film Denná hliadka (2006)
Film Denná hliadka (2006)
Články (1)

Réžia:

Timur Bekmambetov

Žáner:

Akčný | Fantasy | Horor | Thriler

Krajina

Rusko

Dĺžka filmu

132 min

Slovenská premiéra:

18.10.2007 (Tatrafilm)

Pôvodný názov:

Dnevnoj dozor

Pred dvomi rokmi film Nočná hliadka, prvý diel fantasy trilógie režiséra Timura Bekmambetova, dobyl celý svet. Tisícky fanúšikov okúzlilo prepojenie modernej sci-fi, fantasy a východných mytológií. Druhý diel série Denná hliadka pokračuje v rozprávaní príbehu o súboji Svetlej a Temnej strany, ktorý sa odohráva v súčasnom Rusku, ale v podstate i naprieč celými dejinami civilizovaného sveta.
Hrdina prvého dielu Anton sa snaží svojho syna uchrániť napriek jeho excesom a zahladzuje po nich stopy aj pred vlastnými ľuďmi. Naopak Temná strana trpezlivo vyčkáva, až v sebe Jegor po narodeninách prebudí monštróznu silu. Mier medzi oboma stranami je príliš krehký na to, aby ho nedokázalo narušiť ani najmenšie nedopatrenie, ktorého sa hlavní hrdinovia v zmätkoch, ktoré nastali, dopustia . A keď je Moskva, tak ako ju poznáme, takmer zrovnaná so zemou, príde na rad Krieda osudu, posvätný predmet, ktorý môže Antonovi dovoliť vrátiť sa v čase a zabiť svoje vlastné dieťa. Cesta späť bude viac než ťažká.
Film bol do ruských kín uvedený v januári roku 2006 a behom pár dní sa stal komerčne najúspešnejším domácim titulom všetkých čias. Oproti prvému dielu film vznikol s ďaleko väčším rozpočtom, čo je najviac vidno na akčných scénach, historických reminiscenciách a v trikoch. Diváci sa tak dočkajú nielen fascinujúcej historickej bitky, ale i divokej automobilovej naháňačky, končiacej na stene jednej z moderných moskovských budov. Strhujúce tempo tohto filmu sa v okolitých krajinách predstavilo až v tomto roku na niekoľkých filmových festivaloch.