film Keď si Chuck bral Larryho (2007)
Film Keď si Chuck bral Larryho (2007)
Fotogaléria (18) | Články (1)

Réžia:

Dennis Dugan

Žáner:

Komédia

Krajina

USA

Dĺžka filmu

110 min

Slovenská premiéra:

20.9.2007 (Tatrafilm)

Pôvodný názov:

I Now Pronounce You Chuck and Larry

Oscarový scenárista Bokovky Alexander Payne sa pri písaní ďalšej komédie na tému „priateľstvo medzi chlapmi“ pustil na veľmi tenký ľad. V originálnej romanci Keď si Chuck bral Larryho urobil z dvoch kamarátov na život a na smrť zákonom registrovaných partnerov, napriek tomu, že obaja jednoznačne preferujú opačné pohlavie. Zápletka spoločne s hlavnými predstaviteľmi Adamom Sandlerom (Päťdesiatkrát a stále prvýkrát, Kurz sebaovládánia) a Kevinom Jamesom (Hitch) naznačuje, že by mohlo ísť o jeden z komediálnych vrcholov roka.

Pýchy brooklynského hasičského zboru Chuck Levine (Sandler) a Larry Valentine (James) by jeden pre druhého obetovali život. Sú to najlepší priatelia, napriek tomu, že sa líšia ako deň a noc. Zodpovedný vdovec Larry sa snaží všetok voľný čas stráviť so svojimi potomkami, naopak pohodár Chuck sa častým striedaním partneriek pokúša vyhnúť tomu, aby niekedy nejakých potomky mal. Keď ho teda Larry s ohľadom na nezmyselný byrokratický predpis požiada, aby podpísal formulár potvrdzujúci, že spolu žijú v jednej domácnosti, aby si tím poistil, že deťom bude vyplatená jeho životná poistka, Chuck ho bezstarostne podpíše. Asi by sa nič nestalo, keby na jednom úrade nezačal vystrájať znudený úradník (Steve Buscemi), ktorý má pocit, že v tom ich hniezdočku lásky nie je niečo v poriadku. Chuck a Lary teda pred zrakmi šokovaného okolia začnú ako o život predstierať, že sa majú naozaj radi (tak nejak inak radi). Na obhajobu svojho vzťahu si dokonca najmú roztomilú právničku (Jessica Biel), čo sa neskôr ukáže ako kardinálna chyba. Ťažko sa totiž predstiera homosexualita človeku, ktorý sa až po uši zamiluje do ženskej.

Pretože komédia Keď si Chuck bral Larryho vznikala priamo v produkčnej spoločnosti Adama Sandlera Happy Madison, mohol si dovoliť posadiť na režisérsku stoličku svojho obľúbenca Dennisa Dugana, pod ktorým natočil už tri komédie. „Pracovať s Adamom je ozajstná radosť, pretože to nie je „len“ herec, ktorý prečíta svoje riadky, ale tiež hovorí do scenára, do réžie a chodí aj do strižne,“ hovorí režisér. Okrem neho mu ale „komplikovali prácu“ aj ostatní herci – elitní komici, ktorí prakticky nepretržite improvizovali, avšak tak zábavne, že sa kvôli tomu za pochodu prepisoval scenár. Našťastie vždy k lepšiemu.