serial CSI: Kriminálka Las Vegas (2000)
TV seriál CSI: Kriminálka Las Vegas (2000)
Články (1)

Réžia:

Quentin Tarantino

Dĺžka filmu

60 min

Pôvodný názov:

CSI: Crime Scene Investigation

Seriál C.S.I.: Kriminálka Las Vegas a jeho spin-offy – C.S.I: Kriminálka Las Vegas a C.S.I.: Kriminálka New York, ktoré sú „výkladnou skriňou“ televízie CBS, sú novým typom kriminálnych dramatických seriálov, pretože hrdinami sú ľudia, ktorí stoja väčšinou v pozadí vyšetrovania zločinov, ale bez ich práce by len málokedy mohol byť páchateľ chytení. Sú to vyšetrovatelia zo špeciálnych policajných jednotiek, forenzní detektívi, odborníci v rôznych vedeckých oblastiach, ľudia s výnimočným vzdelaním a špecializáciou v rôznych vedeckých sférach, ktorí vo svojich špičkovo vybavených laboratóriách dokážu odhaliť aj tú najmenšiu stopu.
Sú neoddeliteľnou súčasťou kriminalistickej práce, pracujú v súčinnosti s príslušníkmi polície priamo v teréne a výsledkami svojej práce pomáhajú vypátrať a usvedčiť zločincov. Ich heslom je – ľudia väčšinou klamú, ale dôkazy nikdy. C.S.I. – Crime Scene Investigation – to je názov elitných jednotiek policajných vyšetrovateľov – vedcov z kriminalistických divízií v Las Vegas, v Miami a v New Yorku, ktorí riešia vraždy predovšetkým na základe perfektného vyšetrenia miesta zločinu a náročnej vedeckej analýzy nájdených dôkazov. Policajní vedci vo svojich dokonale vybavených laboratóriách dokážu vyriešiť aj také prípady vrážd, ktoré by iné laboratóriá pre náročnosť vzdali. Doménou vyšetrovateľov sú dôkazy z miesta činu, predovšetkým odtlačky prstov či biologický materiál. Presné výsledky náročných vedeckých analýz, porovnávania DNA a nikdy nechýbajúca železná logika umožňujú efektívne pátranie po skutočných zločincoch. Na stopu páchateľov ich privádza dokonalá vedecká analýza nájdených stôp a dôkazov v najlepších laboratóriách v USA. Dôkazy nájdené pod prístrojmi prehovárajú jasnou rečou a prezradia znalcom dostatok informácii o páchateľoch. Tak pomstia tých, čo už hovoriť nedokážu – obete zločinov.
V porovnaní s inými televíznymi policajnými seriálmi (Homicide: Život v uliciach, Agenti v utajení) je C.S.I. – Kriminálka v Las Vegas najlepším televíznym seriálom posledných rokov. Prináša vzrušenie, napätie a predovšetkým množstvo nových poznatkov berúcich divákovi dych. Pôvodný C.S.I.: Kriminálka Las Vegas v roku svojho vzniku (2000), vyvolal priam búrku v celom americkom televíznom svete, pretože jeho tvorcovia priniesli veľa noviniek. Nielen čo sa týka obsahovej stránky, ktorú tvoria napínavé príbehy s originálnymi zápletkami, ale aj z hľadiska formy – rýchle strihy, akčná kamera, výpravné zábery či podrobné obrazové stvárnenie rôznych fyzikálnych a chemických dejov. Po prvý raz sa hrdinami kriminálneho seriálu stali forenzní vedci. Kriminálka Las Vegas nás najprv pozvala do úžasného a neopozeraného prostredia mesta hazardných hier a zábavy, do Las Vegas, a ukázala aj opačnú tvár tohto rozžiareného mesta plného kasín, hotelov a reštaurácií.