Do kín prichádzajú štyri nové filmy - Aquaman 2, Sedliaci, Vtáci sťahováci a Lieta v tom

21.12.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Tretí decembrový, vianočný týždeň prináša do kín štyri nové snímky. Oddýchnuť od hektických dní si budeme môcť pri pokračovaní príbehu DC superhrdinu z bájnej Atlantídy, či pri špeciálne maľovanom animovanom, historickom poľskom filme, ktorý je adaptáciou románu od autora W. S. Reymonta alebo pri českej komédii o neželaných následkoch tzv. nevinného klamstva, či pri animovanej snímke pre najmenších od štúdii Illumination o dobrodružnej kačacej rodinke.

Režisér James Wan prichádza s pokračovaním filmu z roku 2018 s názvom Aquaman a stratené kráľovstvo (Aquaman and the Lost Kingdom). Black Manta, stále poháňaný potrebou pomstiť smrť svojho otca, sa nezastaví pred ničím, aby Aquamana raz a navždy porazil. Tentoraz Black Manta ovláda silu mýtického Čierneho trojzubca, ktorý uchováva starodávnu a zákernú silu. Aby ho porazil, Aquaman sa obráti na netradičného spojenca - svojho uväzneného brata Orma, bývalého kráľa Atlantídy. V hlavných úlohách Jason Momoa, Ben Affleck, Patrick Wilson, Yahya Abdul-Mateen II, Dolph Lundgren, Temuera Morrison, Nicole Kidman, Amber Heard, Pilou Asbæk, Randall Park, Vincent Regan, či Indya Moore. Film sa premieta ako v origináli s titulkami, tak aj so slovenským dabingom.

Fanúšikov animovaných filmov poteší novinka od režiséra Benjamina Rennera s názvom Vtáci sťahováci (Migration). Po Mimoňoch, spievajúcich zvieracích hviezdach a maznáčikoch s tajným životom nám štúdio Illumination predstavuje ďalších hrdinov, ktorých si zamilujete. Pozývame vás na vzrušujúci let do neznáma v príbehu o kačacej rodine, ktorá zatúži po nevídanom dobrodružstve.

Pokiaľ nevystrčíte päty z domu, nič sa vám nestane. To je v skratke životná filozofia kačacieho otca Mallarda, ktorý svoju manželku Pam a ich dve deti neustále presviedča o prednostiach ich domáceho rybníka, za ktorým sa nachádza len divočina a nebezpečenstvo. Pam je však unavená z jednotvárneho života a želá si, aby jej dospievajúci syn Dax a dcéra Gwen zažili, to po čom ona sama túži. Pozrieť sa do sveta a zažiť neobyčajné putovanie po nádherných miestach. Po tom, čo na ich rybníku pristane sťahovavá kačacia rodinka s napínavým príbehom o ďalekých miestach, padne rozhodnutie. Napriek otcovým protestom sa celá rodina vydá z idylického amerického vidieka na exotickú Jamajku!

Znie to skvelo, pokiaľ by však hneď na začiatku cesty neurobili kačací hrdinovia zásadnú chybu. Vybrali sa opačným smerom. A tak ich krídla zanesú do džungle mesta, ktoré nikdy nespí, New Yorku. Tu ich samozrejme čakajú dobrodružstvá na každom kroku, vrátane tých, ktoré by si najradšej odopreli (napríklad nedobrovoľná návšteva kuchyne reštaurácie, kde je vyhláseným jedlom kačica na pomarančoch). Keď ste zohratá rodina, ktorá za každých okolností ťahá za jeden povraz, máte šancu zvládnuť nástrahy najväčšieho mesta. V slovenskom znení Marián Miezga, Kristína Turjanová, Sebastián Dolný, Lucia Babony, Pavol Topoľský, Filip tuma, Gabriela Dzuríková, Miroslav Noga, Eva Matejková, Natália Kóšová, Ivan Šandor, Martin Hronský, či Petra Vajdová. 

Česká komédia bude mať zastúpenie snímkou od Tomáša Dianiška s názvom Lieta v tom. Čo všetko sa môže stať, keď sa zapletiete do jedného „nevinného“ klamstva? Hlavný hrdina Lukáš nemá o ženy vôbec núdzu, lenže problémom je, že máloktorá sa zaujíma o vesmír a kozmonautiku, pričom preňho je táto jeho vášeň vždy na prvom mieste. Lukáš chce ešte naposledy potešiť svoju chorú mamu, ktorá zo všetkého najviac túži po vnúčatách. Nenapadne mu nič lepšie, než presvedčiť prostorekú tehotnú susedu a bývalú striptérku Natáliu, aby predstierala, že je jeho nastávajúcou a budúcou matkou jeho dieťaťa.

No čo čert nechcel, Lukášova mama sa zázračne uzdraví. Teraz sa za žiadnu cenu nesmie dozvedieť pravdu a Lukáš s Natáliou tak musia naďalej predstierať, že sú ako dve zamilované hrdličky. Do svojej hry sa začnú čoraz viac zamotávať a čoskoro sa strhne lavína nedorozumení a trapasov. Do udržania lži a mamičkinho šťastia sú postupne zatiahnutí aj ďalší členovia rodiny, priatelia, kolegovia z práce a vlastne aj všetci ostatní. Čoskoro v tom budú lietať úplne všetci... V hlavných úlohách Kryštof Hádek, Kristína Svarinská, Taťjana Medvecká, Miroslav Noga, Anna Polívková, Pavel Soukup, Sandra Nováková, Peter Kočiš, či Marek Geišberg.

Do kín dnes prichádza aj unikátna snímka Sedliaci (Chlopi) od režisérskeho, manželského dua Welchmanovcov. Po celosvetovom úspechu filmu S LÁSKOU VINCENT sa tentoraz režisérska dvojica DK Welchman a Hugh Welchman zamerala na jedno z najvýznamnejších diel poľskej literatúry, na Sedliakov. Román, za ktorý jeho autor W. S. Reymont získal Nobelovu cenu.

Ústrednou postavou príbehu je krásna Jagna, chudobné dievča, do ktorého sa zamiluje starý a bohatý sedliak Boryna. Napriek protestom svojej rodiny sa s ňou ožení. Jagna však stojí pred rozhodnutím, či je pre ňu dôležitejší spokojný život, alebo láska k Antekovi, synovi sedliaka Borynu. Nanešťastie, v krajine tradícií sa láske nedáva prednosť. 

Režiséri sa vo filme vracajú k svojim poľským koreňom a román Władysława Reymonta predstavujú širokej verejnosti technikou animovanej maľby, ktorá si už získala srdcia státisícov fanúšikov po celom svete vďaka filmu S LÁSKOU VINCENT, nominovanému na Oscara. Vo filme Sedliaci sa nesústredili len na samotný román, ale interpretovali doň aj maľby významných predstaviteľov hnutia Mladé Poľsko, ako sú Józef Chełmoński, Ferdynand Ruszczyc a Leon Wyczółkowski. Ako sami hovoria, bola to pre nich ďalšia objavná cesta, ktorá im umožnila hlbšie preniknúť do emocionálnych možností a estetickej krásy, ktorú môže animácia v podobe špeciálnej olejomaľby vniesť do filmového príbehu.

Film Sedliaci mal svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte. V hlavných úlohách Kamila Urzedowska, Robert Gulaczyk, Miroslaw Baka, Dorota Stalinska, Andrzej Mastalerz, Andrzej Konopka, Anna Grzeszczak, Lech Dyblik, či Hugh Welchman.

  Foto © Continental Film/Bonton/CinemArt/Vertigo Distribution

Súvisiace články