Rýchle správy

22.4.2020 | Dnes oslavuje 83 rokov americký herec Jack Nicholson, trojnásobný držiteľ Oscara. Zlatú sošku za hlavnú úlohu získal v slávnej snímke od Miloša Formana Prelet nad kukučím hniezdom (1975). Viac o tejto snímke sme písali v našom retro článku.

19.4.2020 | Zomrel kameraman Allen Daviau, ktorý spolupracoval so Stevenom Spielbergom na filmoch ako E.T. - Mimozemšťan, Ríša slnka (Empire of the Sun) a Purpurová farba. Vo filme Blízke stretnutie tretieho druhu natáčal sekvenciu, ktorá sa odohrávala na púšti Gobi. Daviau bol päť krát nominovaný na cenu Oscar, okrem spomínaných Spielbergových filmov, aj za dva filmy, na ktorých spolupracoval s Barrym Levinsonom a to Avalon a Bugsy. Príčinou smrti boli komplikácie spôsobené vírusom Covid-19. Daviau mal 77 rokov. (variety.com

17.4.2020 | Vo veku 81 rokov zomrel americký herec Brian Dennehy, príčinou smrti boli komplikácie so srdcom. Divákom sa do podvedomia dostal v úlohe šerifa Teasleho vo filme Rambo: Prvá krv. (www.nytimes.com)

14.4.2020 | Aby nám ten čas doma čo najrýchlejšie ubiehal, pozrime sa na seriálové novinky, ktoré nám HBO Go prináša v apríli.

7.4.2020 | Téma pandémie vírusu sa vyskytla i v rade mnohých apokalyptických snímkach a tiež v tomto ďalšom filmovom kvíze, v ktorom si môžete preveriť svoje filmové znalosti.

3.4.2020 | Ak z rôznych dôvodov nepoužívate streamovacie služby v domácej karanténe, máme tu pre vás televízne tipy na staniciach, ktoré sú voľné dostupné pre väčšinu ľudí.

2.4.2020 | Štúdia Paramount posúvajú premiéry svojich filmov. Dlho-očakávané pokračovanie Top Gun: Maverick sa z júnovej US premiéry (svk 16. júla) presúva na 23. december a do našich kín by mohol prísť na Vianoce. Horor Tiché miesto: Časť II., ktorý mal mať pôvodne premiéru v marci, sa presúva na 4.9. (do našich kín by tak mohol prísť rovnako začiatkom septembra). Premiéra filmu SpongeBob vo filme: Hubka na úteku sa presúva z konca mája na koniec júla (deadline.com

31.3.2020 | Dnes vo veku 85 rokov zomrela divadelná, rozhlasová a televízna herečka Eva Krížiková. Smutnú správu prinieslo Slovenské národné divadlo. (SND)

25.3.2020 | Art Film Fest Košice sa presúva na neskorší termín. Dnes organizátori festivalu oznámili odklad 28. ročníka Art Film Festu. Festival sa mal uskutočniť v dátume 19. – 27. júna, no z dôvodu nejasnej situácie v budúcich mesiacoch spôsobenej šírením koronavírusu sa rozhodli festival presunúť. Nový termín konania Art Film Festu by mali organizátori ohlásiť čoskoro (artfilmfest.sk)

24.3.2020 | Štúdia Warner Bros. presúvajú premiéru snímky Wonder Woman 1984 (r. Patty Jenkins) z pôvodného dátumu zo začiatku júna na 14. august 2020 (k tomu sa prispôsobí aj svk premiéra). Okrem tohto filmu sa presúvajú aj animovaný film Scoob! (pôvodný svk dátum 14.5.), muzikál In the Heights (pôvodný svk dátum 6.8.) a horor Malignant (pôvodný svk dátum 13.8.). Nové dátumy premiér týchto filmov by mali WB určiť v najbližších dňoch (indiewire.com)

24.3.2020 | Pred 90 rokmi sa narodil slávny americký herec Steve McQueen. Pripomenúť si ho môžeme v článku King of cool: Steve McQueen.

23.3.2020 | Bývalý filmový producent Harvey Weinstein, ktorý bol nedávno odsúdený na 23 rokov väzenia za sexuálne delikty, má pozitívny test na koronavírus. Momentálne je v izolácii. (variety.com)

18.3.2020 | Šírenie koronavírusu posunulo ďalšie premiéry filmov. O niečo dlhšie si počkáme na marvelovský blockbuster Black Widow (pôvodný svk termín 30.4.), či psychologickú drámu Žena v okne (14.5.). A stoplo produkcie ďalších filmov a seriálov a to Fantastické zvery 3, Matrix 4, pokračovanie filmu Avatar, Zaklínač (2 séria), či Peaky Blinders (indiewire.com)

18.3.2020 | Opatrenia nariaďujú ľuďom, aby ostávali doma, von išli len v nevyhnutných prípadoch, kiná sú zavreté. Na túto situáciu sa výborne hodia streamovacie stanice, viac v článku Čo pozerať doma počas „lockout-u“.

12.3.2020 | Zrušený Medzinárodný filmový festival Febiofest dostal nový, náhradný termín. Jeho 27. ročník sa uskutoční na jeseň od 30. septembra do 4. októbra 2020. (febiofest.sk)

12.3.2020 | Hollywoodsky herec Tom Hanks a jeho žena Rita Wilson boli pozitívne testovaní na koronavírus. Dvojica sa nachádza v Austrálii, kde sa mal začať natáčať životopisný film o Elvisovi Presleym v réžii Baza Luhrmanna, v ktorom mal Hanks stvárniť Presleyho manažéra Colonela Toma Parkera. Štúdia Warner Bros. natáčanie snímky prerušili. Hanks a jeho manželka sa liečia v jednej z nemocníc v meste Gold Coast v štáte Queensland. (deadline.com)

12.3.2020 | Druhý marcový týždeň mal do slovenských kín priniesť tri nové filmy. No z dôvodu šírenia koronavírusu sa distribučné spoločnosti rozhodli presunúť premiéry svojich filmov na neskoršie, čo výrazne ovplyvní dnešný premiérový deň.

11.3.2020 | Bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina odsúdili na 23 rokov väzenia za znásilnenie tretieho stupňa a za trestný čin sexuálnej povahy prvého stupňa. Trest by si mal odpykať v newyorskej štátnej väznici. Okrem toho bude oficiálne registrovaný ako sexuálny delikvent. Weinstein, ktorý v poslednej dobe (so začiatkom v čase jeho súdnych procesov) bojuje s naštrbeným zdravým, čelí obdobným obvineniam aj na západnom pobreží USA, konkrétne v okrese mesta Los Angeles. (hollywoodreporter.com)

10.3.2020 | Najdiskutovanejší film z posledného obdobia s názvom Sviňa láme rebríčky tržieb i návštevnosti. Pripravili sme pre vás filmovú recenziu.

10.3.2020 | V súvislosti s nárastom ochorení spôsobených vírusom COVID-19 a na základe odporúčaní ÚVZ SR sa od utorka 10. marca zatvárajú bratislavské kiná, v článku nájdete zoznam kín.