film Americká idyla (2016)
Film Americká idyla (2016)
Fotogaléria (9) | Video (1)

Réžia:

Ewan McGregor

Žáner:

Krimi | Dráma

Krajina

USA

Dĺžka filmu

126 min

Slovenská premiéra:

17.11.2016 (CinemArt)

Pôvodný názov:

American Pastoral

Film Americká idyla rekapituluje život Seymoura „Švéda“ Levova (Ewan McGregor). Švéd bol svojho času na univerzite úspešný športovec, oženil sa s kráľovnou krásy, ktorá mu porodila krásnu dcéru Merry. Neskôr sa stáva úspešným podnikateľom, vezie sa na vlne americkej povojnovej prosperity. Všetci traja spoločne žijú správny život, ale ich rodinný „americký sen“ netrvá dlho. Je koniec 60. rokov a z Merry sa na obrovské prekvapenie rodičov stáva zarputilá politická aktivistka, bojujúca proti nepopulárnej vojne vo Vietname. Keď sa Merry zapojí do prípravy bombového atentátu, utečie z domu. Švédova představa trvalého rodinného šťastia je v troskách a v jedinom krutom okamihu je vytrhnutý zo svojho krásného sna.

Rozhodne sa venovať všetku svoju energiu na to, aby našiel dceru a zachránil rodinu. To, čo ale objaví pri pátraní po dcére, ním zásadne otrasie a donúti ho ku konfrontácií so společenským chaosom, ktorý okolo neho nezadržateľne narastá. Urputne sa snaží prísť na to, čo sa stalo s jeho malou dcérkou, kedy a ako sa z nej stal človek schopný zabíjať.

Strhujúci film, plný výnimočných hereckých výkonov, je nakrútený podľa rovnomenného románu Phillipa Rotha, ktorý zaň získal Pulitzerovu cenu. Film je režisérskym debutom populárneho britského herca Ewana McGregora (Trainspotting, Veľká ryba, Star Wars: Sila sa prebúdza), ktorý si vo filme spolu s Jennifer Connelly a Dakotou Fanning aj zahral. McGregor o filme povedal: „ Posledných pätnásť rokov som sníval o tom, že nakrútim celovečerný film, nikdy som však nenarazil na ten pravý príbeh. V Americkej idyle som našiel všetko, čo som hľadal. Mal som obrovské šťastie, že som film mohol natočiť, a že je presne taký, aký som ho chcel mať.“