Päť noviniek od dnes v kinách, uvidíme filmy Prípad Goldman, Kolaps, či Abigail

18.4.2024|Ivet Kollárová/moviemania|

Stred mesiaca apríl prinesie do kín päť nových filmov. V španielsko-čínskej koprodukcii vznikol animovaný, dobrodružný film Ako zachrániť draka (Dragonkeeper) od režiséra Salvadora Simóna. ​V starovekej Číne boli draci a ľudia priateľmi, ale ľudská chamtivosť ukončila ich spojenectvo a tieto čarovné stvorenia sa stali korisťou. Posledného z nich teraz drží v zajatí krutý cisár. Jedného dňa drakovi prinesie jedlo malá sirota menom Ping a čoskoro sa ukáže, že ona je tou vyvolenou, ktorá jediná ho môže zachrániť. Títo nepravdepodobní spojenci sa musia naučiť pomáhať si a chápať jeden druhého. Na ich ceste za slobodou ich prenasleduje zlý čarodejník a lovec drakov. Aby prežili a Ping splnila svoje poslanie, musí nájsť odvahu a magickú silu, o ktorej doteraz nevedela. Už nemôže byť tým bojazlivým, plachým sirotou, akým bývala kedysi. Teraz je skutočnou hrdinkou, ktorá musí zachrániť draka. Film sa premieta so slovenským dabingom.

Slovenskú kinematografiu bude tento týždeň zastupovať​ historická, detektívna, romantická dráma od režiséra Miloslava Luthera s názvom Spiaci účet. Pátranie po tajomstve dedičstva, ktoré môže zmeniť život. Problémy mladých manželov môže vyriešiť nečakane objavené dedičstvo. Pátrajú po jeho podozrivom pôvode a odkrývajú temné tajomstvo starých rodičov. Pokušenie zbohatnúť je veľké. Vezmú na seba s dedičstvom aj vinu, ktorá mala zostať utajená? V hlavných úlohách Richard Autner, Dominika Morávková, Vladimír Polívka, František Kovár, Iva Janžurová, Anna Maľová, či Dávid Uzsák. 

Hororom týždňa je snímka Abigail od tvorcov Matta Bettinelli-Olpina a Tylera Gilletta. Banda zločincov proti malému dievčatku, ktoré uniesli kvôli výkupnému. Nie je výsledok takéhoto boja vopred známy? Nezabúdajte, že deti môžu byť niekedy skutočné monštrá. Tvorcovia hororovej lahôdky Nevesta na zabitie natočili ďalší film, v ktorom sa role mačky a myši nečakane obrátia.

Krádež cudzích detí je ohavný zločin. Ale uniesť dieťa mocných zločincov je neuveriteľná hlúposť. To však netušila partia darebákov, ktorým sa nechce živiť poctivou prácou, a tak vezmú zdanlivo veľmi ľahkú prácu. Uniesť dcéru nejakého boháča, dvadsaťštyri hodín ju strážiť, kým zúfalý otecko zaplatí päťdesiatmiliónové výkupné, zinkasovať peniaze a ísť domov. Prvá fáza, zdanlivo najťažšia, ide viac než hladko. Sotva krehká malá Abigail dotancuje na skúške Labutie jazero, skončí zdrogovaná v dodávke a odvezú ju na dohodnuté miesto, ktoré z nejakého dôvodu pripomína vidiecke panské sídlo a tak trochu dom hrôzy. Jej únoscovia sa navzájom nepoznajú, dokonca si pre istotu hovoria vymyslenými menami. Druhá fáza, čakanie na výkupné, by mohla byť pokojná, dokonca nudná, keby únoscovia nezačali postupne umierať. Ukazuje sa totiž, že na niektoré deti by bola aj tá najdrsnejšia polepšovňa prikrátka.  Ale keď  to  konečne pochopia, už niet úniku.

Podobne ako v predchádzajúcom filme tvorivej dvojice Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett, horore Nevesta na zabitie, aj v Abigail tečú potoky krvi. “Tento film je rozhodne náš najkrvavejší. Počas nakrúcania sme dokonca cítili potrebu ospravedlniť sa za to našim hercom. Na druhej strane, tento druh filmu to má zapísané priamo vo svojej DNA. Je to dosť extrémne, ale stále zábavné,” hovorí režisér Gillett. V hlavných úlohách Kevin Durand, Kathryn Newton, Melissa Barrera, Dan Stevens, Angus Cloud, Giancarlo Esposito, Alisha Weir, či William Catlett. 

Francúzsku kinematografiu bude v kinách zastupovať súdna dráma od režiséra Cédrica Kahna, Prípad Goldman (Le procés Goldman). Paríž, november 1975. Odvolací súd krajne ľavicového židovského aktivistu Pierra Goldmana má začať. Goldman, odsúdený na doživotné väzenie za štyri ozbrojené lúpeže, z ktorých jedna mala za následok smrť dvoch žien, odmieta obvinenia z vraždy. Masívne sledovaný súdny proces vytvorí z Goldmana romantickú postavu a hrdinu intelektuálnej ľavice, aj keď vzťah s jeho mladým právnikom Georgesom Kiejmanom škrípe. Večný provokatér hlásajúci svoje ideály, temperamentný a nepolapiteľný Goldman uvrhne svoj vlastný proces do chaosu a riskuje rozsudok smrti.

Prípad Goldman vykresľuje psychopatologický portrét militantného revolucionára, ale aj spoločnosti zmietanej rasizmom a nespravodlivosťou, ktoré sú vysoko nákazlivé aj dnes. V hlavných úlohách Arieh Worthalter, Arthur Harari, Jeremy Lewin, Stéphan Guérin-Tillié, Nicolas Briançon, Aurélien Chaussade, Christian Mazucchini, Jerzy Radziwilowicz, či Arthur Verret. 

A v dnešný premiérový deň vstupuje do kín novinka od režiséra Alexa Garlanda, akčná dráma Kolaps (Civil War). Svet, ktorý nechceme. Príbeh dystopického filmu Kolaps sa odohráva v blízkej budúcnosti, ktorú si väčšina z nás nechce a nevie ani predstaviť. Renomovaná vojnová reportérka Lee sa spolu so svojím tímom vydáva na nebezpečnú a adrenalínovú cestu naprieč zničenou Amerikou. Cieľom ich misie je zdokumentovať eskalujúcu občiansku vojnu, ktorú vyvolal kontroverzný príhovor prezidenta. Nenávisť ovládla všetky vrstvy spoločnosti, ľudskosť a priateľstvo stratili svoj význam a nikto si nemôže byť istý svojím životom zoči-voči hrubej sile zbraní. V hlavných úlohách Kirsten Dunst, Wagner Moura, Cailee Spaeny, Stephen McKinley Henderson, Sonoya Mizuno, Karl Glusman, Jojo T. Gibbs, Juani Feliz, Evan Lai, Kim Rosen, Nick Offerman, či Jesse Plemons. 

  Foto © ForumFilm/CinemArt/ContinentalFilm/Filmtopia

Súvisiace články