Kevin Costner

21.3.2006|Petra Schinglerová|
Kevin Costner

Výsledkom Costnerovej tvrdohlavosti a maximálne odvedenej práce je buď výnimočný Tanec s vlkmi alebo preklínaný Vodný svet. Kevin je milovník westernov a preto nemieni pripustiť, že by western mohol byť mŕtvy žáner. Stále sa nevzdáva nakrúcania príbehov z divokého západu a aj v súkromí žije ako rančer.

Narodil sa 18. januára 1955 v Lynwood, Kalifornia, USA.
Je tretí syn Billa a Sharon Costnerovcov. Keď bol malý, často sa sťahovali kvôli otcovej práci, spieval v baptistickom kostolnom zbore, písal básne a chodil na hodiny písania. Ako osemnásťročný si sám postavil kanoe a chodieval sa pádlovať po rieke.
1973 - začal študovať na California State University marketing a súčastne navštevovať herecké kurzy.
O päť rokov, po skončení školy, sa oženil zo svojou spolužiačkou Cindy Silvou. Našiel si prácu v Orange Country. Onedlho dal ale výpoveď a presťahoval sa aj s rodinou do Hollywoodu. Pracoval na rybárskej lodi alebo jazdil s autobusom plným turistov okolo domov slávnych osobností a jeho žena hrala Snehulienku v Disneylande.


Kevin Costner (Foto: www.spacesurfer.com)

Od roku 1982 stiedal drobné úlohy. V roku 1983 sa konečne objavila úloha v komediálnej dráme Lawrencea Kasdana Veľké rozčarovanie. Ale nakoniec Costnerove scény vystrihli. O ďalšie dva roky si zahral vládneho agenta Neesa v gangsterke Briana de Palmu Nepodplatiteľný a v roku 1990 predviedol to najlepšie, čo sme od neho videli v Tanci s vlkmi. Tanec s vlkmi získal sedem oscarov vrátane najlepšieho filmu, režie, obsadenia.
Vyzerá to, že sú mu súdené postavy dobrých hrdinov, lebo jeho filmografiu väčšinou zaberajú drámy zo súčasnosti aj minulosti. Po Tanci s vlkmi to bol Kráľ zbojníkov Robin Hood, kde si zahral legendárneho zbojníka. Ďalej získal nomináciu na Zlatý glóbus za úlohu životom unaveného golfistu v romantickej komédii Zelený svet.
V duchárskej dráme Vážka bol lekárom, ktorého tehotná žena zahynula počas misie Červeného kríža. Jeho najslávnejšou rolou hrdinu v romanticky ladenej snímke je Osobný strážca, kde ako osobný strážca Frank Farmer ochraňuje speváčku v podaní Whitney Houston.

V roku 1994 sa rozviedol so Cindy, s ktorou ma tri deti a v roku 2004 sa oženil s o 20 rokov mladšou Christine Baumgartner. Ale na svoju rodinu nezabúda, lebo ju občas obsadzuje do filmov, kde sám hrá.


Kevin Costner so súčastnou manželkou Christine Baumgartner.

Zaujímavosti:

  • v roku 1998 ho nemecký diváci zvolili za najerotickejšieho muža
  • jeho nahú scénu z Hry snov vystrihli po tom, čo na skúšobnej projekcii vyvolala smiech
  • jeho ranč v Aspene má 165 akrov
  • má rád dlhé epické príbehy s množstvom zápletiek
  • nakrútil veľké množstvo filmov s témou bejzbalu
  • odmietol rolu Billa v Tarantinovej snímke Kill Bill
  • je spoluvlastníkom kasína Midnight Star v Južnej Dakote

Adresa na autogram:

Kevin Costner
TIG Production
Warner Bros. Studios
4000 Warner Boulevard
Burbank, CA 91522
USA


Kevin Costner vo filme Tanec s vlkmi (Dances with Wolves)

Filmografia:

2006 The Tortilla Curtain
2006 Strážca (The Guardian)
2005 Druhá strana mince (The Upside of Anger)
2005 Hovorí sa... (Rumor Has It...)
2003 Krajina strelcov (Open Range)
2002 Vážka (Dragonfly)
2001 3000 míľ na úteku (3000 Miles to Graceland)
2000 13 dní (Thirteen Days)
1999 Boxeri (Play It to the Bone)
1999 Hra snov (For Love of the Game)
1999 Správa vo flaši (Message in a Bottle)
1997 Posol budúcnosti (The Postman)
1996 Zelený svet (Tin Cup)
1995 Vodný svet (Waterworld)
1994 Strom snov (The War)
1994 Wyatt Earp
1993 Dokonalý svet (A Perfect World)
1992 Osobný strážca (The Bodyguard)
1991 J.F.K.
1991 Kráľ zbojníkov Robin Hood (Robin Hood: Prince of Thieves)
1990 Pomsta (Revenge)
1990 Tanec s vlkmi (Dances with Wolves)
1989 Pole snov (Field of Dreams)
1988 Bull Durham
1987 Bez východiska (No Way Out)
1987 Nepodplatiteľný (The Untouchables)
1986 Černajúce tiene (Shadows Run Back)
1986 Horúca pláž
1985 Fandango
1985 Silverado
1985 Víťazi (American Flyers)
1984 Strieľaj, aby si prežil (The Gunrunner)
1983 Stôl pre piatich (Table for Five)
1983 Testament
1983 Stacy´s Knights
1982 Chasing Dreams
1982 Frances
1982 Nočná šichta (Night Shift)

Zdroj:  MovieMania.sk

Súvisiace články