film Domestik (2018)
Film Domestik (2018)
Video (1)

Réžia:

Adam Sedlák

Žáner:

Dráma

Dĺžka filmu

117 min

Pôvodný názov:

Domestik

Každá posadnutosť má vedľajšie účinky. V minimalistickej štúdii sledujeme rozpad tela, vzťahu aj mysle v pôsobivom debutu Adama Sedláka.

Roman (Jiří Konvalinka) je vrcholový cyklista, ktorý sa zotavuje zo zranenia pomocou náročného cvičenia a prísnej životosprávy. Aby zlepšil svoj výkon, spí dokonca v kyslíkovom stane, ktorý si nechal postaviť v spálni. To ale ťažko nesie jeho manželka Šarlota (Tereza Hofová), ktorá už dlhšie túži po dieťati. S každou ďalšou nocou v kyslíkovom stane sa ich vzťah mení. Podarí sa im v tomto klaustrofóbnom prostredí ešte opäť nadýchnúť?

Minimalistická štúdia je debutom scenáristu a režiséra Adama Sedláka, ktorý bol v roku 2015 ocenený Filmovou nadáciou za najlepší nerealizovaný scenár. Domestik bol uvedený v svetovej premiére tento rok na karlovarskom festivale, kam bol vybraný ako jeden z dvoch českých zástupcov do prestížnej hlavnej súťaže. Tvorcovia filmu Domestik boli za svoju predcházajúcu mini-sériu Semester (2016) nominovaní na Cenu českej filmovej kritiky v kategóriách Objav roku a Mimo kina.