/FilmEurope/Itafilm/Bonton/ContinentalFilm

Súvisiace články