film Hodinu nevieš... (2009)
Film Hodinu nevieš... (2009)
Video (1) | Články (1)

Réžia:

Dan Svátek

Žáner:

Thriler

Krajina

ČR | Slovensko

Dĺžka filmu

100 min

Slovenská premiéra:

22.10.2009 (Magic Box)

Pôvodný názov:

Hodinu nevíš...

Nie tak celkom fiktívny príbeh človeka, ktorý v skutočnosti dostal označenie „heparínový vrah“. Čo bolo príčinou a čo sa odohráva v mysli mladíka, ktorý sa rozhodne vykonať a vykonávať tie najťažšie zločiny a má pritom často pocit, že vlastne robí dobrú vec? Čo núti nádejného a inteligentného adepta štúdia medicíny od podstaty sa zmeniť a páchať na ľuďoch zlo? Je strašná, tá predstava, že vraždí človek, ktorého dobre poznáte, ktorého denne vídate, máte ho vlastne radi, a ktorý je všetkým nápomocný a obetavý, aj na úkor vlastného pohodlia a svojich vlastných vecí.

Sledujeme príbeh, ktorý sa mohol stať a, bohužiaľ, kedykoľvek stať môže. Áno, takto sa to aj v skutočnosti stať mohlo. A prvé, čo vám napadne, keď zistíte, akú ľudskú beštiu ste poznali, koľko chýbalo, aby sa obeťou stal ktokoľvek z vašich blízkych a známych, alebo dokonca vy samotní. A práve nedávano medializovaný príbeh „heparínového vraha“ nás zasiahol na citlivom mieste. Áno, toto sa naozaj mohlo stať komukoľvek z nás. To už nebolo „niekde vo svete“. Toto bolo naozaj veľmi blízko!

A tak sa rozohráva príbeh obetavého, inteligentného a zakríknutého mladíka s tvárou padlého anjela, ktorý sa pokúša, a neskôr ešte niekoľkokrát, dostať na štúdium medicíny. Ale jeho povaha, aj napriek tomu, že schopnosti a inteligenciu na to má, mu nedovolí, aby prijímacie skúšky na medicínu, teraz a kedykoľvek potom, zvládol. A tak sa dostáva do nemocnice ako sanitár a berie to, samozrejme, ako prestupnú stanicu, pretože ON na to má, aby sa doktorom stal. ON určite viac ako kdejaký doktorko, ktorý vyštudoval iba preto, že jeho príbuzný pracoval tam a tam, alebo že pomohli peniaze na správnom mieste. A ešte od nich musí znášať tú nadradenosť, potupu... ON, ktorý by ich strčil do vrecka, zrazu ich musí počúvať, znášať príkoria a správať sa ako ten najpodradnejší človek pod slnkom. Ako nula. Najmä ten doktor Valenčík! Zaobchádza so mnou ako s handrou. Keby som tak mohol niečo urobiť, čím by som sa mu pomstil. Aby som ja odišiel z bitky ako víťaz a on ako porazený! Aby aj Markéta zistila, že som lepší ako doktorko.

A potom prišiel deň, keď umierajúci starý pán požiada JEHO, aby mu pomohol skončiť to trápenie a dostať ho na druhý breh. A ON to urobí a zrazu sa dostaví pocit blaha. Uvedomí si, že má vlastne možnosti Boha. Že ON je ten, čo rozhoduje o žití či nežití pacientov. A splnilo to aj primárny účel! Lekár Valenčík, ktorý presadzoval liečbu, ktorá bola ešte len novinka a ktorú primár rozhodne neschvaľoval, bol zrazu ten zlý, ten vinník, ten porazený. A ten pocit šťastia z víťazstva bol PREŇHO opojný. Mám moc, konečne mám moc!

A tak to skúsi znova... a znova. Stále častejšie, často na pokraji prezradenia. Divák sa niekoľkokrát pristihne, že občas tomu outsiderovi, tak ako to zodpovedá ľudskej povahe, drží palce. Len aby nebol prezradený, kým to urobí. A keď to urobí (často za dramatických situácií a podmienok, keď budúca obeť bojuje o holý život, pretože vidí oči vraha), zrazu vieme, akú strašnú vec urobil. Ale to už je neskoro. A ON vraždí a vraždí a má pocit, že robí dobré skutky. A že sa vlastne stal Bohom, ktorý rozhoduje o ľudských životoch...

Každá vražda je iná, každá sa stane pri inej situácii, s inými aktérmi. Len spôsob zostáva rovnaký. A pocity vraha... Napriek tomu, že nebezpečenstvo prezradenia stále stúpa. Lenže chuť zabíjať ďalších a ďalších bezbranných ľudí je ako droga. Lenže to jednoducho nemôže robiť donekonečna. Raz a niekde musí urobiť chybu. Vďakabohu! Na vraha je nachystaná pasca. Skončí v nej vrah alebo pribudne ďalšia obeť v podobe „volavky“ - nevinného, čistého, ťažko chorého človeka s obrovskou chuťou žiť?

Brilantne, dômyselne a napínavo napísaný knižný triler (Vraždy ze závisti, Miroslav Skačáni, 2008), nám sprostredkuje vrahove úmysly a prapôvodný chtíč zabíjať. Takto nejako sa to mohlo v skutočnosti stať. A je to veľmi pravdepodobné. Koľko takých ľudí žije vedľa nás... s nami?

Pri výbere tímu tvorcov pre film Hodinu nevíš išlo všetkým zúčastneným predovšetkým o spojenie mladých energických a nápaditých ľudí so skúsenosťami umelcov, ktorí sa v branži pohybujú už dlhšie a ktorí žnú za svoju prácu úspechy po celom svete. Vzhľadom na československú koprodukciu sme vyberali tvorcov v oboch krajinách. S námetom na film prišiel pôvodom slovenský autor, v súčasnosti jihlavský psychiater Miroslav Skačáni, ktorý napísal k tejto téme knihu Vraždy ze závisti (Parola, 2008). Režisérom filmu je Dan Svátek (nar. 1975), ktorý má za sebou úspešný celovečerný debut Zatracení (2002) a po anglicky hovorený film Blízko nebe (2005). Kameramanom filmu je vyhľadávaný tvorca obrazu Jakub Šimůnek (nar. 1973), ktorý má za sebou tri úspešné celovečerné filmy (Účastníci zájezdu, Roming, Václav). Výtvarník, akademický maliar Ivo Návrat (1976) dal dokopy spolu s režisérom Svátkom a kameramanom Šimůnkom výtvarnú koncepciu pripravovaného diela. Hudobným skladateľom je Varhan Orchestrovič Bauer (1968), ktorý je autorom hudby k poslednému filmu Miloša Formana Goyove prízraky. Úvodnú skladbu zloží pre film vynikajúci slovenský muzikant Richard Müller.

NOVÝ CELOVEČERNÝ FILM HODINU NEVÍŠ JE KOPRODUKČNÝM PROJEKTOM ČESKEJ FILMOVEJ SPOLOČNOSTI BRASCA, HOLIDAY FILMS A SLOVENSKEJ FILMOVEJ SPOLOČNOSTI FILMPARK.

Zdroj: PRESSKIT (c) FILMPARK, HOLIDAY FILM, BRASCA

Herecké obsadenie
Ivan Franěk
Ivan Franěk
Dr. Valenčík
Marián Geišberg
Marián Geišberg
primár Havelka
Stanislav Zindulka
Stanislav Zindulka
pan Sládek
Jana Krausová
Jana Krausová
Jana Valenčíková
Zuzana Kronerová
Zuzana Kronerová
vrchná sestra
Marko Igonda
Marko Igonda
Dr. Ptáček
David Švehlík
David Švehlík
Dr. Šimek
Jaromír Dulava
Jaromír Dulava
Dr. Malý
Miroslav Táborský
Miroslav Táborský
riaditeľ nemocnice
Jaroslava Adamová
Jaroslava Adamová
Vilémová
Jitka Smutná
Jitka Smutná
Peterková
Dana Syslová
Dana Syslová
matka Hynka
Jan Vlasák
Jan Vlasák
Dr. Míšek
Bohuslava Habovčíková
Bohuslava Habovčíková
dementná pacientka
Zita Kabátová
Zita Kabátová
babička