Štyri nové snímky prichádzajú dnes do našich kín – Zátopek, Láska pod kapotou, či Jedine Tereza

9.9.2021|Ivet Kollárová|

Druhý septembrový týždeň prinesie do kín štyri nové filmy, ktoré sú, veľmi výnimočne len v českej a slovenskej produkcii. Dvojica filmových tvorcov Martin Kopp a Jakub Štáfek natočila film Vyšehrad (Vyšehrad: Seryjál). Po úspešnom online seriáli prichádza postava Laviho v novom kabáte celovečerného filmu, za ktorým stoja jeho pôvodní tvorcovia. A to ako na poli scenára, réžie, kamery, produkcie, tak i na poli hereckého obsadenia. Lavi je stále rovnaký, iba mu život prináša nové dobrodružstvá a veľa prekvapení, ktoré z neho robia ešte dospelejšieho Laviho.

Nazrime spoločne do duše a života kontroverzného futbalistu Laviho a života futbalového klubu SK Slavoj Vyšehrad. Julius Lavický alias Lavi – futbalista, ktorý z veľkého futbalového sveta Sparty Praha „padol“ do FK Slavoj Vyšehrad. Je vulgárny, nekorektný, netaktný, hrubý a predsa ho majú všetci radi. V hlavných úlohách Jakub Štáfek, Ivana Chýlková, David Novotný, Veronika Kubařová, Jakub Prachar, Jiří Dvořák, Miroslav Hanus, Jaroslav Plesl, Jan Koller, Šárka Vaculíková, Ondřej Pavelka, či Jiří Ployhar. 

Dnes do kín prichádza životopisná dráma o atletickej, bežeckej legende Česko-Slovenska, v réžii Davida Ondríčka, v snímke Zátopek. Keď nevládzeš, pridaj! Tento výpravný film je venovaný nielen športovému, ale aj životnému príbehu jedného z najväčších atlétov všetkých čias, štvornásobného olympijského víťaza Emila Zátopka.

Dej filmu Zátopek sa začína v pohnutom roku 1968, keď sa austrálsky rekordér Ron Clarke po premárnenej šanci na olympijskú medailu rozhodne vydať do Prahy za fenomenálnym bežcom Emilom Zátopkom, ktorého bezhranične obdivuje. Príbehová línia rozhovoru medzi Ronom Clarkom a Emilom Zátopkom nás retrospektívne vracia ku kľúčovým momentom Zátopkovho športového i súkromného života. Tie sa navzájom prepájajú v komplexnom portréte muža, ktorý svoju rýchlosť a vytrvalosť nestratil ani potom, ako sa jeho posledné preteky skončili, a ktorý dokázal tvrdo bojovať nielen na atletickom ovále. Zátopek je príbehom o prerode neduživého chlapca na muža, ktorý na olympiáde v roku 1952 získal tri zlaté medaily a zároveň zlomil tri svetové rekordy. Je to tiež príbeh o nezlomnej sile vôle, ktorá dodnes inšpiruje tisíce športovcov na celom svete. Film však nerozpráva len o športe, ale aj o osudovom stretnutí a celoživotnej láske dvoch ľudí, ktorú nedokázali zlomiť ani športové či životné prehry. V hlavných úlohách Václav Neužil, Martha Issová, James Frecheville, Róbert Mikluš, Gabriel Andrews, Karel Hermánek Jr., Josefína Krycnerová, Marta Matova, Milan Mikulčík, Adam Misík, Peter Nadasdi, či Oskar Hes. 

Od režiséra Jaroslava Fuita si od dnes v kinách môžeme pozrieť českú komédiu Jedine Tereza. Príbeh lásky, ktorá sa ocitla v najkritickejšom bode. Čo urobí zamilovaný človek, aby ju zachránil? Úplne všetko. Napriek tomu, že ho čakajú početné nástrahy, omyly a fatálne nedorozumenia. Láska skrátka bolí.

Tomáš s Terezou už pár rokov prežívajú lásku ako z učebnice. Tomáš ako meteorológ získal skvelú prácu televízneho moderátora počasia a Tereza sa (zatiaľ neúspešne) snaží rozbehnúť predaj a výrobu ručne šitých topánok. Kedy sa to zaseklo? Na Štedrý deň, keď Tereza pristihla napoly vyzlečeného Tomáša v domnelo chúlostivej situácii s populárnou televíznou moderátorkou. Chúlostivú situáciu by síce Tomáš mohol celkom racionálne vysvetliť, keby k tomu dostal príležitosť. “Zmierovačku” mu prekazí neplánovaný nocľah na policajnej stanici, a keď sa konečne dostane domov, narazí na prázdny byt a výzvu, aby sa zbalil a odsťahoval. Tomáš sa nechce vzdať bez boja, rád by Terezu obmäkčil nejakým veľkým romantickým gestom, lenže už akosi vyšiel z cviku. Našťastie má kamaráta Karla, filmového fanatika, ktorý má jednoduché riešenie – prečo sa neinšpirovať scénami zo slávnych romantických filmov? Lenže Tomáš vzápätí spozná, že to, čo stopercentne funguje na filmové hrdinky, nemusí nutne fungovať aj v sivej realite, zvlášť keď prevedenie pokrivkáva, alebo keď sa do cesty pripletie charizmatický fotograf, ktorý sa o Terezu zaujíma viac, než je zdravé. V hlavných úlohách Iva Janžurová, Václav Kopta, Veronika Kubařová, David Matásek, Igor Orozovič, Matouš Ruml, Emma Smetana, Lenka Vlasáková, či Jiří Vyorálek. 

Posledným filmom v tohto-týždňovom prehľade je dokumentárno-hraný film v slovensko-českej koprodukcii, Láska pod kapotou od režiséra Mira Rema. Odhodlaný päťdesiatnik Jaroslav má v živote dve vášne. Rýchle autá a školskú lásku Jitku, ktorá mu po spackanom manželstve vrátila nádej a chuť ísť ďalej. Jitka, služobne najstaršia autokrosová vodička v Čechách, by sotva našla lepšieho mechanika a kouča, než je Jaroslav. Ten pre ňu znova a znova stavia z ojazdených vozidiel pretekárske autá a spoločne dúfajú vo víťazstvo. Športové zápolenie je len kulisou pre skutočný "závod života", v ktorom pár zatiaľ nepatril medzi favoritov. Frustrácia a dezilúzie minulosti tak môžu nabrať prekvapivý smer. Režisér Miro Remo prichádza s príbehom z moravsko-slovenského pohraničia, ktorému nechýba dráma ani humor.

  Foto © Magicbox/Bonton/CinemArt/Filmtopia

Súvisiace články