serial Prison Break: Útek z väzenia (2005)
TV seriál Prison Break: Útek z väzenia (2005)

Prison Break: Útek z väzenia (2005)

serial Prison Break: Útek z väzenia (2005)
TV seriál Prison Break: Útek z väzenia (2005)

Žáner:

Akčný | Dráma | Krimi | Thriler

Krajina

USA

Dĺžka filmu

42 min

Pôvodný názov:

Prison Break

Napätie, dynamika, gradácia, zaujímavo vyprofilované postavy, výborné herecké výkony, perfektné spracovanie – to všetko sú prednosti seriálu Prison Break, ktorý donúti každého diváka prežívať s hrdinami ich ťažký osud a úsilie dostať sa na slobodu.

Pilotný diel akčného seriálu Prison Break sa začal vysielať 29. augusta 2005 na stanici FOX TV, odhadovaný počet divákov dosiahol 10,5 milióna FOX taký úspech pre pondelok v letných mesiacoch nezaznamenala od Melrose Place a Ally McBealovej. Réžie sa ujal skúsený Brett Ratner (Reč peňazí, Križovatka smrti 1 a 2, Červený drak, X-Men: Posledný vzdor, Po západe slnka).

Stanica venovala úvodnému vysielaniu programu dve hodiny pre dva diely. Premiéra bola siedmou najsledovanejšou show v Amerike v danom týždni. Seriál pravidelne priláka k obrazovke priemerne 10 miliónov divákov každý týždeň. Pôvodne plánovaných trinásť epizód bežalo od augusta do novembra 2005, pre veľkú popularitu sa naplánovalo ďalších deväť dielov, vysielaných od marca 2006. Po veľkej reklamnej kampani v austrálskej televíznej sieti Seven, ktorá ospevovala úspech seriálu v Severnom Butlande, Prison Break odvysielala 1. februára 2006, prvá epizóda dosiahla priemernú sledovanosť 1,94 milióna, maximálna zase 2,09 milióna divákov.

Diváci seriálu sa rozdelili na dva takmer nezmieriteľné tábory – jedni hovoria, že seriál je mimoriadny a považujú ho za najlepší seriálový televízny projekt súčasnosti, tú druhí zase tvrdia, že sa nemôže v žiadnom prípade vyrovnať seriálu Nezvestní (Lost). Lenže... Sláva Nezvestných sa predsa len pomaličky míňa, Prison Break priniesol opäť do seriálovej tvorby nové možnosti. A čo vlastne spája oba seriály, čím sú iné? Tá inakosť - to je ich originalita, premyslenosť, kvalita spracovania a... Netrpezlivé čakanie na ďalší prídel adrenalínu. A spojenie? Uzavretá skupina ľudí z rôznych sociálnych pomerov, z ktorých každý má svoju minulosť, svoje túžby i problémy. Ich jediným cieľom je dostať sa z opusteného ostrova, respektíve z väznice, von na slobodu. Základný model – veľmi zjednodušene povedané – však tvorcovia dokázali poňať skutočne inovatívne, využiť najnovšie technické prostriedky, ale využiť aj herecké schopnosti protagonistov, z ktorých viacerí už teraz žiaria na hollywoodskom filmovom nebi.

Seriál sa zameriava hlavne na postavu Michaela Scofielda (Wentworth Miller), návrhára a konštruktéra väzenského zariadenia Fox River, do ktorého sa dá schválne zavrieť po fingovanej bankovej lúpeži, aby pomohol odtiaľ z cely smrti utiecť svojmu bratovi Lincolnovi Burrowsovi (Dominic Purcell), ktorého odsúdili na trest smrti za vraždu viceprezidentkinho brata na základe falošných a vykonštruovaných dôkazov. Michael prichádza do väzenia s dokonale premysleným plánom na útek. Dokonale pripravený plán sa však hatí. Nielen pre všadeprítomnosť bacharov, zvedavosť spoluväzňov, ale aj preto, že Lincolnova rodina sa ocitne v nebezpečenstve. Niekto vysoko postavený ťahá za nitky...