Prehľad filmov na máj 2022 – Doctor Strange 2, Top Gun 2, Paríž, 13. obvod, Malá mama, či Film roka

2.5.2022|Ivet Kollárová|

Hovorí sa: „máj lásky čas“. A nedá sa inak, iba súhlasiť, pretože v bláznivom svete, v ktorom momentálne žijeme ju potrebujeme viac ako inokedy. A nie je to len o láske medzi partnermi, či v rodine a medzi priateľmi, ale všeobecne o láske medzi ľuďmi, láske k sebe samému, o láske k životu a všetkému, čo k tomu patrí. Mesiac máj nám určitú formu lásky predstaví aj v nových filmoch, ktoré prichádzajú tento mesiac do našich kín. Milovníci kinematografie sa môžu tešiť na 15 skvostných snímok, ktoré sa nám predstavia v priebehu štyroch filmových týždňov, medzi ktorými dominujú snímky európskej, či svetovej produkcie. Napriek tomu, hollywoodskymi ťahákmi mesiaca sú dve pokračovania – marvelovský Doctor Strange a Tom Cruis a jeho pokračovanie filmu Top Gun. Klubová scéna ponúkne filmy ako Malá mama, Paríž, 13. obvod, Film roka, či Na ceste. 

Z medzinárodnej festivalovej kuchyne: Po dvoch covidových rokoch sa na scénu v plnej kráse vracia, vo svojom klasickom májovom termíne konania, najznámejší Medzinárodný filmový festival Veľkej trojky – Cannes. Nové filmy sa na promenáde Croisette predstavia od 17. do 28. mája. 

Filmový mesiac máj otvoríme v prvom týždni s piatimi novými filmami v kinách. Ťahákom týždňa je pokračovanie marvelovského šialenstva v rámci 4. fázy MCU, kedy na veľkom plátne privítame epické, mysteriózne a trochu hororové dobrodružstvo v réžii Sama Raimiho v snímke Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva. Film odomyká multiverzum a posúva jeho hranice ďalej ako kedykoľvek predtým. S Doctorom Strangeom sa vydáme na cestu do neznáma, ktorý s pomocou mystických spojencov starých aj nových prechádza mysľou a nebezpečnými alternatívnymi realitami Mnohovesmíru, aby sa postavil tajomnému novému protivníkovi. Vo filme uvidíme Benedicta Cumberbatcha, Elizabeth Olsen, Chiwetela Ejiofora, Benedicta Wonda, či Rachel McAdams. 

Po Marvelovke si môžeme ísť pozrieť do kín dva slovensko-české projekty. V réžii Jakuba Machalu to bude romantická komédia Láska hory prenáša, v ktorej sa jeden svadobný deň v krásnom horskom hoteli zmení na hotovú katastrofu. V hlavných úlohách Anna Fialová, Noel Czuczor, Petra Nesvačilová, Lenka Krobotová, Csongor Kassai, či Richard Stanke. V réžii Jana Gogola ml. uvidíme netradičný dokuportrét o lídrovi najpopulárnejšej česko-slovenskej poprockovej kapely Elán – Jožovi Rážovi s názvom Večný Jožo alebo ako som stretol hviezdu

Pre deti je na prvý májový týždeň pripravená animovaná rozprávka, ktorá sa pokúša rozbiť zavedené konvencie nie v dnešnej dobe, ale priamo v roku 1920! Tvorcovia Theodore Ty a Laurent Zeitoun natočili animák Nezlomná. Príbeh sleduje mladú Georgiu, ktorá sa túži stať hasičkou. Avšak, ako dievča a navyše v starých rokoch je tento sen viac ako nesplniteľný. No Georgia urobí všetko preto, aby sa do zboru dostala. Avšak, musí si dávať pozor, aby nebola odhalená a neohrozila celú akciu, seba a svojho otca, ktorý celému zboru velí. Film sa premieta so slovenským dabingom. Videli sme od nej filmy Portrét ženy v plameňoch, Toyboy, či Dievčenská banda, režisérka Céline Sciamma opäť prináša na plátna kín citlivo vyskladanú filmovú báseň o citoch a rodinných putách s názvom Malá mama. Snímka ponúka pohľad na svet očami malého dievčaťa, ktoré si prechádza traumou po smrti jej starej mamy a náhlym odchodom jej matky.

Druhý májový týždeň nám dá vydýchnuť len zníženou kvantitou nových filmov v kinách. Uvidíme tri novinky – dve klubové a jednu americkej produkcie, ktoré ponúknu silný filmový zážitok. Od dánskeho režiséra Thomasa Daneskova sa pozrieme na príbeh muža, ktorý bojuje s krízou stredného veku, resp. sa jej snaží vyhnúť vskutku nečakaným spôsobom. V snímke Divoch opúšťa civilizáciu, aby sa z neho stal lovec a zberač, rovnako ako jeho predkovia pred tisíckami rokov. Avšak, plán nevychádza úplne ako by chcel a veci sa mierne komplikujú. 

Od režiséra Keitha Thomasa uvidíme filmovú adaptáciu rovnomenného diela od majstra hororu Stephena Kinga, Podpaľačka. Desaťročná Charlie je iná a svojim spôsobom výnimočná. Má o ňu záujem tajná vládna agentúra a jej rodičia robia všetko pre to, aby ju ochránili. Charlie sa však dokáže ochrániť vcelku dobre aj sama. Dovoľujú jej to jej schopnosti zapáliť všetko, čo len chce. Avšak tieto schopnosti nemá vždy pod kontrolou a okrem okolia predstavuje hrozbu aj pre samú seba. Jedného z rodičov si zahral aj Zac Efron a mladú Charlie stvárnila Ryan Kiera Armstrong. Svoj debutujúci film Na ceste nám na veľkých plátnach predstaví syn slávneho iránskeho režiséra Jafara Panahiho, Panah Panahi. Intímnu roadmovie o rodine, slobode a naliehavosti výpovede o krajine, kde je sloboda prežitkom natočil napriek ťažkej téme s pridaným humorom a silnými charaktermi, na ktorých stojí celý film. Film mal premiéru na MFF Cannes 2021. 

Štyri nové filmy prinesie tretí májový týždeň a rozdelené sú na dva českej a dva francúzskej produkcie. Po seriáli Vyšehrad a filme Vyšehrad: Seryjál prichádza do kín ďalší projekt dvojice Jakub Štáfek a Martin Kopp, športová dramédia Vyšehrad Fylm. Opäť budeme zasvätený do bujarého života futbalistu Laviho a jeho profesionálnych, či osobných problémov, s ktorými sa bude musieť vysporiadať. V hlavných úlohách Jakub Štáfek, Jakub Prachař, Šárka Vaculíková a zopár futbalistov ako Tomáš Rosický, Vladimír Šmicer, Jan Koller, či Patrik Berger, či hokejistov Jakub Voráček a Ondřej Pavelec.

Režisér Petr Zahrádka natočil rodinnú komédiu Ženy a život, v ktorej platí staré známe jeden za všetkých, všetci za jedného. Rodina, ktorá drží po kope a snaží sa zachrániť čo sa dá, nerovné partnerské vzťahy, vzťahy medzi deťmi a rodičmi, manželské vzťahy, aby sa všetko nerozpadlo na márne kúsky. V hlavných úlohách Petr Buchta, Jiří Lábus, Veronika Freimanová, Eva Burešová, Jakub Kohák, či Aneta Krejčíková.

Čo je lepšie ako filmové návraty? Veľké filmové a rodinné návraty, najmä keď sa jedná o francúzsku rodinku Verneuilovcov. Režisér Philippe de Chauveron je späť s ďalším dielom komédie s názvom Čo sme komu všetci urobili? Claude a Marie Verneuilovci sú späť. A samozrejme, s ich rozšírenou rodinou sa stretávajú s celým radom nových problémov. Skutočne veľké a početné problémy. Aby toho všetkého nebolo na Claudeho a Marie málo, na rodinnej oslave sa okrem ich dcér a ich manželov stretnú navyše aj s rodičmi spomínaných manželov. Film sa premieta s českým dabingom. 

Klubovou chuťovkou tretieho májového týždňa je novinka od francúzskeho auteura Jacquesa Audiarda, odvážna sociálna dráma Paríž, 13. obvod. Čierno-biela snímka sleduje životy súčasných tridsiatnikov, ktorí sa vyhýbajú záväzkom a samotu zaháňajú večierky, povrchné známosti a náhodný sex. Tento parížsky obvod, po francúzsky známy aj pod názvom Les Olympiades sa vyznačuje blokom výškových budov, ktoré boli postavené v 70. rokoch a odkazuje aj na jednu z najväčších čínskych štvrtí v Európe. V hlavných úlohách Noémie Merlant, Lucie Zhang, Makita Samba, či Jehnny Beth.

Posledný štvrtý májový týždeň prinesie do kín opäť len tri nové filmy. Avšak, čaká nás nadupané dobrodružstvo, ktoré po 30 rokov prináša na plátna kín spolupráca štúdii Paramount, herca Toma Cruisa a režiséra Josepha Kosinskeho v snímke s názvom Top Gun: Maverick. Legenda letectva, Maverick sa stáva inštruktorom elitných pilotov stíhačiek v programe Top Gun. Jedným z pilotov je aj Bradley Bradshaw, syn navigátora a priateľa Mavericka - Goose, ktorý tragicky zahynul. Okrem prípravy pilotov na náročnú misiu, sa Maverick zaprisahal ochrániť mladého Bradleyho, aby ho nepostihol rovnaký osud ako jeho otca. V hlavných úlohách spomínaný Cruise, Jennifer Connelly, Val Kilmer, Jon Hamm, Miles Teller, Monica Barbaro, Ed Harris, Glen Powell, či Lewis Pullman. 

V slovensko-belgicko-českej koprodukcii vznikol animovaný fantazijný film režiséra Petra Budinského, Tvojazem. Desaťročný Riki uteká z domu za záhadným núdzovým signálom, ktorý vysiela lesklý kameň. Zdá sa, že podivný artefakt má vlastnú myseľ a Rikiho zavedie do úchvatného paralelného sveta “Tvojazem” plného záhadných bytostí, strojov, či rozprávajúcich zvierat. Film sa premieta so slovenským dabingom. Na záver mesiaca je pripravená aj španielsko-argentínska chuťovka, v podobe bizarnej komédie od tvorcov Mariano Cohn a Gastón Duprat s názvom Film roka. Čo sa stane keď spojíte slávnu, excentrickú režisérku s excelentným nápadom na film a dvoch najlepších hercov s egami, ktoré do vesmírnych výšok nie je už ani vidieť? Dostaneme vynikajúcu komédiu, ktorá si uťahuje nie len z hercov samotných, ale aj z filmového sveta. Po premiére na MFF Benátky 2021 sa film stal obľúbencom kritikov a filmovej verejnosti a svoje vysoké hodnotenia si drží aj naďalej. V hlavných úlohách uvidíme excelovať Penélope Cruz, Antonia Banderasa a Oscara Martíneza. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/Magicbox

Súvisiace články