Šesť noviniek od dnes v kinách – Diamantový plášť, Ninja korytnačky: Mutantský chaos, Meg 2, či Hovor so mnou!

3.8.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Prvý z piatich augustových, filmových týždňov prinesie do kín najviac nových filmov v rámci mesiaca. V dnešný premiérový deň tak privítame v kinách šesť nových snímok, klubová scéna sa bude striedať s hollywoodskym veľkofilmom a bude aj jedna snímka zastupujúca domácu filmovú scénu.

Režisérka Natalia López natočila drámu v mexicko-argentínskej koprodukcii, Diamantový plášť (Robe of Gems). Isabel a jej rodina sa ujmú matkinej vily na mexickom vidieku, kde sa stretnú s dlhoročnou gazdinou Mariou. Odkedy však Isabelina matka odišla, nič už nebolo také ako predtým, kedysi krásne udržiavaný dom je teraz holý a zanedbaný. Isabel a jej manžel sa od seba vzďaľujú a ich deti sa o nich čoraz viac obávajú. Zmiznutie Mariinej sestry spôsobilo, že rodina sa ocitla v núdzi, čo prinútilo jej členov zapojiť sa do kriminálnej činnosti s Adanom, synom miestneho policajta. Isabel sa rozhodne podniknúť nebezpečnú výpravu, nedbajúc na vlastné deti ani na varovania gazdinej, že nerozumie tomu, ako to v chudobnejších oblastiach Mexika chodí. 

V tomto prvom celovečernom filme režisérky Natalie López Gallardo, ktorá ako strihačka spolupracovala s Amatom Escalantom, Lisandrom Alonsom a Carlosom Reygadasom, je násilie, dokonale vykreslené v širokých záberoch a nenápadne plynulej kamere, tlmené a skôr sociálne a psychologické než fyzické. Jej ansámblový film mieša realizmus, sny a metafory, v ktorých všetky postavy prežívajú rôznu mieru straty a opustenia. Každý deň miznú členovia rodiny trhlinami v spoločnosti. Najviac sú však poškodení tí, ktorí stratili zmysel pre to, čo znamená mať domov. V hlavných úlohách Francisco Berdiales, Reina Carmona, Yaretzi Cazares, Yadira Cleto, Montserrat Colsá, či Giancarlo de la Torre.

Z hollywoodskej strany prichádza najnovšia verzia príbehu o zmutovaných korytnačkách, ktoré bojujú so zločinom. Pre malých aj veľkých, od herca a producenta Setha Rogena, ktorý v anglickom origináli prepožičal hlas jednej z postáv, od režisérskeho dua Jeff Rowe a Kyler Spears prichádza do kín animovaný film Ninja korytnačky: Mutantský chaos (Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem). Zmutovaní korytnačí bratia sa vracajú  na filmové plátno. A to vo veľkom štýle. Animovaná akčná komédia sa vyznačuje originálnym vizuálnym štýlom a vtipnými hláškami komika Setha Rogena, ktorý k filmu Ninja Korytnačky: Mutantský chaos napísal aj pôvodný scenár.

Keby neprišli do kontaktu so záhadným zeleným slizom, boli by z nich obyčajné korytnačky z kanalizácie. Keby sa nestretli so zmutovaným potkanom Splinterom, nestali by sa z nich majstri bojových umení a menovci legendárnych renesančných umelcov Donatella (Donnie), Michelangela (Micky), Leonarda (Leo) a Rafaela (Raf). Ale inak sú to úplne normálni tínedžeri, ktorí milujú dobrodružstvo a neznášajú nudu. Tej majú v poslednom čase dosť, pretože Splinter ich pozorne stráži v ich kanalizačnom brlohu. Celkom oprávnene sa bojí, že ich ľudia neprijmú. Ale aj tie najlepšie bezpečnostné opatrenia majú svoje medzery a jedného dňa korytnačí chlapci preniknú do jednej z nich a narazia na April. Obyčajné ,,ľudské,, dievča, ktoré sníva o tom, že sa stane neohrozenou reportérkou. Spoločne sa rozhodnú vydať po stopách Superflyho, tajomného vládcu podsvetia, na ktorého je polícia krátka. April dúfa, že vďaka tomu si obyvatelia mesta konečne vydýchnu, a korytnačí chlapci dúfajú, že ako superhrdinov ich svet prijme ľahšie. Bohužiaľ, nikto z nich nepočítal s tým, že Superfly je obklopený armádou nebezpečných zmutovaných zločincov, ktorí sa takýchto zelenáčov rozhodne neboja.

O hudbu vo filme sa postarali Trent Reznor a Atticus Ross. V anglickom origináli by sme počuli hlasy od Giancarla Esposita, Rose Byrne, Jackieho Chana, Paula Rudda, Johna Cenu, Maye Rudolph, či Ice Cuba. V našich kinách sa film premieta len so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Lukáša Pišta, Meraka Suchitru, Olivera Oswalda, Martina Klinčúcha, Alenu Pajtinkovú, Jakuba Krónera, Richarda Stankeho, Vladimíra Kobielského a ďalších.

Slovenským filmom týždňa je romantická komédia od režiséra Braňa Mišíka, Nikdy nehovor nikdy. Filmová novinka od producentov kinohitu VŠETKO ALEBO NIČ a režiséra BRAŇA MIŠÍKA (Klamstvo, Priznanie, Hniezdo) je dôkazom toho, že všetko zlé môže byť aj na niečo dobré. 

Naďu a Petra stretávame v čase rozpadu ich manželstiev. Petrov vzťah s manželkou Lenkou (Lenka Krobotová) ochladol dlhým odlúčením kvôli jej práci na misiách v Afrike. Nadin manžel Viktor (Marek Majeský) sa pre zmenu opäť raz „zamiloval“  do mladšej ženy. Nevinná zrážka áut Nade a Petra má za následok, že začnú na seba narážať aj v bežnom živote.

Naďa popri práci učiteľky vedie aj hodiny jogy. Peter je po viacerých zdravotných problémoch s chrbticou nútený zmeniť svoj životný štýl a práve joga mu má v tom pomôcť. Peter spoznáva Naďu v jej prirodzenom prostredí a ich vzájomné sympatie sa začínajú prehlbovať. Do rodiaceho sa vzťahu však vstupujú nielen ich deti (2 + 2), ale o slovo sa prihlásia aj bývalí partneri. Začína sa tak bláznivá jazda dvoch neúplných rodín, ktorá bude výzvou nielen pre našich hlavných hrdinov, ale aj pre ich blízkych... pretože VŠETKO SA MÔŽE STAŤ. 

V hlavných úlohách Tomáš Maštalír, Tereza Kostková, Lenka Krobotová, Marek Majeský, Hana Holišová, Ondřej Sokol, Jana Kovalčiková, Štefan Martinovič, Lucia Siposová, Pavla Tomicová, Erika Stárková, Juraj Hrčka, Petr Vondráček, Juraj Šoko Tabaček, Branislav Bystriansky, Daniel Fischer a ďalší.

Na veľké plátna sa toto leto vracia megažralok. Režisér Ben Wheatley natočil akčný, dobrodružný film Meg 2: Návrat do hlbín (The Meg 2)

Pripravte sa, že vám stúpne adrenalín na maximum! Do hlbokého oceánu sa znova ponorí Jason Statham a spoločnosť mu tentoraz bude robiť aj Wu Jing, legenda ázijských akčných filmov. Spoločne povedú tím odvážnych výskumníkov, ktorých cesta na morské dno nedopadne celkom podľa plánov. Chaos prepukne vo chvíli, keď do ich misie zasiahnu aktivity podmorských baníkov. V stávke sa ocitnú životy všetkých zúčastnených a naši hrdinovia budú musieť bojovať nielen s ľudskými nepriateľmi, ale aj viacerými prerastenými žralokmi. Nalaďte sa s filmovou novinkou na vlnu vzrušenia a ponorte sa za neľútostnými predátormi do hlbín vlastného strachu! Okrem Stathama a Jinga si vo filme zahrali aj Sienna Guillory, Cliff Curtis, Skyler Samuels, Shuya Sophia Cai, Sergio Peris-Mencheta, Page Kennedy, či Ron Smoorenburg. 

Hororom na týždeň je nezávislá snímka od režisérov, dvojičiek Dannyho a Michaela Philippou s názvom Hovor so mnou! (Talk to me). Skupina kamarátov narazí na záhadnú mumifikovanú ruku, o ktorej zistia, že ich dokáže dočasne spojiť so svetom duchov, ak sa ruky chytia a vyslovia: “Hovor so mnou!”. Nebezpečná hračka sa stáva hlavnou atrakciou večierkov a vzbudzuje čoraz väčší záujem na sociálnych médiách. Pri jednom zo seáns sa však svety spoja príliš nadlho, čím prebudí a vypustí hrozivé nadprirodzené sily.

Hovor so mnou! je najväčšou hororovou senzáciou tohto roka. Film bol okrem iného uvedený v programe filmového festivalu Sundance a stal sa hitom pre divákov i odbornú verejnosť na celom svete. Horor nakrútili debutujúci režiséri a veľká časť hereckého obsadenia sa objavuje prvýkrát na striebornom plátne. V hlavných úlohách Sophie Wilde, Joe Bird, Alexandra Jensen, Otis Dhanji, Ari McCarthy, Hamish Phillips, Kit Erhart-Bruce, Sarah Brokensha, Jayden Davison, Miranda Otto, Jacek Koman, či Jason Moore. 

V dnešný premiérový deň prichádza do kín aj dánska komédia od režisérky Papriky Steen, Otcovia a matky (Fædre & Mødre). Komédia o manželskom páre, ktorý sa snaží stať sa súčasťou rodičovskej skupiny v novej škole ich 12-ročnej dcéry. Počas obľúbeného školského kempovania sa musia rýchlo zorientovať v hierarchii a rivalite ostatných rodičov. Čo všetko budú ochotní urobiť pre svoje dieťa?

Po trpkej komédii Sviatky pokoja a mieru (2019) o tom, že rodina je najväčšie požehnanie… aj prekliatie, prichádza dánska herecká hviezda a režisérka tentoraz s filmom, ktorého dej nie je len „malým“ rodinným stretnutím, ale stretnutím žiakov 6. B triedy základnej školy a ich rodičov. Ako naznačuje už názov, pozornosť však nie je sústredená na deti, ale na ich otcov a matky.

Dej filmu sa odohráva počas tradičného školského víkendového výletu na chatu. Rodičia sa tvária veselo a neviazane, ale v podstate sú neustále v strehu a zaneprázdnení absurdnými bojmi o moc. Interakcia medzi jednotlivými postavami je nielen dobre napísaná, ale i umocnená výborným hereckým obsadením. Scenárista Jakob Weis, ktorý spolupracoval s Paprikou Steen aj na jej predchádzajúcom filme, udržiava po celý čas rovnováhu medzi drámou a komédiou.

Chcieť pre svoje deti to najlepšie je prirodzená tendencia mnohých rodičov. Ale ako ďaleko je človek ochotný zájsť, aby sa táto ambícia splnila? Pre niektorých má formu zdravého prístupu a zdržanlivého povzbudzovania. Čo sa však stane, keď sa snaha o úspech stane posadnutosťou, poháňanou neustále sa zvyšujúcimi očakávaniami, ktoré vyvíjajú na deti neprimeraný tlak?

Piv a Ulrik, rodičia 12-ročnej Hannah, ktorá nastúpila na novú školu, sledujú, ako sa ostatní rodičia snažia posunúť seba i svoje dieťa na vyšší level. Pri postupnom zoznamovaní sa s jednotlivými rodičmi prichádza divák do kontaktu s toľkými rôznymi osudmi a svetonázormi, že 6. B sa takmer stáva mikrokozmom celej spoločnosti. Pre Piv a Ulrika je účasť na výlete testom. Otázka znie – čo ste ochotní urobiť pre svoje dieťa? V hlavných úlohách Nikolaj Lie Kaas, Lisa Loven Kongsli, Amanda Collin, Lars Brygmann, Carsten Bjørnlund, Katrine Greis-Rosenthal, Jacob Lohmann, Rasmus Bjerg, Martin Greis-Rosenthal, či Line Kruse. 

  Foto © FilmEurope/CinemArt/VertigoDistribution/Bonton/ContinentalFilm/ASFK

Súvisiace články