film Blesk (2008)
Film Blesk (2008)
Video (1) | Články (1)

Žáner:

Animovaný | Fantasy | Komédia | Rodinný

Krajina

USA

Dĺžka filmu

103 min

Slovenská premiéra:

19.2.2009 (Saturn)

Pôvodný názov:

Bolt


Život psa menom Blesk, po boku jeho majiteľky Penny, je vyplnený dobrodružstvami, nebezpečenstvom a každodennou záchranou sveta. Jeho nadprirodzené schopnosti ohurujú svet. Ale len kým beží kamera. Blesk je totiž najznámejšou televíznou hviezdou a hrdinom televízneho serial a nikdy v živote neopustil štúdio. Nešťastnou náhodu sa však jedného dňa ocitá mimo bezpečia hollywoodskeho štúdia a je odoslaný do New Yorku. Spoločníkmi sa mu stanú len túlavá mačka Mica a Bizón, škrečok v plastovej guli, posadnutý televíznymi seriálmi… Vyzbrojený mylnou predstavou, že jeho filmové schopnosti sú skutočné, sa musí vydať na ďalekú cestu za svojou majiteľkou a hereckou partnerkou Penny.

Film Blesk predstavuje dôležitý bod zlomu pre Walt Disney Animation Studios, nakoľko je prvým animovaným celovečerným filmom vymysleným a produkovaným pod vedením Johna Lassetera, umeleckého šéfa Walt Disney a Pixar Animation Studios, a Oscarom oceneného režiséra filmov Toy Story – Boj hračiek, Život chrobáka, Toy story 2 - príbeh hračiek a Autá a Eda Catmulla, priekopníka počítačovej animácie, ktorý pomáhal pri vzniku Pixar Animation Studios a ktorý je dnes prezidentom Walt Disney i Pixar Animation Studios. Blesk je režijným debutom Chrisa Williamsa (u Disneyho pôsobí už štrnásť rokov v oddeleniach námetov a vývoja) a Byrona Howarda (pracuje u Disneyho ako animátor od roku 1994 a robil na filmoch Mulan, Lilo a Stitch, či Medvedie srdce). Clark Spencer, ktorý produkoval Lilo & Stitch a bol výkonným producentom filmu Tajomstvo Robinsonovcov sa ujal funkcie producenta. Lasseter bol výkonným producentom. Chris Williams a Dan Fogelman (Autá) napísali scenár a Nathan Greno mal na starosti námet. Výtvarníkom bol Paul Felix a osvetlenie mal na starosti Adolph Lusinsky. Skúsený hudobný skladateľ John Powell, ktorý má vo svojej filmografii už mnoho akčných filmov (Agent bez mena, Lúpež po taliansky, Bournovo ultimátum) ale i dlhometrážnych animovaných filmov (Shrek, Horton, Happy Feet). John Travolta a Miley Cyrus, ktorí v pôvodnej verzii nahovorili Bleska a Penny, naspievali úplne novú pieseň, skomponovanú pre tento film s názvom I Thought I Lost You (v slovenskom znení ju naspievala Zuzana Smatanová s vlastným textom s názvom Chcem ťa nájsť) a populárna nezávislá rockerka Jenny Lewis napísala a spieva druhú pieseň vo filme Blesk s názvom Barking at the Moon. Blesk je prvý 3-D animovaný film, ktorý vznikol v štúdiu Walta Disneyho a ktorý bol koncipovaný a vytvorený od počiatku tak, aby plne využil výhody tohto média, ktorého popularita narastá.

V slovenskom znení účinkujú: Peter Sklár (Blesk), Tereza Rúfusová (Penny), Helena Krajčiová (Mica), Roman Pomajbo (Bizón), Vladimír Jedľovský (Dr.Calico), Pavol Višňovský, Milan Bartošek, Jozef Benedik, Judita Bilá, Karol Čálik, Miroslava Drínová, Tibor Frlajs, Gregor Hološka, Martin Hronský, Svetlana Janišová, Miloš Kanjak, Peter Kollárik, Igor Krempaský, Štefan Martinovič, Ján Peťko, Juraj Predmerský, Milada Rajzíková, Jana Knapíková, Peter Krajčovič, Alfréd Swan, Anna Šulajová, Jeanette Švoňavská, Emka Trizmová, Miroslav Trnavský, Dušan Vaňo a Patrícia Willantová

Spev a text piesne: Zuzana Smatanová

Preklad a úprava: Dušan Hájek a Daniel Feranec

Réžia: Zdeno Dřínovský

Hudobná réžia:Marián Kachút

Slovenské znenie vyrobil Saturn Entertainment v stúdiu Creative Music House