film Rocky Balboa (2006)
Film Rocky Balboa (2006)
Články (1)

Réžia:

Sylvester Stallone

Žáner:

Akčný | Dráma | Šport

Krajina

USA

Dĺžka filmu

102 min

Slovenská premiéra:

1.3.2007 (Tatrafilm)

Pôvodný názov:

Rocky Balboa

Pred tridsiatimi rokmi bol mužom bez budúcnosti, ktorý sa živil prácou pre druhoradého úžerníka. Keď sa mu pritrafila možnosť postaviť sa do boxerského ringu s úradujúcim majstrom ťažkej váhy Apollom Creedom, jeho šanca na víťazstvo bola jedna ku miliónu. Jediné, čo chcel, bolo bojovať až do konca. Jeho odvaha a nepoddajnosťv živote i v ringu inšpirovala milióny ľudí. Každá sláva sa raz pominie a Rocky Balboa, ktorý bol kedysi „Talianskym žrebcom“, teraz trávi večery rozprávaním príbehov stálym návštevníkom svojej reštaurácie Adrian´s, pomenovanej po jeho žene, z ktorej predčasnej smrti sa nikdy nespamätal. Jeho syn ho viac-menej ignoruje, pretože ho príliš zamestnáva vlastný život. Čas a rany osudu Rockyho pokorili, otupili jeho päste a vzali mu všetko okrem jeho starých historiek, ale vnútri je stále rovnaký bojovník, ktorý chce vydržať na nohách až do posledného kola.
Titul úradujúceho šampióna ťažkej váhy aktuálne drží Mason „The Line“ Dixon, ktorý je výnimočný iba tým, ako jednoducho sa mu podarilo túto trofej získať. Ešte nikdy sa mu do cesty nepostavil rovnocenný súper. Je to paradox – Mason je jednoznačne najlepší, ale len málokto mu praje toto postavenie. Potom ho ale počítačová simulácia priprovná k Rockymu Balboovi v jeho najlepšej forme. Kto by vyhral, keby sa títo dvaja proti sebe postavili v ringu? Dixon so svojimi prepracovanými údermi a prácou nôh, alebo Rocky so svojou vášňou a silnými direktmi?
Znie to ako vtip, ale táto otázka, na ktorú zdanlivo nie je odpoveď, privedie Rockyho späť do ringu. I keď je takmer dvakrát starší než jeho oponent, je zápas s Dixonom druhou šancou, ktorú nemusel nikdy dostať – šancou ako dokázať sebe i všetkým ľuďom, ktorých má rád, že zatiaľčo telo stárne, plameň v srdci je stále silný.
Keď bol v roku 1976 uvedený do kín pôvodný film Rocky, stal sa medzinárodným fenoménom a nesmrteľnou klasikou. Nečakaný hit sa v silnej konkurencii veľkorozpočtových titulov prebojoval do oscarového súboja a bol nominovaný na 10 cien Akadémie, pričom uspel v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia a najlepší strih. Sám Stallone, ktorý zaryto trval na tom, že v prípade realizácie filmu musí byť obsadený do hlavnej roly, bol nominovaný hneď dva razy – za najlepší herecký výkon a najlepší scenár.