film Aalto: Architect of Emotions (2020)
Film Aalto: Architect of Emotions (2020)
Video (1)

Réžia:

Virpi Suutari

Žáner:

Dokumentárny | Biografický | Historický

Krajina

Fínsko

Dĺžka filmu

103 min

Slovenská premiéra:

3.2.2022 (Filmtopia )

Pôvodný názov:

Aalto

Ako premýšľal a tvoril jeden z najvýznamnejších moderných architektov Alvar Aalto?

Podmanivá filmová výprava preniká do kreatívnych procesov slávneho Fína, v ktorého diele sa prelína funkcionalizmus s organickým dizajnom inšpirovaným prírodou. Film po prvýkrát odhaľuje intímny milostný príbeh Alvara a jeho ženy, architektky Ainy Aalto, ktorá bola neprehliadnuteľnou súčasťou ich tvorivého dua. Spolu s tvorcami navštívime ich ikonické budovy rozmiestnené po celom svete – od rodného Fínska, cez Rusko, New York, Paríž alebo Benátky…

Navštívime najkrajšie stavby vo Fínsku, knižnicu v Rusku, študentský internát MIT, dom súkromného zberateľa blízko Paríža a mnoho ďalších unikátnych miest. Dozvieme sa o histórii modernizmu a cestou sa stretneme s Rockefellermi, Le Corbusierom a László Moholy-Nagyom.

Predčasná smrť manželky Alvara nesmierne zasiahla. Nakoniec sa znovu oženil s ďalšou architektkou, s Elissou Aalto a v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia prežil jedno zo svojich najvýznamnejších profesionálnych období. Dokument prepája zábavu a informácie, súčasný filmový materiál a vzácne, doteraz nezverejnené archívne zábery. Protagonistov budeme počuť dôverne hovoriť prostredníctvom milostnej korešpondencie a uvidíme trúchlivé Alvarove kresby jeho ženy na smrteľnej posteli. Film je založený na dôkladnom zbere dát, vystupujú v ňom očití svedkovia a uznávaní vedci z celého sveta.