Víťazi New York Film Critics Circle

10.1.2014|Iveta Kollárová|
Víťazi New York Film Critics Circle

Organizácia filmových kritikov (New York Film Critics Circle) ešte minulý rok v decembri vyhlásila svojich víťazov z pomedzi filmov, hercov, herečky, či režisérov, scenáristov a kameramanov za rok 2013. Slávnostné udeľovanie cien sa však konalo až v pondelok 6. januára, kde si pri slávnostnej večery ocenení prebrali svoje ceny.

Absolútnym víťazom večera sa stala snímka Davida O. Russella Špinavý trik, ktorá si odniesla 3 ceny. Zvíťazila v kategórií najlepší film, scenár pre Erica Singera a O. Russela, a víťazstvo v kategórií najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe si odniesla herečka Jennifer Lawrence

Najlepším režisérom sa stal Steve McQueen za film 12 rokov otrokom. Pri jeho ďakovnej reči došlo k malému incidentu. Jeden z prítomných redaktor začal provokatívne vykrikovať smerom k pódiu. Svoju frustráciu si vybíjal na režisérovi, ktorý buď jeho vykrikovanie nepočul, alebo sa aspoň tak tváril, pretože len poďakoval organizácií za cenu a odišiel. Neskôr sa ukázalo, že spomínaný redaktor, Armond White, je známy svojimi kontroverznými vystupovaniami a hodnoteniami. Podobný rozruch spôsobil aj v roku 2011, keď ceremoniál moderoval a začal urážať herečky Annette Bening a Michelle Williams. Či v roku 2012 sa začal posmievať hercovi Robertovi DeNirovi a herečke Viole Davis.

Okrem tohto malého incidentu galavečer pokračoval v pokojnom duchu. Cenu za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe si odniesla Cate Blanchett za Blue Jasmine. Najlepším hercom v hlavnej úlohe sa stal herec Robert Redford vo filme Všetko je stratené. A cenu pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe si odniesol herec a spevák Jared Leto za Dallas Buyers Club.

Ďalší ocenení sú:

Najlepšia kamera - Bruno Delbonnel (Inside Llewyn Davis)

Najlepší animovaný film - The Wind Rises

Najlepší dokumentárny film – Rodinné príbehy (Stories We Tell) režisérky Sarah Polley

Najlepší zahraničný film – Život Adéle režiséra Abdellatifa Kechicheho

Najlepší prvý film/debut - Ryan Coogler (Fruitvale Station)

Špeciálna cena - Frederick Wiseman

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © NYFCC

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...