film Pokoj v duši (2008)
Film Pokoj v duši (2008)
Fotogaléria (10)

Réžia:

Vladimír Balko

Žáner:

Dráma

Krajina

Slovensko

Dĺžka filmu

110 min

Slovenská premiéra:

29.1.2009 (Forza Production House / Anna Kováčová)

Pôvodný názov:

Pokoj v duši

Pokoj v duši je súčasný príbeh o kamarátoch, ktorých priateľstvo pretrvalo od detstva do dnešných dní. Traja muži – štyridsiatnici – sa nachádzajú každý na svojej životnej križovatke, uvedomujúc si, že čelia vážnym životným výzvam. Tóno sa vracia z väzenia do rodnej dediny a zisťuje, že všetko je inak: s manželkou sa odcudzil, päťročného syna vlastne vôbec nepozná, nemôže si nájsť prácu, ale súčasne sa odmieta živiť tak ako pred tým. Rímsko – katolícky dekan Marek, ktorý zaskakuje v rodnej dedine za chorého farára sa ocitá v kríze svojej viery. Úspešný podnikateľ Peter rieši ďalší so svojich obchodov a je zase raz nútený odsunúť súkromie na vedľajšiu koľaj. Marek aj Peter – verní priatelia z detstva - sa snažia Tónovi pri jeho návrate do normálneho života čo najviac pomôcť, majú však svoje vlastné trápenia a problémy a sami hľadajú cestu, ako sa vysporiadať s tým, že ich predstavy o živote narážajú na tvrdú realitu. Tóno sa cíti sám a zúfalo hľadá východisko.

Štyridsať filmovacích dní trvalo nakrúcanie pripravovaného slovenského celovečerného filmu s pracovným názvom Pokoj v duši, ktorý produkuje spoločnosť Forza Production House. S výnimkou jedného zimného obrazu, ktorý by sa mal odohrávať v zasneženej krajine je teda nakrútený už celý príbeh.

Neľahkú cestu, ktorá na Slovensku trvá niektorým producentským spoločnostiam aj celé roky - od prvotného nápadu až po poslednú klapku - sa podarilo prejsť v rekordnom čase. Od prvého stretnutia producenta Jána Kováčika a režiséra Vladimíra Balka so scenáristom Jiřím Křižanom uplynul presne rok.

Prvá verzia scenára vznikla približne vo februári, paralelne prebiehali castingy na hlavné postavy a produkčná príprava. Samotné nakrúcanie bolo odštartované druhého augusta a posledný filmovací deň pripadol na 24. septembra. Film sa nakrúcal prevažne v obci Čierny Balog a jej okolí niekoľko scén v Bratislave, v Banskej Bystrici a jeden obraz v Svätom Antone.

Na nakrúcaní sa podieľalo 65 členov štábu, v príbehu účinkovalo 32 hercov a približne 650 komparzistov a nakrútilo sa 35 000 metrov materiálu. Režisér po krátkom výdychu začne nakrútený materiál strihať spolu so strihačom Marekom Kráľovským. Postprodukčné práce by mali byť ukončené v prvom štvrťroku 2008. (Forza Production House)

Keďže vo filme hrajú i zahraniční herci, museli ich nadabovať. Dabing sa vyrábal v štúdiu Maya, o kvalitu zvuku sa postaral Miroslav Mlynka. Hlas Attilu Mokosa nahradil hlas Igora Kasalu. Roberta Więckiewicza daboval zamatový hlas Jána Krónera. Farár Jan Vondráček káže bohoslužby hlasom Ivana Martinku a Michal Rovňák dabuje Eugena Libezňuka, ktorý si zahral policajta Rovniaka alias Hovniaka. (Slavo Sochor)