serial Komisár Rex (1994)
TV seriál Komisár Rex (1994)

Komisár Rex (1994)

serial Komisár Rex (1994)
TV seriál Komisár Rex (1994)

Po smrti svojho pána, psovoda protibombového komanda, pri výkone služby dlho odmietal vycvičený pes Rex jesť a vyzeralo to tak, že sa rozhodol milovaného pána nasledovať... Našťastie - keďže mu hrozila alebo smrť vyhladovaním alebo utratenie - sa ho ujal mladý nádejný komisár Richard Moser (Tobias Moretti), ktorý mu tak dal novú šancu pomáhať ľuďom. Tentoraz ako „dôstojníkovi“ v službách viedenského oddelenia vrážd!

Komisár Rex je pravdepodobne najobľúbenejším a najznámejším „kožuchom plným bĺch“ v nielen po nemecky hovoriacich krajinách.

Spolu so svojimi kolegami z viedenského oddelenia vrážd prilákal chlpatý komisár k obrazovkám len v Nemecku viac ako 8,5 miliónov fanúšikov – a to ho môžu „v akcii“, po boku niektorého z jeho ľudským kolegov (podľa odvysielanej série) vidieť i vo viac ako 100 krajinách sveta!

Dlho predtým, ako boli všetky množiace sa špekulácie o budúcnosti seriálu oficiálne potvrdené (prekvapivo), sa začalo šepkať čosi o pripravovaných zmenách (cca na prelome rokov 1999/2000). V októbri roku 2000 ohlásili odchod zo seriálu hneď dvaja jeho hlavní predstavitelia - Gedeon Burkhard alias komisár Alex Brandtner a Heinz Weixelbraun alias Christian Böck. Burkhard sa chcel opäť venovať nakrúcaniu filmov, Weixelbraun zase túžil po návrate na dosky, ktoré znamenajú svet. V máji 2001 sa v seriáli obaja objavili posledný raz – vysvetlenia odchodu obľúbených postáv Brandtnera a Böcka sa však diváci, žiaľ, nedočkali...

Oficiálne sa novými partnermi populárneho psieho komisára stali na jeseň roku 2002 komisár Marc Hoffmann (Alexander Pschill) a jeho kolegyňa Niki Herzogová (Elke Winkens). O tom, že majú divákom (podobne ako ich predchodcovia) čo ponúknuť, netreba vôbec pochybovať!

Po taktiež obľúbenej zostave viedeňského oddelenia vrážd bolo od roku 2004 po rok 2008 pozastavené. V najnovšej sérii sa diváci stretnú so zostavou Lorenzo Fabrri (Kaspar Capparoni), Morinim (Fabio Ferri), Katia Martelli (Pilar Abella) a z Viedňe prídu, do tentokrát hlavného dejiska prípadov - Talianska, pomôcť Fritz Kunz (Martin Weinek) a Erika Hedl (Denise Zich).

Producenti seriálu už rozmýšľajú o natočení ďalšej série.

Kto je kto

Richard Moser (Tobias Moretti) bol prvým komisárom viedenského oddelenia vrážd, po ktorého boku verne i v tých najťažších situáciách stál psí komisár Rex – až do jeho tragickej smrti počas prestrelky (štvrtá séria).

Ernst Stockinger (Karl Markovics) bol prvým asistentom komisára Mosera. Mal panický strach zo všetkých psov, najviac však zo svojho štvornohého kolegu Rexa. Nakoniec sa nechal preložiť do Salzburgu, pretože jeho manželka v tomto meste zdedila zubársku prax...

Max Koch (Fritz Muliar) kedysi pracoval ako komisár na oddelení vrážd. Mal veľkú zásluhu na tom, že Richard Moser nastúpil na tento post hneď po ňom. I keď už bol dôchodcom, pomáhal Moserovej pracovnej skupine s riešením prípadov.

Peter Hölleler (Wolf Bachofner) bol vždy druhým asistentom. Najprv komisára Mosera a neskôr i komisára Brandtnera.

Christian Böck (Heinz Weixelbraun) nastúpil po odchode Stockingera (tretia séria) na post prvého asistenta komisára Mosera a neskôr sa stal i pravou rukou Alexa Brandtnera.

Alex Brandtner (Gedeon Burkhard) nastúpil po tragickej smrti komisára Mosera na jeho miesto a stal sa tak novým partnerom psieho komisára Rexa (štvrtá séria)!

Fritz Kunz (Martin Weinek) nastúpil ako druhý asistent po Höllelerovi (štvrtá séria). Chorobne si udržuje poriadok na svojom pracovnom stole a preto sa často stáva terčom vtipov svojich kolegov.

Leo Graf (Gerhard Zemann) je súdny posudkový lekár. Bol blízkym priateľom Brandtnerovej skupiny a rovnako dobre vychádza aj s dvojicou jeho nástupcov - Niki Herzogovou a Marcom Hoffmannom.

Niki Herzogová (Elke Winkens) sa už ako malé dievčatko rada vŕtala v spisoch svojho otca, tiež úspešného vyšetrovateľa oddelenia vrážd v Dolnom Rakúsku, ktorý ako veľmi mladý zomrel pri výkone služby. Po absolvovaní špeciálneho výcviku sa táto šarmantná policajtka stala, po vzore milovaného otca, posilou viedenského oddelenia vrážd.

Marc Hoffmann (Alexander Pschill) chcel byť pôvodne právnikom, štúdium však nedokončil, pretože sa radšej chcel venovať kriminálnym prípadom priamo v teréne. Je to typický analytik so zmyslom pre suchý anglický humor. Okrem hravého vzťahu k svojmu psiemu kolegovi Rexovi by rád nadviazal i hlbší vzťah s ďalším členom svojho tímu – s krásnou Niki, s ktorou (ešte skôr ako sa dozvedel, že budú kolegami) prežil nezabudnuteľné chvíle...

Lorenzo Fabbri (Kaspar Capparoni) Blonďavý sympaťák pracuje na talianskom komisariáte hádam už od nepamäti – a väčšinou mu k práci nikdy nechýbal žiaden partner. To sa však zmenilo po služobnej ceste do Rakúska, odkiaľ si so sebou do Ríma priviedol Rexa! Lorenzo sa rád oblieka neformálne, najradšej nosí džínsy, pohodlné tričká a ležérne bundy alebo módne saká – iba svojím nohám dopraje malý luxus v podobe značkových topánok... Ako správny Talian má Lorenzo slabosť pre klasickú hudbu, najmä pre Bacha – na druhej strane však neodolá ani rockovým songom od kapiel zo sedemdesiatych rokov! Je šarmantný, húževnatý, má silne vyvinutý zmysel pre spravodlivosť a ironický, miestami až cynický štýl vtipkovania, ktorým niekedy viac, inokedy menej úspešne maskuje veľké láskavé srdce – mnohým práve preto pripadá tak trochu neohrabaný...

Giandomenico Morini (Fabio Ferri)- Šikovný inšpektor spolupracuje s Lorenzom už viac ako päť rokov - spočiatku bol jeho posilou doslova „spoza stola“, pretože bol pracovným zaradením policajtom, ktorý svoju prácu vykonával v kancelárii, nie v teréne. Keďže sa však Lorenzovi spolupráca s ním osvedčila, začal ho po čase brávať do akcie so sebou... Mimochodom, práve Morini je častým - a dalo by sa dokonca povedať najobľúbenejším - terčom Lorenzových žartíkov a vtipných poznámok...

Filippo Gori (Augusto Zucchi)- Šéf rímskej kriminálky, Lorenzov priamy nadriadený, je silný a sebaistý muž, v podstate veľmi čestný, no niekedy až priveľmi ambiciózny. Ku komisárovi Fabbrimu mu značne rozpoltený vzťah: na jednej strane jeho vyšetrovacie schopnosti a taktiky, ale na strane druhej ho rozčuľuje Lorenzova zaťatosť a jeho časté ignorovanie akejkoľvek hierarchie... A pozor! Neznáša zvieratá vo všeobecnosti – a psy obzvlášť!

Katia Martelliová (Pilar Abella) - Pôvabná inšpektorka je v tíme talianskych kriminalistov vedeckou kapacitou. Pre Lorenza má slabosť, on však na jej city akosi nereflektuje... Napriek svojmu sebavedomému vystupovaniu pri vyšetrovaní a nespochybniteľnej efektivite a nasadeniu v pracovných záležitostiach je sladká Katia, hoci by tomu jej kolegovia len ťažko uverili, v súkromí veľmi neistá a hanblivá osôbka...