film Prvý človek (2018)
Film Prvý človek (2018)
Fotogaléria (34) | Video (1)

Réžia:

Damien Chazelle

Žáner:

Biografický | Dráma | Historický

Dĺžka filmu

138 min

Slovenská premiéra:

11.10.2018 (CinemArt)

Pôvodný názov:

First Man

Pred päťdesiatimi rokmi sa pol miliarda ľudí tlačila pri televízoroch, aby v priamom prenose sledovali pristátie posádky Apolla 11 na Mesiaci. Krátko nato astronaut Neil Armstrong vyslovil slávnu vetu „Je to malý krok pre človeka, obrovský skok pre ľudstvo,“ a počin, ktorý sa stal možno najodvážnejšou výpravou od plavby Kryštofa Kolumbusa, bol týmto úspešne zakončený. Rovnako fascinujúca, bola aj éra, ktorá tomuto letu predchádzala, a životný príbeh človeka, ktorý dostal to privilégium urobiť na Mesiaci prvý „ľudský“ krok.

„To, čo títo ľudia podstúpili, bolo v dobrom zmysle slova šialené. Lietali v nesmierne krehkých strojoch, čelili mnohým otázkam, na ktoré neexistovali odpovede, podstupovali enormné riziko a každý ich krok pritom sledoval celý svet. Viete si predstaviť, že na jednom človeku leží také obrovské bremeno?“ hovorí režisér Damien Chazelle.

Príbeh Prvého človeka začína v roku 1962, keď Niel Armstrong začal pracovať ako pilot pre NASA a kedy sa musel vyrovnať s osobnou tragédiou, smrťou dvojročnej dcéry na nevyliečiteľnú chorobu. Pre prácu, ktorá predstavovala permanentné dotyky so smrťou si ťažko mohli v NASA vybrať vhodnejšieho kandidáta. Armstrong nie je vesmírny kovboj, ktorý by riziko podstupoval dobrovoľne a s frajerským nadhľadom, na druhú stranu ani nepanikári v situáciách, keď mu ide o život. Jeho základným charakterovým rysom je pokoj. Pokoj vo chvíli, keď sa v skúšobnom module rúti k zemi voľným pádom, pokoj, keď odpovedá synovi na otázku, či sa z misie vráti späť, pokoj vo chvíli, keď robí onen historicky prvý krok. Protiváhou tomuto pokoju je absolútny stres jeho ženy (Claire Foy) a jej vnútorné drama, s akou prežíva jeho každý úspech, a možnosť, že sa už nikdy nevráti. „Na Neilovi je fascinujúce, že je pre väčšinu ľudí záhadou. Zoberte si ten paradox – je to jeden z najslávnejších ľudí v histórii a vieme o ňom tak málo,“ hovorí režisér Chazelle, ktorý sa túto historickou „krivdu“ rozhodol napraviť.

Herecké obsadenie
Ryan Gosling
Ryan Gosling
Neil Armstrong
Claire Foy
Claire Foy
Janet Armstrong
Pablo Schreiber
Pablo Schreiber
Jim Lovell
Christopher Abbott
Christopher Abbott
Dave Scott
Ciarán Hinds
Ciarán Hinds
Gene Kranz
Ethan Embry
Ethan Embry
Pete Conrad
Kyle Chandler
Kyle Chandler
Deke Slayton
Jason Clarke
Jason Clarke
Edward Higgins White
Corey Stoll
Corey Stoll
Buzz Aldrin
Patrick Fugit
Patrick Fugit
Elliott See
Shea Whigham
Shea Whigham
Gus Grissom
Lukas Haas
Lukas Haas
Mike Collins
Cory Michael Smith
Cory Michael Smith
Roger Chaffee
Brian d'Arcy James
Brian d'Arcy James
Joseph A. Walker
J.D. Evermore
J.D. Evermore
Chris Kraft
Steve Coulter
Steve Coulter
Guenter Wendt
Brian Mahoney
Brian Mahoney
požiarny inšpektor
Donald Watkins
Donald Watkins
Franklin Simms