Súperi, Lesný vrah, či Raz to bude všetko tvoje medzi piatimi novými filmami do dnes v kinách

25.4.2024|Ivet Kollárová|

Posledný aprílový týždeň prinesie do kín opäť päť nových filmov. Taliansky režisér Luca Guadagnino natočil romantickú, športovú drámu Súperi (Challengers). Jej hra, jej pravidlá. Patrick a Art sa spriatelili vďaka spoločnej vášni k tenisu a počas dospievania sa stali nerozlučnými priateľmi. Keď však do ich životov vstúpi nadaná tenistka Tashi, ich vzťah sa zmení. Z kamarátov sa stanú súperi v láske, ale aj na tenisovom kurte. Jednému sa darí viac, druhému menej – v športe aj v láske to tak niekedy chodí... Keď sa však majú po rokoch stretnúť v zápase na známom turnaji Challenger Tour, všetko sa môže zmeniť. Ktorý zo súperov sa stane víťazom? V hlavných úlohách Zendaya, Josh O'Connor, Mike Faist, Jake Jensen, Faith Fay, Heidi Garza, či A.J. Lister. 

V česko-slovenskej spolupráci vznikol kriminálny film natočený podľa skutočných udalostí s názvom Lesný vrah. Úspešný režisér Radim Špaček (Pouta, Místa, Zlatý podraz) sa po šiestich rokoch vracia k formátu celovečerného filmu príbehom podľa skutočných udalostí, ktorý v roku 2005 plnil dlhé mesiace titulné strany českých médií. Nikto vtedy nedokázal pochopiť, prečo sympatický mladík z dobrej rodiny, víťaz súťaže Chcete byť milionárom?, zavraždil troch ľudí a mal v pláne vystrieľať metro. O precíznu a chladnú kameru sa postaral Oleg Mutu, o strih známy poľský strihač Jarosław Kamiński  (Ida, Zátopek alebo Bod obnovy). V hlavných úlohách Michael Balcar, Jaroslav Mendel, či Tomáš Drápela. 

V americko-nemeckej koprodukcii v réžii nemeckého režiséra Moritza Mohra vznikol akčný, krimi thriller Boy Kills World. V neďalekej post-apokalyptickej budúcnosti a v meste, kde Chlapec žije, vládne skorumpovaná dynastia na čele s Hildou Van Der Koy. A bola to práve ona, ktorá Chlapcovi zabila matku aj sestru a nechala ho navždy umlčať a ohluchnúť. Jeho jediným prianím a poslaním je vidieť ju umierať v bolestiach. A urobí pre to čokoľvek. Aby prežil, naučil sa odčítavať z pier. Aby sa pomstil, podrobil sa drsnému výcviku tajomného šamana. Vedený hlasom svojej obľúbenej videohry z detstva sa stáva nástrojom smrti, ktorý už nič nezastaví. A v predvečer brutálneho vybíjania protivníkov, čo patrí k Hildiným každoročným kratochvíľam, rozpúta krvavé jatka. Vo filme si zahrali Bill Skarsgård, Jessica Rothe, Michelle Dockery, Brett Gelman, Isaiah Mustafa, Yayan Ruhian, Andrew Koji, Sharlto Copley, Famke Janssen, Inge Beckmann, či Nicholas Crovetti.

Od dnes máme v kinách aj animovaný, rodinný film od filmových tvorcov Jean-Loup Felicioli a Alain Gagnol s názvom Nina a tajomstvo malého ježka (Nina et le secret du hérisson), ktorý vznikol vo francúzsko-luxemburskej koprodukcii. Keď otec 10-ročnej Niny príde jedného dňa o prácu, dievča sa rozhodne s kamarátom Mehdim podniknúť odvážnu akciu, ktorá by pomohla otcovi i jeho prepusteným kolegom. Film o konci detstva, láske a priateľstve s detektívnymi prvkami.

Desaťročná Nina miluje otcove rozprávky o ježkovi, ktorý objavuje svet. Jedného dňa však otec stratí chuť rozprávať rozprávky. Stratil totiž prácu a život ich rodiny sa obrátil hore nohami. Nina sa bojí, čo bude ďalej a keď započuje legendu o stratenom poklade, ktorý je ukrytý niekde v otcovej továrni, rozhodne sa so svojím kamarátom Mehdim podniknúť odvážnu akciu. Chcú poklad nájsť a rozdeliť peniaze medzi otca a jeho kolegov. Bláznivé dobrodružstvo sa začína… film sa premieta so slovenským dabingom. 

S švédska kinematografia bude mať v kinách zastúpenie bizarnou dramédiou Raz to bude všetko tvoje (En dag kommer allt det här bli ditt) od reižésra Andreasa Öhmana, ktorý vo svojom druhom celovečernom filme spája svojrázne osobnosti s úprimným škandinávskym sentimentom. Raz to bude všetko tvoje je feel-good dramédia o dysfunkčnej rodinnej dynamike a vyrovnávaní sa s minulosťou. Úspešná kresliarka Lisa a jej súrodenci sa po viac ako desiatich rokoch opäť stretávajú na rodičovskej farme vo švédskom Norrlande. 

Prostredie farmy je stelesnením prízemnosti švédskeho vidieka a ostro kontrastuje s ruchom jej nového domova v Štokholme. Keď rodičia oznámia svojim deťom, že pôdu, ktorú rodina vlastní už celé generácie, zdedí len jeden z nich, súrodenci stoja pred ťažkou otázkou. Kto z nich je ochotný vrátiť sa domov a ujať sa dedičstva? Situáciu však nevyhnutne skomplikujú veci pochované v ich minulosti a Lisine traumy zo zašlých čias sa opäť vynárajú na povrch. Tento bizarný príbeh o dospievaní a návrate domov, ktorého herecké obsadenie dopĺňajú animované postavičky, dokonale vyvažuje smiech a dramatické momenty. V hlavných úlohách Karin Franz Körlof, Arvin Kananian, Elvis Ral Lustig, Peter Haber, Suzanne Reuter, Arvin Kananian, Liv Mjönes, či Filip Berg. 

  Foto © ContinentalFilm/Bonton/ASFK/FilmEurope/ForumFilm/youtube

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...