Z kola von: Čo je za tým?

25.11.2010|Slavo Sochor|
Z kola von: Čo je za tým?

Tento pomerne výstižný názov nového dokumentárneho filmu Jara Vojteka prezrádza vlastne všetko čo je za tým. Teda samozrejme za filmom. Na rozdiel od Hranice, sa tento film pozerá na úplné inú sociálnu vrstvu a zameriava sa na konkrétne osudy ľudí. Hlavnými hrdinami dokumentu sú traja ľudia – bezdomovci - žijúci v unimobunke niekde na okraji Bratislavy. Hlavná filmová línia sa pohybuje okolo bezdomovca Ferka. Na začiatku prichádza ku sociálno-zdravotnej stanici a prosí tamojších pracovníkov o pomoc, keďže má ťažké bolesti. Odmietnu ho a tak musí spolu so svojím psíkom pokračovať vo svojom bežnom uličnom živote. Rozpráva príbeh o tom, ako stratil rodinu. Ťažké životné momenty sú v tomto filme naozaj emotívne a máloktorý film dokáže tak dokonale presvedčiť diváka o pravde. V ďalšej scéne pozorujeme život jeho spolubývajúcich v malej chatrči (unimobunke) a niet im čo závidieť. Skutočne vidieť, že spoločné nočné chvíle v týchto stiesnených podmienkach všetkým stačia a tak ráno každý z nich vyráža svojou cestou. Bezdomovec Ferko sa ide túlať po meste a hľadať si niečo pod zub, alebo na seba.

Z kola von: Čo je za tým?

Ďalšia dvojka – matka so svojím synom vyráža na neďaleký odstavný pruh ku diaľnici, kde sa chystá zarobiť nejaké peniažky. Syn ju zatiaľ sleduje a ako sám vraví – stráži ju. Toto povolanie je naozaj riskantné, aj napriek tomu, že sa mu hovorí: „najstaršie remeslo“. Človek by si myslel, že sa tejto slobodnej matke podarí zarobiť slušnú sumu, ale opak je pravdou. Konkurencia je veľká a aj zákazníci majú svoje požiadavky a tie sa niekedy nedajú splniť. Stredometrážny dokument sa hodnotí veľmi ťažko, ale osudy ľudí v ňom boli zobrazené tak, ako by mali byť a film mal dĺžku, akú mal mať. Dovolím si povedať, že sa mi tento film páčil viac ako predchádzajúci film Jara Vojteka, pretože mi toho za dvadsaťpäť minút povedal viac ako „vyšehodinová“ Hranica. Tento film môžete vidieť aj na Festivale JEDEN SVET.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © MFDF Jeden svet

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...