Do kín prichádzajú filmy Perinbaba a dva svety, Dcéra divočiny, Emília a Šťastné a krvavé

7.12.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Mesiac december otvoríme v kinách štyrmi novými filmami. Uvidíme pokračovanie klasickej slovenskej vianočnej rozprávky, adaptáciu rovnomenného napínavého mysteriózneho thrilleru od Karen Dionne, dokument o jednej významnej slovenskej filmovej, televíznej a divadelnej herečke a nórsku hororovú komédiu.

V dnešný premiérový deň prichádza do kín jeden z najočakávanejších slovenských filmov súčasnosti, Perinbaba a dva svety a zároveň veľkolepá filmová rozlúčka s režisérskou legendou Jurajom Jakubiskom. Pokračovanie jeho kultovej vianočnej rozprávky Perinbaba je plné fantázie, náročných trikov aj humoru a prináša príbeh pre všetky generácie. Lukáš, syn pôvodných hrdinov Alžbetky a Jakuba, sa vydáva na strastiplnú cestu do bájnej krajiny hojnosti za dobrodružstvom a pravou láskou. 

Hlavnou postavou filmu je Lukáš, syn Alžbetky a Jakuba z pôvodnej rozprávky, ktorý sa rozhodne vydať do sveta na skusy. Túži nájsť pravú lásku a  šťastie. Na ceste ho chráni a pomáha mu jeho kmotra Perinbaba, zatiaľ čo Zubatá sa mu snaží ublížiť a kladie mu polená pod nohy podobne ako jeho otcovi Jakubovi. Čoskoro sa Lukáš spriatelí s múdrym psíkom Uchom a spoločne sa vydajú na cestu do bájnej krajiny hojnosti, ktorá podľa legendy leží za siedmimi horami a siedmimi morami až na samom konci sveta. Počas svojho putovania sa dostanú do väzenia, zničia aj zachránia veľkú svadbu v meste, v krajine divožienok sa Lukáš zamiluje, spolu pomôžu zachrániť pohyblivé mesto a v kráľovstve, z ktorého zmizli všetky ženy, sa stretnú v súboji s havraními bojovníkmi. V hlavných úlohách Lukáš Frlajs, Valéria Frištik, Ivan Romančík st., René Štúr, Sabina Skalická, Daniel Nekonečný, Petra Vančíková, Ľubomír Paulovič, Andrea Verešová, či Giulietta Masina. 

Nórsky režisér Magnus Martens natočil hororovú fantasy komédiu Šťastné a krvavé (There is something in the Barn). Hororová komédia o americkej rodine, ktorá netuší, že zapadnúť medzi svojráznych škandinávskych vidiečanov bude jej najmenší problém. Bill, jeho manželka a dve dospievajúce deti sú prototypom naivnej americkej rodinky. Keď Bill zdedí po strýkovi starú horskú usadlosť v Nórsku, nadšene sa pred Vianocami sťahujú do svojho nového domova s vyhliadkou premeniť nehnuteľnosť na zárobkový podnik. Ich predstava o romantickom zasneženom severe nemôže byť vzdialenejšia realite…

Každý rodený severan totiž vie, že správna škandinávska usadlosť má stodolu a v nej samozrejme žije prastarý elf, ktorý má rád svoj pokoj. Existujú prísne pravidlá, ako udržať stodolného škriatka šťastného, aby neškodil. Tým najdôležitejším je – žiadne spoločenské oslavy, žiadne návštevy! Keď sa Bill rozhodne v stodole usporiadať veľký vianočný večierok, pokojný elf sa nevítaných votrelcov rozhodne nemilosrdne zbaviť za každú cenu. „Vianočný“ film Šťastné a krvavé je prešpikovaný skrz naskrz čiernym humorom satiricky uťahuje zo stereotypov rozdielnych národov. Prítomnosť mystických elfov už len dotvára kúzlo dokonalej nočnej mory. Vo filme si zahrali Martin Starr, Amrita Acharia, Jeppe Beck Laursen, Henriette Steenstrup, Zoe Winther-Hansen, Townes Bunner, Calle Hellevang Larsen, či Alexander Karlsen El Younoussi.

Od dnes si do kín môžeme ísť pozrieť aj americký mysteriózny thriller od režiséra Neila Burgera, Dcéra divočiny (Marsh King’s Daughter). Helena žije idylický život. Má milujúceho manžela, krásnu dcéru, domov, stabilnú prácu. Ale má aj tajomstvo. Ako dieťa vyrastala v divočine, úplne odrezaná od sveta, vychovaná drsným otcom, aby dokázala prežiť v tých najťažších podmienkach. Ale práve otec, ktorý jej bol najbližší, ju a jej matku v skutočnosti držal v lese násilím. 

Helena vyrastala s matkou a otcom hlboko uprostred močiarov a lesov, ďaleko od akejkoľvek civilizácie. Poznala len ich chatu, lesy a bažiny. Od útleho veku ju otec učil, ako prežiť v drsnej divočine, ako stopovať a loviť zver. Zároveň si s ňou vytvoril desivo blízke puto. Ako dieťa však Helena netušila, čo sa skrýva za ich životom v lese. Otec ju a jej matku násilím držal ďaleko od vonkajšieho sveta. Keď sa im podarilo z jeho zajatia ujsť, bol chytený a uväznený. Ľudia ho začali nazývať kráľom bažín.

O dvadsať rokov neskôr žije Helena so svojím manželom a dcérou normálny, takmer idylický život. Zmenila si meno a jediné spomienky na drsné detstvo a väznenie v lese sú tetovania, ktoré jej “daroval” otec. Jej ilúzia normálneho života sa rozbije vo chvíli, keď sa v médiách objaví správa, že Kráľ bažín ušiel z väzenia. Helenino prísne strážené tajomstvo o jej minulosti je odhalené. To by však nebolo to najhoršie. Helena pozná svojho otca až príliš dobre. Vie, že si po ňu príde a nikto a nič ho nezastaví. Na to sú jeho schopnosti prežiť príliš veľké. Helena sa musí postaviť svojej minulosti a nájsť otca skôr, ako on nájde ju. Alebo ešte horšie, skôr ako on nájde jej manžela a dcéru. V hlavných úlohách Daisy Ridley, Ben Mendelsohn, Garret Hedlund, Gil Birmingham, Brooklynn Prince, Caren Pistorius, Imali Perera, či Joshua Peace. 

Dokumentom na týždeň je snímka Emília. Mysleli ste, že o nej viete všetko… Významná slovenská filmová, televízna a divadelná herečka Emília Vášáryová pohľadom režiséra Martina Šulíka.

Emília Vášáryová. Jej tvár poznáme z obálok novín, časopisov i filmových plagátov, a predsa o nej vieme tak málo. Viac ako šesťdesiat rokov spoluvytvára podobu moderného česko-slovenského divadla, filmu a televízie, ale zdroje jej tvorivého úsilia pozná len pár spolupracovníkov.

Film Emília prevedie divákov zákrutami času, umožní im pochopiť súvislosti herečkinho života i umeleckého snaženia. Prostredníctvom výpovedí priateľov, kolegov, spolupracovníkov, filmových a divadelných kritikov, autori pred nami skladajú pestrú mozaiku názorov, ktorá postupne vytvára obraz výnimočnej osobnosti. V dokumente sa objavujú cenné archívne zábery zachytávajúce dejinné zlomy, sprítomňujúce hviezde momenty slovenského divadla a kinematografie, ale aj intímne momenty z herečkinho života. Emília Vášáryová nechala tvorcov nahliadnuť do súkromia, poodhalila pred nimi spôsob svojho premýšľania o hereckej práci, podelila sa o spomienky na blízkych ľudí, kolegov a priateľov. Vďaka jej otvorenosti sa dokument stáva správou o úsilí celej generácie slovenských umelcov, ktorá formovala naše vedomie na prelome tisícročí.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/Magicbox/Bonton/ASFK

Súvisiace články