Do kín prichádza Karaoke blues, Hudba, Umelohmotné nebo, Hry o život: Balada o hadoch a vtáčatkách a ďalšie dva nové filmy

16.11.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Šesť nových filmov prinesie do kín tretí novembrový týždeň, z toho budú dve snímky americkej, hollywoodskej produkcie a štyri klubové snímky sú európskej produkcie. 

V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín dvaja víťazi z festivalov Veľkej trojky. Tým prvým je dráma v nemecko-francúzsko-grécko-srbskej koprodukcii v réžii nemeckej režisérky Angely Schanelec, Hudba (Music), ktorá si z MFF Berlinale 2023 odniesla Strieborného medveďa pre najlepší scenár. Voľne inšpirované mýtom o Oidipovi. Po narodení v gréckych horách počas búrlivej noci je Jon opustený a adoptovaný bez toho, aby poznal svojho otca alebo matku. Ako mladý muž sa stretáva s Iro, dozorkyňou vo väznici, v ktorej skončí po tragickej nehode. Iro vyhľadáva jeho prítomnosť, stará sa o neho a nahráva mu hudbu. Jonovi začne slabnúť zrak... Odvtedy za každú stratu, ktorú utrpí, niečo získa. A tak napriek oslepnutiu žije svoj život plnšie ako kedykoľvek predtým.

Jadrom tohto majstrovského eliptického rozprávania je mýtus o Oidipovi, v ktorom každý, aj ten najmenší detail môže, ale nemusí niečo symbolizovať. Tento film nás prenáša z gréckych hôr a pláží k berlínskym jazerám a dostávame sa v ňom z 80. rokov až do súčasnosti. V tomto období možno s istotou identifikovať len jeden časový úsek: rok 2006 (s majstrovstvami sveta vo futbale a dvoma minútami, ktoré rozhodli o víťazstve Talianska). Jednej noci je pred búrkou zachránený novorodenec, ktorého sa ujme záchranár Elias so svojou ženou a dá mu meno Jon. Ako mladý muž je Jon napadnutý a nechtiac spôsobí útočníkovu smrť. Obeťou nie je nikto iný ako... Vo väzení sa Jon zblíži s dozorkyňou Iro a začne s ňou milostný vzťah. Na playliste hrá baroková hudba: Monteverdi, Bach, Pergolesi. Estetika tejto hudby sa stáva nosným princípom celého filmu a odráža jednotlivé udalosti na prvý pohľad jasne a konkrétne, v konečnom dôsledku však tajomne a abstraktne, charakteristicky strohým spôsobom. Angela Schanelec v barokovo-postmodernom filme uplatňuje poznatky z teórie afektu a teórie hudobných figúr. Návyková intelektuálno-zmyslová výzva, ktorá nám umožňuje vidieť, aj keď sme slepí. V hlavných úlohách Aliocha Schneider, Agathe Bonitzer, Marisha Triantafyllidou, Argyris Xafis, Frida Tarana, Ninel Skrzypczyk, Miriam Jakob, či Wolfgang Michael. 

Deti a milovníkov animovaných, hudobných filmov poteší ďalšia časť v trollom univerze. Tvorcovia Walt Dohrn a Tim Heitz natočili Trollovia 3 (Trolls Band Together). Trollia princezná Poppy mala vždy obrovskú slabosť pre svojho trochu nevrlého kamaráta Vetvoša. Po dvoch filmoch skutočného priateľstva a neúnavného flirtovania  to začína byť vážne. Ako sa títo dvaja a zbližujú a spoznávajú ešte viac, Poppy zisťuje, že Vetvoš skrýva trochu nepríjemnú, ale veľmi vzrušujúcu kapitolu svojho života. Kedysi bol totiž členom populárnej chlapčenskej kapely BroZone. Kapela sa však rozpadla kvôli nešťastnej udalosti, ktorá spôsobila, že sa speváci úplne rozišli a išli každý svojou cestou. Jeden z nich však skončil v pazúroch dvoch všemocných popových naničhodníkov, ktorí prišli na to, ako po kvapkách vysávať jeho spevácky talent a využívať ho na ovládnutie hitparád a davov. Ale aj ten najväčší talent sa nakoniec vyčerpá a zajatému Floydovi pomaly dochádza čas.

A tak kolegovia z kapely odhodia svoje staré spory (aspoň dočasne) a vydajú sa na nebezpečnú záchrannú misiu. Do misie sa samozrejme zapojí aj zamilovaná Poppy, ktorá bez Vetvoša neurobí ani krok sama. Na konci tejto dobrodružnej cesty na ňu však čaká, jedno veľmi trpké prekvapenie. Diváci, ktorí si nenechajú tretiu časť ujsť, by sa mali pripútať, pretože Trollovia 3 sú poriadna jazda. V slovenskom znení: Romana Dang Van, Peter Makranský, Michael Švehla, Mária Čírová, Martin Kaprálik, Martin Madej, Dávid Hartl, Alˇžbeta Mikolášiková, Vladislav Plevčík, Peter Lacho, Bystrík Červený, Andrea Somorovksá, Daniel Fisher, Miroslavava Drinová, Andreja Bičan, Silvia Šuvadová a ďalší.

Ďalšou novinkou sa vrátime do sveta Panemu. Do kín prichádza akčno-dobrodružné fantasy Hry o život: Balada o hadoch a vtáčatkách (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes) od režiséra Francisa Lawrenca, ktorý natočil posledné tri filmy v sérii Hry o život s podtitulmi Skúška ohňom, Drozdajka 1. a 2. časť. Každý o niečo hrá.

Začínajú desiate Hry o život. Pre mladého Coriolana Snowa znamenajú jedinečnú príležitosť ako zažiariť v úlohe mentora jedného z vyvolených. Tvrdo drel, aby dokázal naplno využiť svoj šarm, znalosti a zručnosti, ktoré môžu doviesť vyvoleného k víťazstvu. Bohužiaľ, šťastena mu nie je naklonená. Dostane ponižujúcu úlohu - viesť najväčšieho outsidera z chudobného Dvanásteho obvodu. Dievčina menom Lucy Gray však publikum uchváti a Coriolanus vycíti svoju šancu. Aj v ňom začínajú prebúdzať city a on sa bude musieť rozhodnúť, či bude dodržiavať pravidlá alebo sa bude riadiť pudom sebazáchovy, ktorý mu radí niečo iné. V aréne bude prebiehať boj na život a na smrť a už čoskoro sa ukáže, kto je nevinné vtáča a kto had, čakajúci na svoju príležitosť zaútočiť. V hlavných úlohách Rachel Zegler, Tom Blyth, Jason Schwartzman, Peter Dinklage, Hunter Schafer, Viola Davis, Burn Gorman, Fionnula Flanagan, či George Somner.

Druhým oceneným filmom, tentokrát z MFF Cannes 2023, kde získal Cenu poroty, ktorý prichádza dnes do oficiálnej kino-distribúcie je snímka vo fínsko-nemeckej koprodukcii Karaoke blues (Fallen Leaves) od fínskeho režiséra Akiho Karusmäkiho. Zamestnankyňa v supermarkete Ansa je čistá duša a svojou prítomnosťou rozžiari každý priestor, kam vkročí. Šarmantný robotník Holappa žije na ubytovni a rád trávi čas s fľaškou pálenky. Jedného dňa medzi nimi za zvukov rock’n’rollového karaoke preskočí iskra a títo dvaja vydedenci majú konečne šancu na večnú lásku. Dokážu však zdolať nástrahy v podobe nesmelosti, stratených telefónnych čísel, neznalosti mien a adries, mužovej príchylnosti k alkoholu a všeobecnej tendencie života klásť prekážky tým, ktorí hľadajú svoje šťastie?

Nežná tragikomédia Karaoke Blues je pokračovaním proletárskej trilógie Akiho Kaurismäkiho (Tiene v raji, Ariel a Dievča zo zápalkárne). Nebyť všadeprítomných rozhlasových správ o ruskej invázii na Ukrajine divák by mohol mať pocit, že sleduje retro odohrávajúce sa v Helsinkách 80-tych rokov. Dôležitou súčasťou filmu sú výborne použité skladby a piesne od Čajkovského 6. symfónie, cez Mambo Italiano až po synthpopové duo Maustetytöt. A nechýbajú ani cinefilné odkazy na tvorbu Kaurismäkiho režijných vzorov a priateľov zo sveta klasického i nezávislého filmu.

Vitajte vo svete svojrázneho fínskeho režiséra plnom pre neho typického, suchého humoru, kde si môžete dať šieste druhé pivo. V hlavných úlohách Alma Pöysti, Alina Tomnikov, Jussi Vatanen, Martti Suosalo, Janne Hyytiäinen, Sakari Kuosmanen, Maria Heiskanen, či Nuppu Koivu. 

Od dnes si môžeme pozrieť v kinách aj zaujímavý projekt v maďarsko-slovenskej spolupráci, animované sci-fi Umelohmotné nebo od tvorcov Tibor Bánóczki a Sarolta Szabó. Do roku 2123 vymizne úrodná pôda z povrchu Zeme. Flóra aj fauna vyhynú. Tesne pred úplnou katastrofou vedci vyvinú mimoriadne výživnú rastlinu, ktorá však dokáže rásť len v ľudskom tele. Obyvatelia Budapešti žijú odrezaní od zvyšku sveta, ktorý sa premenil na mŕtvu púšť. Obyvateľstvo je rozdelené na dve skupiny: tí čo jedia a tí z ktorých sa jedlo vypestuje. Každý obyvateľ mesta je implantovaný zárodkom stromu v deň keď dovŕši päťdesiate narodeniny. Stefan, dvadsaťosem ročný psychológ verí, že takéto spoločenské zriadenie je jediná cesta, ako ľudstvo dokáže prežiť. Až do momentu, kedy sa jeho mladá žena Nora nechá dobrovoľne implantovať.

Stefan má len pár dní na to, aby Noru zachránil skôr, ako rastlina ovládne jej telo. Jediné miesto, kde ju môžu operovať, je mýtické laboratórium Granum vo vzdialených Vysokých Tatrách, na konci nebezpečnej cesty cez púšť. V hlavných úlohách Tamás Keresztes, Zsófia Szamosi, Géza D. Hegedüs, Judit Schell, István Znamenák, Zsolt Nagy, Márton Patkós, Renátó Olasz. Film sa premieta aj so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Richarda Autnera, Rebeku Polákovú, Vladimíra Jedľovského, Dianu Mórovú, Juraja Loja, Maroša Kramára, Jána Jackuliaka, Dušana Cinkotu, Dáriusa Kočiho, Juditu Bílú, či Olivera Asztalosa.

  Foto © FilmEurope/CinemArt/ASFK/FilmExpanded/Magicbox/Forumfilm

Súvisiace články