film Rande naslepo (2017)
Film Rande naslepo (2017)
Fotogaléria (7) | Video (1)

Réžia:

Marc Rothemund

Žáner:

Biografický | Komédia | Dráma

Krajina

Nemecko

Dĺžka filmu

111 min

Slovenská premiéra:

23.3.2017 (CinemArt)

Pôvodný názov:

Mein Blind Date mit dem Leben

Vzrušujúca práca v luxusnom hoteli – to je vysnená budúcnosť, ktorú si predstavuje Saliya (Kostja Ullmann) už od detstva. Ako teenager však začne strácať zrak, až nakoniec vidí len slabé svetlo a matné obrysy. Svet vidí akoby naň pozeral cez mliečne sklo. Zdá sa, že jeho životný sen je v troskách.

Saliya aj napriek svojmu handicapu postupne získava väčšie sebavedomie, vracia sa do normálnej školy a nakoniec sa dokonca odváži poslať prihlášku na stáž do päťhviezdičkového hotela. Vďaka dôkladnej príprave, pozitívnemu prístupu a hlavne s podporou veľkého blafovania uspeje a miesto získa. Len nikomu neprizná, že vlastne tak trochu skoro vôbec nevidí… Odhalí ho až jeho nový priateľ a kolega Max (Jacob Matschenz), ktorý mu pomáha, aby sa vysporiadal s ťažkými situáciami a úlohami, ktoré prevádzka veľkého a špičkového hotela prináša. Saliya sa po nociach učí naspamäť všetky trasy, počty schodov, prestieranie stolov… Vtĺka si do hlavy tvary predmetov, rozmiestnenie vecí v bare a v izbách pre hostí. V jeho prípade platí, že je nakoniec schopný robiť svoju prácu poslepiačky.

Behom svojej praxe v hoteli si aj napriek svojej zrakovej vade všimne Lauru (Anna Maria Mühe), bláznivo sa do nej zamiluje a vyzerá to tak, že okrem zraku naviac stratí aj srdce, a bohužiaľ, i rozum. Jeho blamáž začne dostávať praskliny a hrozí, že nakoniec neuspeje ani v láske a ani v hoteli… Našťastie nielen film, ale aj skutočný život máva rád šťastné konce.

Romantická komédia Rande naslepo bola nakrútená podľa skutočného životného príbehu, ktorý vo svojej knihe vtipne popísal sám Saliya Kahawatte.