film Hitman (2007)
Film Hitman (2007)
Video (1) | Články (1)

Réžia:

Xavier Gens

Žáner:

Akčný | Krimi | Thriler

Krajina

Francúzsko | USA

Dĺžka filmu

100 min

Slovenská premiéra:

13.12.2007 (Tatrafilm)

Pôvodný názov:

Hitman

Svet nie práve bezpečným miestom. Všade sa kradne, zabíja, vydiera a týra. Hitman alias Agent 47 bol zrodený ako nástroj na zabíjanie tých, ktorí to spôsobujú. Nemá žiadne emócie, je presný, dôsledný a nedá sa vystopovať. Keď je potom zapletený do vysokej politickej hry v Rusku, je svojimi zamestnávateľmi nečakane hodený cez palubu.
Nastáva čas úteku naprieč východnou Európou. V pätách má nielen tamojšiu políciu, ale tiež Interpol a ďalšie štruktúry. Naviac musí prekvapujúco riešiť svoje emocionálne rozrušenie, ktoré má na svedomí mladá ruská prostitútka, ktorá je s ním na úteku. Agent 47 tak musí čeliť nielen presile svojich protivníkov, ale i náhle prebudenej ľudskosti.
Film je adaptáciou rovnomennej série počítačových hier, ktorá už niekoľko rokov patrí medzi najobľúbenejšie. Agent 47 je produktom pokusu šialeného vedca, ktorý spojil päť rôznych DNA, aby získal nezničiteľného zabijaka, ktorý by ale bojoval v službách dobra. Hitman sa tak tiež chová a v jednotlivých dieloch hry tak zachraňuje svojich priateľov i obyčajných ľudí z područia kriminálnikov a mafiánov. Film nevychádza zo žiadnej z herných zápletiek, ale pri tom úplne rešpektuje spôsob, akým sa v hre príbeh rozpráva. Hitman je od začiatku v nepretržitom nebezpečenstve, ktoré ešte viac vyniká v kontraste s luxusným prostredím dnešného znovuzrodeného Ruska.
Film Hitman je napínavým akčným predstavením, kde je hlavný hrdina konfrontovaný s agentom Interpolu Mikom, ktorého snom je Hitmana polapiť a odovzdať justícii, ako aj s mafiánom Yurim, ktorého jediným cieľom je mať v rukách moc a peniaze, a je mu úplne jedno, ako to docieli. Temná atmosféra filmu pripomína špionážne filmy z čias studenej vojny. Snímka je ale plná akčných prestreliek, naháňačiek, deštrukcie a fyzického vypätia. V hlavnej úlohe sa predstaví Timothy Olyphant, ktorý sa v tomto roku stal súperom Bruce Willisa vo štvrtom pokračovaní Smrtonosnej pasce.