Prázdniny v Ríme (Roman Holiday)

6.1.2008|Jozef Mergeš|
Prázdniny v Ríme (Roman Holiday)

Princezná Ann má povinnosti ako každá iná princezná na svete. Tu sa poďakovať, tam sa poďakovať, tu odmietnuť dar, tam ho prijať, v tom spať, v tom nespať, to povedať, hento nepovedať...Aristokratický bontón je princezná Ann povinná dodržiavať aj v Ríme, kam pricestovala na oficiálnu návštevu. Po veľkolepom uvítacom plese princezná odchádza do postele unavená a zničená. V pyžame spať nemôže, veď je princeznou. A navyše, má toľko krásnych nočných košieľ! Nasleduje výpočet zajtrajších povinností. Potom už len výkrik a injekcia...
Na druhý deň noviny oznamujú: Princezná Ann náhle ochorela. Všetky jej akcie sa rušia s okamžitou platnosťou! Joe Bradock, americký novinár v Ríme, ktorý sa nedostavil na plánovanú tlačovú konferenciu s princeznou, prichádza do práce neskoro. Šéf ho za neskorý príchod karhá, no Joe sa skromne pochváli, že stretnutie s princeznou dopadlo výborne. Samozrejme, Bradock na žiadnom stretnutí s princeznou byť nemohol, keďže sa zabudol zobudiť. Život je už raz taký! Keď človek v noci hýri s neznámou devou z ulice, ťažko sa mu na druhý deň vstáva.
Roman Holiday je legendárnym filmom štúdia Paramount ovenčený troma Oscarmi. Dokázal zachytiť nevinnosť a kúzlo éry 50. rokov lepšie, ako ktorýkoľvek iný film tejto doby.

William Wyler
Réžie sa ujal už v tom čase ostrieľaný William Wyler. Výzva nakrúcať Prázdniny v Ríme bola zároveň výzvou nakrúcať prvú komédiu po takmer dvadsiatich rokoch. Wyler bol jedným z najuniverzálnejších hollywoodskych režisérov. Točil rôzne žánre a už do roku 1953 mal na konte Oscarov za  Mrs. Miniver (1943) a The Best Days of Our Lives (1947). Prázdninami v Ríme si definitívne vybojoval neotrasiteľnú pozíciu výnimočného, ale najmä spoľahlivého režiséra. A to tento film ani točiť nemal...
Štúdio Paramount pôvodne ponúklo réžiu Frankovi Caprovi, ktorý sa preslávil vianočnou klasikou It’s a Wonderful Life (1946). Capra sa však šance zľakol. Nie kvôli scenáru ako takému, ale kvôli samotnému scenáristovi, ktorý tento romantický príbeh nenaplnenej lásky napísal.

Posledné úpravy pred spustením klapky. Audrey Hepburn a režisér Wiliam Wyler.
Posledné úpravy pred spustením klapky. Audrey Hepburn a režisér Wiliam Wyler. Foto: www.moviediva.com

Trampoty so scenárom

Dalton Trumbo bol začiatkom 50. rokov označený Senátnym výborom pre vyšetrovanie neamerickej činnosti za komunistu. Na Trumba to malo ďalekosiahle dôsledky. Výbor, pred ktorým odmietol vypovedať, ho preradil na tzv. Čiernu listinu. V praxi to znamenalo pozastavenie akejkoľvek verejnej umeleckej činnosti a za pohŕdanie Výborom jednoročné väzenie navyše.
Trumbo sa tak ocitol v situácii, kedy súrne potreboval zarobiť pre rodinu peniaze na časy, kým bude vo väzení. Práve v onom čase Trumbo požiadal spisovateľa Iana Huntera o pomoc. Ten mu vyhovel a Trumbo napísal scenár k Prázdninám v Ríme pod jeho pseudonymom. Hunter zaň dostal 55 tisíc dolárov, ktoré dal neskôr Trumbovi. Až v 60. rokoch sa svet dozvedel, že scenár Prázdnin v Ríme, ktorý bol ocenený Oscarom, nenapísal v pôvodných titulkoch uvedený Hunter, ale Dalton Trumbo. Trumbo napísal v čase, kedy bol vedený na Čiernej listine celkovo 18 scenárov. Na konte má i scenáre k filmom Papillon a Spartacus. Zomrel v roku 1976 na infarkt. Oscara za scenár ku Roman Holiday dostal najtalentovanejší scenárista Čiernej listiny až posmrtne. V roku 1993 sošku prebrala jeho vdova.

Ideálna dvojica snov

Hlavnú úlohu princeznej bližšie nedefinovaného kráľovstva ponúkli tvorcovia takým hviezdam, akými v tom čase boli Jean Simmons, či Elizabeth Taylor. Ani jedna z nich však nebola k dispozícii a tak sa museli tvorcovia poobzerať inde. Natrafili na mladučkú, krehkú a usmievavú Audrey Hepburn, ktorá Prázdninami v Ríme odštartovala svoju bohatú a slávnu kariéru. V kontexte 50. rokov bola Audrey výnimočnou herečkou. Svojim spôsobom do týchto rokov vlastne ani nezapadala. Sám Eddie Albert, ktorý stvárnil v Roman Holiday postavu fotografa Irvinga o nej povedal, že sa nesprávala ako z Hollywoodu, no napriek tomu vedela hrať. Jeho slová sa naplno potvrdili. Audrey Hepburn získala za svoju prvú vážnu rolu i svojho prvého Oscara.
Wylerovi bolo jasné, že k neznámej herečke potrebuje protiváhu v podobe úspešného herca. Úlohu novinára Joea Bradocka ponúkol Carymu Grantovi. Grant  po prečítaní scenára rolu odmietol, pretože vedel, na koho sa bude upierať pozornosť publika. Jeho malicherné rozhodnutie pripravilo pôdu pre ďalšieho fešáka 50. rokov – Gregoryho Pecka Tento vysoký, urastený a šarmantný muž, Wylerovu ponuku neodmietol.

Audrey Hepburn a Gregory Peck počas známej scény na Španielskych schodoch v Ríme
Audrey Hepburn a Gregory Peck počas známej scény na Španielskych schodoch v Ríme

Výstredná Edith Head

Ešte sme nespomenuli tretieho Oscara pre Prázdniny v Ríme. Získala ho módna návrhárka Edith Head. Nespomíname ju náhodou. Ide totiž o jednu z najtalentovanejších a najznámejších filmových návrhárok vôbec. Dovedna si na svoj účet pripísala 8 Oscarov. Okrem Roman Holiday napríklad za slávny The Sting (1973), či za Sabrinu (1954). Edith Head je známa najmä vďaka svojmu imidžu skvelo oblečenej učiteľky.     
Za zmienku stojí, že jej najobľúbenejším režisérom, pre ktorého navrhovala kostýmy, bol Alfred Hitchcock. Edith Head stojí dokonca za štýlom holých ramien, ktorým sa v jej kostýmoch prezentovala Elizabeth Taylor.

Hollywood v Európe

V 50. rokoch bolo nakrúcanie hollywoodskych filmov inde ako v hollywoodskych štúdiách raritou. Predsa len, majitelia štúdií chceli mať režisérov pod drobnohľadom. A tak sa väčšina lokalít nachádzajúcich sa v USA, prípadne vo Veľkej Británii nakrúcala pomocou zadnej projekcie. Prázdniny v Ríme svojim spôsobom ponúkli Hollywoodu možnosť vývoja, ktorým sa film povýšil na celosvetový fenomén. Výnimočnosť filmu podmienenú reálnymi zábermi reálneho mesta tvorcovia využili na upútanie publika a zahrnuli ju aj do úvodných titulkov filmu, v ktorých sa cez celú obrazovku vyníma nápis This film was photographed and recorded in its entirety in Rome, Italy. Filmári tým vzdali hold ďalšej hlavnej postave filmu, a to mestu Rím, ktoré v čiernobielych farbách splynulo s hercami a ich príbehom.
Prázdniny v Ríme sú legendárnym filmom s legendárnou filmovou dvojicou. Naivná mladá princezná ako z rozprávky a novinár ako vyšitý. Obaja sa snažia vyťažiť zo vzájomného stretnutia, čo sa dá. Princezná život bez povinností a novinár čo najviac peňazí. Rozprávky však jednoducho také cynické byť nemôžu...

Roztomilá Audrey Hepburn ako princezná z rozprávky
Roztomilá Audrey Hepburn ako princezná z rozprávky

Iné zaujímavosti:

  • William Wyler trval na tom, aby sa film nakrúcal v Ríme. Viedli ho k tomu praktické, ale i osobné dôvody.
  • Gregory Peck žiadal tvorcov filmu o to, aby v titulkoch uprednostnili Audrey Hepburn, a nie jeho. Podľa svojich slov tušil, že tá neznáma herečka získa za túto rolu Oscara.
  • Vo filme si zahrali i dcéry Williama Wylera v scéne, keď sa snaží Joe Bradock na ulici získať od skupiny detí fotoaparát, aby odfotil princeznú. Wyler priznal, že ho ani nenapadlo dať svoje dcéry na výplatnú pásku. Ostatné deti dostali za svoju roličku 30 dolárov. Wylerove dcéry zinkasovali napokon aspoň 1000lír, čo sa vtedy rovnalo poldruha doláru.
  • Scéna pri Ústach pravdy, v ktorej sa princezná nechá nachytať Joeom Bradockom, bola v skutočnosti výstrelkom Gregoryho Pecka. Ten sa rozhodol improvizovať a tváril sa, že mu Ústa pravdy ruku naozaj odhryzli. Audrey Hepburn vtipu naletela, a tak mali diváci možnosť vidieť jej nefalšované emócie.
  • Eddie Albert, predstaviteľ fotografa Irvinga, si pre túto rolu nechal narásť vlasy, bradu i fúzy.
  • Kampani k uvedeniu filmu Prázdniny v Ríme pomohla aj situácia vo Veľkej Británii. Neurodzený muž Peter Townsend mal práve v čase nakrúcania filmu milostný pomer so sestrou Kráľovnej Alžbety, s princeznou Margaret. Aj táto romanca skončila podobne ako romanca filmová – lásku prevážili povinnosti.
  • Film získal dovedna desať nominácií na Oscara: herečka v hlavnej úlohe – Audrey Hepburn,  kostýmy v ČB filme, námet, najlepší film, réžia, výprava v ČB filme, kamera v ČB, strih, scenár, herec vo vedľajšej úlohe – Eddie Albert 
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Wikipedia

Súvisiace články