film District 9 (2009)
Film District 9 (2009)
Video (1) | Články (1)

Réžia:

Neill Blomkamp

Žáner:

Sci-Fi

Krajina

Nový Zéland

Dĺžka filmu

112 min

Slovenská premiéra:

1.10.2009 (Forum Film Slovakia)

Pôvodný názov:

District 9

Pred tridsiatimi rokmi mimozemšťania po prvý krát kontaktovali Zem.

Ľudia očakávali neľútostný útok alebo obrovský technologický prevrat, revolúciu dovtedy nepredstaviteľnú. Nič z toho sa však nestalo. Ukázalo sa, že sú utečencami, poslední preživší ich vlastného sveta. Tieto neznáme tvory boli umiestnené do provizórneho domova Sektor 9 v južnej Afrike, keďže sa svetové mocnosti nevedeli dohodnúť na jednotnom riešení novej situácie.

Dnes však pohár trpezlivosti pretiekol. Kontrola nad mimozemskou komunitou bola pridelená Multinárodnej únii (MNU) - súkromnej spoločnosti absolútne ľahostajnej voči blahobytu nových obyvateľov planéty, pretože získaním a úspešným aktivovaním ich záhadnej výzbroje by dosiahli obrovský zisk a moc. Doposiaľ však boli ich pokusy neúspešné, keďže technológia vyžaduje k aktivovaniu mimozemskú DNA.
Napätie medzi oboma stranami vyvrcholí v momente, keď sa pracovník MNU Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) dostane do kontaktu so záhadným vírusom meniacim jeho DNA. Okamžite sa z neho stáva lovná zver, najhľadanejší a najcennejší objekt svetového záujmu. On jediný je kľúčom k poznaniu neznámej technológie a v tomto momente neexistuje iné útočisko, než komunitou bojkotovaný a nepriateľský Sektor 9.
Film produkuje Peter Jackson v réžii s Neillom Blomkampom, ktorý je aj spolutvorcom scenáru.

(OReX)