Filmové premiéry v slovenských kinách na 19. týždeň (12.05.-19.05.2016)

12.5.2016|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 19. týždeň (12.05.-19.05.2016)

Tento týždeň zdvihneme latku premierovaných filmov o jeden navyše oproti minulému týždňu. Dnes do kín prichádza šesť filmových noviniek, ktoré ponúknu pohľad najmä na európsku kinematografiu. Pokiaľ teda nemáte nervy na stále prebiehajúce Majstrovstvá sveta v hokeji, určite si týchto šesť nových filmov, ktoré prichádzajú dnes do našich kín nenechajte ujsť.

Prehľad noviniek začneme animovaným filmom štúdii Sony Pictures, ktorý vychádza z jednej z najúspešnejších a najobľúbenejších hier na svete, Angry Birds vo filme (The Angry Birds Movie). O réžiu sa postarala dvojica Clay Kaytis a Fergal Reilly. Film nás zavedie na ostrov, kde žijú nelietavé, ale inak veľmi šťastné vtáky, no, až na pár výnimiek. Red, stále namosúrený operenec, neposedný Chuck a výbušný Bomb tvoria v tropickom raji partičku neobľúbených outsiderov. Keď však na ostrov dorazia záhadné zelené prasatá, musí táto nesúrodá skupinka zistiť, čo majú bravčáci za lubom a svoj ostrov pred nimi zachrániť. V v anglickom znení budeme počuť Jasona Sudeikisa, Petra Dinklagea, Seana Penna, Billa Hadera, Kate McKinnon, Mayu Rudolph, Dannyho McBrida, Keegana-Michael Keya, Josha Gada, Ikeho Barinholtza, či Titussa Burgessa. V našich kinách sa bude film premietať v slovenskom znení s hercami ako Peter Sklár, Vladimír Kobielsky, Dano Dangl, Peter Marcin, Petra Polnišová, Zuzana Šebová, Milan Junior Zimnýkoval, Marcel Forgáč, Matej Landl, Gabika Dzúriková, či Ivan Šándor.

Trailer

Režisér Nicholas Stoller po dvoch rokoch prichádza s pokračovaním filmu Susedia na odstrel 2 (Neighbors 2), v ktorom nám znovu predvedie všetky odtiene susedského pekla a navyše dokáže, že baby môžu byť v niektorých prípadoch oveľa nebezpečnejšie ako chalani. A vraj blesk nikdy neudrie dvakrát na to isté miesto. Svoje o tom vedia zúfalí manželia Radnerovci. Len nedávno sa im podarilo zo susedného domu vyštvať skupinu večne žúrujúcich vysokoškolákov, aby ich tam zakrátko vystriedala oveľa nebezpečnejšia dievčenská verzia. Hlavne ak ich je viac pohromade. Mac a Kelly sa po druhýkrát stanú rodičmi, a preto sa rozhodnú vymeniť svoj dom za väčší. Ich obydlie sa však stáva nepredajným, keď sa novými susedmi manželov stane banda študentiek, ktoré si život mýlia s nikdy nekončiacim večierkom. V duchu hesla “Spanie je len pre slabochov!” neberú ohľad na nič a na nikoho. Mac a Sally veľmi rýchlo zistia, že osvedčené triky, ktoré zabrali na chalanov, (nevynímajúc populárne schovávanie airbagov do gauča v obývačke), na ostrieľané vysokoškoláčky na čele s Chloe Grace Moretz ani zďaleka neplatí. A keďže Radnerovcov tlačí čas, zavolajú si nečakanú posilu. Tou posilou nie je nik iný ako Teddy Sanders, bývalého nepriateľ číslo jedna. S jeho pomocou zaútočia s novým arzenálom zbraní, ktoré by mali neskrotné susedky zaručene vypudiť. Lenže dievčenské impérium je pripravené vrátiť každý úder. Vo filme sa opäť objavia Rose Byrne, Zac Efron, Seth Rogen, Dave Franco, Ike Barinholtz, či Lisa Kudrow. Medzi nové tváre patria Chloë Grace Moretz, Selena Gomez, Kiersey Clemons, Carla Gallo, Billy Eichner, či Clara Mamet.

Trailer

Od dnes môžeme v našich kinách vidieť aj nový film režiséra Davida Oelhoffena, existenciálnu drámu o dvoch mužoch hľadajúcich slobodu, ktorých spojil osud, Ďaleko od ľudí  (Loin des hommes). Alžírsko 1954. V období plnom nepokojov a násilia sa na cestu cez pohorie Atlas vydáva zvláštna dvojica mužov: dedinčan Mohamed, obvinený z vraždy a učiteľ európskeho pôvodu Daru, ktorého vybrali ako eskortný doprovod obvinineného k súdu. Prenasledovaní jazdcami, ktorí túžia po okamžitom treste pre Mohameda a pomstychtivými dedinčanmi, musia obaja muži čeliť guľkám, zúriacej vojne, zime a ďalším nebezpečenstvám, aby si vybojovali slobodu. Filmu sa darilo na MFF Benátky v roku 2014, kde okrem nominácie na Zlatého leva, získal mnoho iných cien, vrátane ceny za najlepší film v rámci ceny Arca CinemaGiovani. V hlavných úlohách tohto s citom natočeného dramatu excelujú Viggo Mortensen a Reda Kateb. Vo vedľajších úlohách sa predstavia Djemel Barek, Vincent Martin, Nicolas Giraud, Jean-Jérôme Esposito, Hatim Sadiki, Yann Goven, Antoine Régent, Sonia Amori, Antoine Laurent, či Ángela Molina.

Trailer

Talianska filmová kinematografia bude mať v našich kinách zastúpenie filmom Mia madre režiséra Nanniho Morettiho, ktorý natočil intímnu rodinnú drámu s prvkami komédie o prijatí smrti a pochybností, pričom sa inšpiroval vlastnými zážitkami. Margherita je režisérka, ktorá sa práve nachádza uprostred nakrúcania tak trochu neoriginálnej sociálnej drámy o vzbure v továrni. Popri starostiach s hercami, predovšetkým neznesiteľne seba strednou hviezdou Barry Hugginsom, prežíva Margherita i ťažkú osobnú krízu – umiera jej matka a filmárka zvádza vnútorný súboj nielen s réžiou filmu, ale predovšetkým s réžiou vlastného života. Nakoniec pochybuje o všetkom, o všetkých a predovšetkým sama o sebe. Doháňajú ju následky vlastných sebeckých rozhodnutí? Film získal Cenu ekumenickej poroty na MFF Cannes 2015, kde bol nominovaný aj na Zlatú palmu. V hlavných úlohách si zahrajú Margherita Buy, John Turturro, Giulia Lazzarini, Nanni Moretti, Davide Iacopini, Beatrice Mancini.

Trailer

Najznámejší český cestovateľ súčasnosti Dan Přibáň podnikol svoju doposiaľ najnáročnejšiu expedíciu, o ktorej natočil film s názvom Trabantom do posledného dychu. Posádky dvoch žltých trabantov, poľského Fiatu alebo Malucha, Čezety, Jawy a dokonca aj dvoch invalidných vozíkov vyrazili z austrálskeho mesta Perth, a behom polročnej dobrodružnej výpravy prešli Východný Timor, Indonéziu, Malajziu a Thajsko. 

Trailer

Posledný film, ktorý ide dnes do kín je od francúzskeho režiséra Michela Hazanaviciusa, ktorý prináša vojnovú drámu Pátranie (The Search). Štyri osudy, ktoré spojila vojna a bizarné zvraty osudu. V r. 1999 a 2000 v období vojny v Čečensku sa zdravotná sestra a členka mimovládnej organizácie Carole ujme malého čečenského chlapca, po ktorom zúfalo pátra jeho staršia sestra Raisa počas exodu civilného obyvateľstva. A potom je tu ešte dvadsaťročný Kolja – regrút, ktorého postupne ubíja každodenný vojnový režim. Humanistické dielo Michela Hazanaviciusa je inšpirované americko-švajčiarskym filmom Poznamenaní, ktorý v roku 1948 nakrútil Fred Zinnemann. Nominácia na Zlatú palmu Cannes 2014. Vo filme si zahrali Bérénice Bejo, Annette Bening, Maksim Emelyanov, Abdul Khalim Mamutsiev, Zukhra Duishvili, Lela Bagakashvili, Yuriy Tsurilo, či Anton Dolgov.

Trailer

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Depositphotos/FilmEurope/Itafilm/CinemArt/ASFK

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...