film Mary a Max (2009)
Film Mary a Max (2009)
Články (1)

Réžia:

Adam Elliot

Žáner:

Animovaný | Dráma | Komédia

Krajina

Austrália

Dĺžka filmu

80 min

Slovenská premiéra:

29.10.2009 (ASFK)

Pôvodný názov:

Mary and Max

Dve rozdielne povahy, dva rozdielne osudy a polovica sveta spája tento animovaný film, ktorý rozpráva o priateľstve dvoch osamelých duší – malého dievčatka Mary a osamelého Maxa.

Mary Daisy Dinkle žije v Austrálii. Má osem rokov, tri mesiace a deväť dní. Najviac zo všetkého miluje sladké kondenzované mlieko a čokoládu. Zo všetkého najviac ale túži po skutočnom priateľovi.... Max Horowitz je štyridsaťštyriročný osamelý chlapík žijúci v New Yorku. Trpí druhom autizmu, Aspergerovým syndrómom. Nevie dekódovať neverbálne signály a má problémy s komunikáciou. Je nesmelý a cíti sa opustený. Nadovšetko miluje čokoládu, svoju akvarijnú rybičku Henryho, papagája a mačku...

Pre film bolo vyrobených 212 bábok z rôznych materiálov, 133 rôznych scén a 475 miniatúr (písací stroj, poháriky, stoličky...). Pre každé z prostredí bol zvolený iný farebný odtieň (hnedý pre Austráliu, šedý pre New York). Bolo navrhnutých a ušitých 147 kostýmov. Svadobné šaty pre Mary boli inšpirované šatami Lady Diany. Od napísania scenára po dokončenie filmu uplynulo päť rokov. Je to druhý celovečerný animovaný film, ktorý vznikol s Austrálii.