Do kín prichádza šesť nových filmov – Krotitelia duchov: Mrazivá hrozba,To sa mi snáď len zdá,či Prvé znamenie: Prichádza Satan!

11.4.2024|Ivet Kollárová/moviemania|

Druhý aprílový týždeň prinesie do kín opäť šesť nových filmov, ktorých produkcie sa striedajú medzi americkou a českou, prípadne v spolupráci so slovenskou. Hollywoodskym ťahákom týždňa je ďalšia časť v obľúbenej filmovej sérii Ghostbusters s názvo Krotitelia duchov: Mrazivá hrozba (Ghostbusters: Frozen Empire) od režiséra Gila Kenana. 

Nesmrteľná značka Krotitelia duchov prichádza s ďalším pokračovaním! Callie a Gary sa s deťmi po udalostiach z roku 2021 usadia v New Yorku a naplno sa venujú pomoci tým, ktorých trápia nepríjemní duchovia a prízraky. Keď však mesto uprostred leta náhle zamrzne, je jasné, že noví Krotitelia majú dočinenia s hrozbou, s akou sa ešte nestretli… V hlavných úlohách Mckenna Grace, Paul Rudd, Dan Aykroyd, Carrie Coon, Bill Murray, Finn Wolfhard, Emily Alyn Lind, Patton Oswalt, Ernie Hudson, Kumail Nanjiani, William Atherton, Celeste O'Connor, či Annie Potts. 

V kinách tento týždeň uvidíme aj dva dokumenty. Tým prvým je film Chýbanie (Chybění) v réžii Štěpána Pecha. Poetický, obrazovo vycibrený dokument stavia intímny pomník najúspešnejšiemu československému umelcovi začiatku tisícročia. Ján Mančuška tragicky zahynul vo veku 39 rokov. Vystavoval v MoMA a Centre Pompidou, ale vo svojej vlasti nedosiahol porovnateľnú slávu. Rozsiahle dielo, ktoré po sebe zanechal, spája princíp chýbania – to, čo na obraze nie je, vypovedá s prekvapujúcou intenzitou. Režisér Štěpán Pech pristupuje k Mančuškovmu portrétu rovnakým spôsobom, sledujúc hranice jeho intímneho, rodinného života a kultúrnej krajiny s chýbajúcim stredom. Nečakane katarzný a dlho doznievajúci debut si vyslúžil ocenenie na MFDF Jihlava 2023

Hororom na týždeň je snímka Prvé znamenie: Prichádza Satan! (The First Omen) od režisérky Arkashy Stevenson. Psychologický horor od filmového štúdia 20th Century Studios “Prvé znamenie: Prichádza Satan!”, je prequelom klasického, legendárneho hororu z roku 1976. Keď je mladá Američanka  poslaná do Ríma, aby začala slúžiť cirkvi, stretne sa s temnotou, ktorá ju prinúti spochybniť vlastnú vieru a odhalí desivé sprisahanie, ktoré dúfa, že prinesie zrod vteleného zla. V hlavných úlohách Nell Tiger Free, Bill Nighy, Ralph Ineson, Sônia Braga, Tawfeek Barhom, Andrea Arcangeli, Maria Caballero, Mia McGovern Zaini, Mario Opinato, Sylvia Panacione, Donatella Bartoli, Ishtar Currie-Wilson, či Claudia Delli No. 

Druhým dokumentom týždňa je snímka Tady Havel, slyšíte mě? od režiséra Petra Jančáreka. Prezident, občan, režisér, priateľ, manžel, pacient, muž na sklonku života... Unikátny dokument vracia do centra pozornosti Václava Havla v jeho známych, ale aj verejnosti doposiaľ skrytých polohách. Vychádza pritom z nikdy nepublikovaného materiálu natočeného počas posledných rokov jeho života. Film vstupuje do kín v čase, keď Havlov myšlienkový odkaz a dôraz na individuálnu slobodu v spoločnosti rezonujú silnejšie, ako kedykoľvek predtým. Václav Havel k nám znovu prihovára. A my ho znova potrebujeme počuť.

Nórsky režisér Kristoffer Borgli natočil čiernu komédiu To sa mi snáď len zdá (Dream Scenario) o mužovi, ktorý sa zrazu začne objavovať v snoch miliónov ľudí po celom svete. 

Paul Matthews je muž, ktorého by ste si v skutočnom živote pravdepodobne nevšimli: Plešatý, v pokrčených nohaviciach a hnedých kožených mokasínach, je profesorom na univerzite, o ktorej ste nikdy nepočuli. Má manželku, ktorá ho podporuje, dve dcéry a ambície, ktoré nie je schopný realizovať.

A potom sa stane niečo zvláštne. Tento nenápadný muž sa zo dňa na deň začne objavovať v snoch miliónov ľudí po celom svete a stane sa tak globálnou celebritou. Razom sa mu začnú plniť všetky želania a jeho riedko navštevované prednášky sa rýchlo zapĺňajú. Ale spozná tiež, aká vysoká je cena slávy. V hlavných úlohách Nicolas Cage, Julianne Nicholson, Michael Cera, Tim Meadows, Dylan Gelula, Dylan Baker, Kate Berlant, Lily Bird, Jessica Clement a ďalší.

Režisér Simon Cellan Jones natočil dobrodružnú snímku Nezlomní (Arthur the King). Prešli džungľou, aby našli najlepšieho priateľa. Po devätnástich rokoch vytrvalostného pretekania stojí Michael naposledy na štartovej čiare. Počas nasledujúcich šiestich dní a nocí sa na majstrovstvách sveta Adventure Racing v Dominikánskej republike ešte raz pokúsi doviesť svoj tím víťazne do cieľa. V náročnom teréne naprieč divokou prírodou ho však okrem prekážok čaká aj jedno prekvapujúce stretnutie. Narazí na opusteného psa, ktorý sa k nemu pridá a stane sa súčasťou tímu. Na 700-kilometrovej trati potom medzi ním a Artúrom (tak kríženca erdelteriéra pomenuje), vznikne silné puto. Vernosť a oddanosť štvornohého spoločníka ohromí nielen Michaela, ale aj ostatných členov. Všetci siahnu ďaleko za hranice svojich síl a preteky im začnú komplikovať zranenia. No čoskoro sa ukáže, že spoločne sú nezlomní.

Skutočný príbeh odvahy a priateľstva, v ktorom obľúbený herec Mark Wahlberg a túlavý pes Artúr dokazujú, že najväčšie víťazstvá v živote sa často zaobídu bez medailí, málokedy však bez boja. Najťažšie prekážky však vytvárajú najsilnejšie putá, navyše na miestach, kde by to čakal málokto. Aj v nebezpečnom teréne latinskoamerickej džungle. Zdá sa byť tento príbeh ťažko uveriteľný? On sa však naozaj stal! Po boku Wahlberga si zahrali aj Nathalie Emmanuel, Simu Liu, Michael Landes, Paul Guilfoyle, Ali Suliman, Rob Collins, či Elizabeth Chahin. 

  Foto © Bonton/ASFK/CinemArt/ContinentalFilm/Itafilm/FilmExpanded

Súvisiace články