Tri filmy prichádzajú dnes do kín – Transformers:Monštrá sa prebúdzajú, Igor Levit a Podivný prípad doktora Jekylla a pána Hydea

8.6.2023|Ivet Kollárová|

Druhý júnový filmový týždeň bude o niečo chudobnejší na nové filmy. V kinách budeme mať dve novinky a jednu reštaurovanú, nemú klasiku z roku 1920, ktorú natočil režisér John S. Robertson. Na veľké plátna prichádza Podivný prípad doktora Jekylla a pána Hydea (Dr. Jekyll and Mr. Hyde). Doktor Henry Jekyll experimentuje s vedeckými prostriedkami, aby odhalil skrytú, temnú stránku človeka a oslobodil vraha zvnútra.

Vedec Dr. Henry Jekyll je inteligentný a usilovný, ale aj upätý, svoju prácu berie mimoriadne seriózne. Keď ho jeho priateľ sir George Carew vezme na predstavenie, na ktorom vystupuje zmyselná slečna Gina, vzrušený Jekyll sa vydá na cestu, aby oddelil sväté a hriešne stránky človeka. Jeho experimenty sú úspešné a rodí sa jeho zlé alter ego, pán Hyde. Ako sa doktor nekontrolovateľne mení z Jekylla na Hydea, hrozí nebezpečenstvo. Film Dr. Jekyll a pán Hyde Johna S. Robertsona, ktorý mnohí považujú za prvý veľký americký horor, umožnil divadelnej legende Johnovi Barrymorovi podať svoj prvý virtuózny filmový výkon. Táto verzia Dr. Jekylla a pána Hyda, v ktorej sa mieša historický šarm s pochmúrnym naturalizmom, je jednou z najvernejších adaptácií Stevensonovho príbehu o neúspešných pokusoch vizionárskeho vedca odhaliť ľudské tajomstvá, ktoré sa skrývajú pod škrupinou civilizovaného ja. V hlavných úlohách John Barrymore, Brandon Hurst, Martha Mansfield, Charles Lane, Cecil Clovelly, Nita Naldi, Louis Wolheim, či Alma Aiken. 

Ťahákom, na nové filmy skromnejšieho druhého júnového týždňa je hollywoodsky blockbuster, siedmy film filmovej série o Transformeroch, ktorý natočil režisér Steven Caple Jr. s názvom Transformers: Monštrá sa prebúdzajú (Transformers: Rise of the Beasts). Keď je osud našej planéty ohrozený, je nevyhnutné, aby jej Transformeri opäť prišli na pomoc. A nielen oni. Jedna z najpopulárnejších akčných sérií súčasnosti sa vracia do kín a s ňou aj nový mimozemský transformačný druh.

 Autoboti a Deceptikoni nie sú jediní Transformeri, ktorí sa skrývajú medzi nami. V hlbinách amazonského dažďového pralesa už tisíce rokov potichu prežíva druh Maximalov, ktorí si za svoje pozemské útočisko zvolili zvieraciu ríšu. Nanešťastie sa v našej slnečnej sústave objavila hrozba, ktorá ich vyhnala z ich domoviny v podobe Unicronu, nemilosrdných požieračov všetkého živého. Príbeh nových Transformerov sa odohráva v 90. rokoch minulého storočia v čase, keď Optimus Prime ešte nebol skutočným vodcom, ostrieľaným početnými bitkami na život a na smrť. Aby dokázal po boku Maximalov čeliť existenčnej hrozbe, bude musieť najprv skrotiť svoje ego a rešpektovať vodcu “zvieracích – botov”, Optimusa Primea. Okrem toho sa Transformeri budú musieť vyrovnať s tým, že sa o ich existencii dozvedeli dvaja obyčajní smrteľníci, Noah a Elena. Obaja sú dostatočne šialení na to, aby im pomohli bojovať s oveľa silnejším nepriateľom, hoci na to nemajú predpoklady. Ide predsa o ich planétu.

Hoci medzi tvorcami nových Transformeroch už nefiguruje ich duchovný otec, majster veľkolepej akcie Michael Bay, podľa producenta Lorenza di Bonaventuru bude jeho prácu v tomto filme “cítiť”. “Keď sme nakrúcali predchádzajúci diel ságy Transformers, Bumblebee, zamerali sme sa na zobrazenie emócií medzi človekom a robotom. To sa nám podarilo, aj keď niektorí fanúšikovia sa sťažovali, že vo filme nie je dosť akcie. Tento diel by mal obsahovať ľudský rozmer z Bumblebeeho, ako aj opulentnú akciu, na ktorú sme z Bayových filmov zvyknutí,” sľubuje di Bonaventura. V hlavných úlohách Anthony Ramos, Dominique Fishback a ako hlasy mimozemských robot budeme v anglickom origináli počuť Michelle Yeoh, Colmana Dominga, Rona Perlmana, Petra Dinklaga, Peta Davidsona, Lizu Koshy, Crista Fernándeza, či Michaelu Jaé Rodriguez. V kinách budeme mať aj kópiu so slovenským dabingom.

Dokumentom týždňa je snímka od režisérky Reginy Schilling, Igor Levit: Bez strachu (Igor Levit – No Fear). V priebehu dvoch rokov sleduje tento dokument Igora Levita na jeho profesijnej dráhe oscilujúcu medzi tradičnou kariérou pianistu, aktivizmom a neistým údelom hudobníka, ktorý spája a inšpiruje.

Igor Levit je vo svojich 34 rokoch vo svete klasickej hudby úplne výnimočným umelcom. Mladý rebel, ktorý sa pri klavíri mení na skúseného hudobníka s vyzretou dušou. V deviatich rokoch prišiel do Nemecka ako židovský prisťahovalec ruského pôvodu. Mať svoj názor a verejne ho prejavovať pre neho nebola voľba, ale stratégia prežitia, ktorú uplatňuje vo svojom živote aj vo svojej hudbe. Film Igor Levit – Bez strachu sleduje umelca v priebehu dvoch rokov, keď skúma svoj „život po Beethovenovi“, keď hľadá ďalšiu výzvu, svoju umeleckú identitu. Sledujeme, ako Levit nahráva nové skladby, sme svedkami jeho intenzívneho ponorenia do hudby, vidíme, ako spolupracuje s dirigentmi, orchestrami a poprednými nahrávacími štúdiami a s akou vrelosťou ho prijíma publikum. A potom udrie covid. Levit, ktorý si zazmluvnil viac ako 100 koncertov po celom svete, aby potom sledoval, ako sa jeden po druhom ruší, je medzi prvými, kto sa na novú situáciu adaptuje, a na instagrame a twitteri vytvorí hudobnú záchrannú linku medzi sebou a svojou komunitou. Počas tohto procesu nachádza novú slobodu, vzdialenú od obmedzení, ktoré diktujú turné, vydavateľstvo a marketing.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/Film Europe

Súvisiace články