Do kín prichádza päť nových filmov – Aristokratka vo vare, Maliar jej tela, či Bastard spolu s prehliadkou SCANDI

25.1.2024|Ivet Kollárová|

Posledný januárový týždeň prinesie do kín päť nových filmov, všetky európskej produkcie a pre fanúšikov severského filmu je pripravená prehliadka toho najlepšieho z Dánska, Švédska, Fínska a Islandu s názvom SCANDI, ktorá prebieha od 24. do 31. januára. V rámci prehliadky, ale aj do oficiálnej kino-distribúcie prídu tento týždeň filmy, historická dráma Bastard s Madsom Mikkelsenom v hlavnej úlohe, či experimentálna fantasy Gallery of God. 

V záplave severských filmov sa vyníma aj jeden v česko-slovenskej koprodukcii, ktorý natočil režisér Jiří Vejdělek s názvom Aristokratka vo vare. Gróf Frank Kostka, jeho manželka Vivien a ich dcéra Marie žijú na rodovom hrade Kostka. Hospodárka pani Tichá, údržbár Krása a komorník Josef im pomáhajú udržiavať chod hradu. Prvotný záujem návštevníkov hradu o prekliatie grófky Márie už nie je taký silný ako predtým, čo Márii vôbec neprekáža - aspoň má dosť času na svojho Maxa, šľachtica zo susedného hradu Hvězda. Frank je však na mizine, nemá dostatok peňazí ani na platy, ani na potrebné opravy. Práve vtedy sa objaví Denisa, dcéra advokáta Bendu, a rozvíri pokojné vody rodinného sídla... v hlavných úlohách Hynek Čermák, Tatiana Dyková, Yvona Stolarová, Eliška Balzerová, Martin Pechlát, Pavel Liška, Zděnek Piškula, Petra Nesvačilová, či Tomáš Jeřábek.

Dokumentom týždňa je snímka Karlos, ktorá zachytáva neuveriteľný životný príbeh kontroverzného zápasníka MMA Karlosa Vémolu, o ktorú sa postaral režisér Michal Samir. Karlosa Terminátora Vémolu pozná v Česku a na Slovensku takmer každý. Zápasník a kontroverzná hviezda bulváru, ale aj otec dvoch detí a partner slovenskej playmate Lely Ceterovej. Vo svojom luxusnom sídle za Prahou má vedľa vírivky klietku s aligátorom a v obývačke akvárium so žralokmi. Objavuje sa na titulných stránkach časopisov aj v najznámejších talkšou. Predtým, ako sa stal slávnym, to bol obyčajný chlapec z Olomouca, ktorý sa bil na ulici. Po škole odletel do Londýna. Tam pracoval ako vyhadzovač nočnom klube, z ktorého vyhodil niekoľkých zápasníkov MMA. Ich tréner mu ponúkol, aby to skúsil profesionálne. O pár týždňov neskôr Karlos rozdrvil celú anglickú špičku MMA a ako prvý Čech v histórii sa dostal do americkej UFC, v ktorej zápasí aj Conor McGregor. Film je príbehom o ceste chudobného chlapca z Moravy až do vypredanej O2 Arény.


Francúzsky film, v koprodukcii s Belgickom, bude mať zastúpenie historickým, romantickým životopisom Maliar jej tela (Bonnard, Pierre et Marthe) od režiséra Martina Provosta. Pierre Bonnard by sa nikdy nestal slávnym maliarom bez svojej záhadnej modelky a partnerky Marthe, ktorej nahé telo sa objavilo na mnohých jeho obrazoch. Aj vďaka nej sa stal uznávaným maliarom a grafikom a spoluzakladateľom slávnej post impresionistickej umeleckej skupiny Les Nabis. 

Keď francúzsky maliar Pierre Bonnard stretol Marthu de Méligny, netušil, že táto samozvaná aristokratka sa stane inšpiráciou a zmyslom jeho života a tvorby. Od prvej chvíle bola viac než len múzou a tvorila stredobod viac než tretiny jeho diel. V roku 1912 sa Pierre a Martha usadili v dome v Normandii, kde bol ich susedom slávny impresionistický maliar Claude Monet. Okolitá očarujúca krajina a jej atmosféra inšpirovali Bonnarda k namaľovaniu niektorých z jeho najlepších obrazov vrátane mnohých aktov s Martou. Jeho vrcholné plátna mu vyniesli označenia “maliar šťastia”, “majster intimity” a “posledný z impresionistov”. Pierre a Martha spolu dosiahli umelecké naplnenie vďaka pestrej láske odlišnej od štandardov svojej doby, láske preniknutej veľkým tajomstvom.  

Režisér a scenárista Martin Provost dodáva: “Jedného dňa ma kontaktovala Marthina praneter. Cítila potrebu pripomenúť svetu Bonnardovo dielo, ktoré bolo z jej pohľadu nedocenené, a tak ma požiadala, aby som o ňom a jeho manželke nakrútil film. Bolo to pre mňa ako znamenie. Bonnardov obraz Marty som mal zavesený nad posteľou od detstva. Keď som potom začal pracovať na scenári, uvedomil som si, aký silný príbeh sa skrýva za ich tajným vzťahom.” V hlavných úlohách Cécile De France, Vincent Macaigne, Stacy Martin, Anouk Grinberg, André Marcon, Peter Van den Begin, César Domboy, či Stanislas Merhar. 

O švédsku snímku Galéria Boha (Vernisagge hos Gud/Gallery of God) sa postarali tvorcovia Ossian Melin a Filip Aladdin. Študent umeleckej prípravky dostane od Boha úlohu vytvoriť "dokonalé umelecké dielo" na absolventskú výstavu. Starobylý syndikát komerčných a sponzorovaných umelcov sa jej v tom však snaží zabrániť. 

Balónový pes Jeffa Koonsa sa v tomto satirickom, hravom a absurdnom filme, v ktorom umenie prechádza existenciálnou krízou, mení na dokonalú zbraň. Dva týždne pred absolventskou výstavou umeleckej školy nastupuje do funkcie nový riaditeľ Jack von Rosen. Počas prezentácie prednesie svoje myšlienky o finančnej stránke umenia a ukáže sa, že tajne zastupuje prastarú spoločnosť, ktorá chce umenie skomercionalizovať. Medzitým je Irma, jedna zo študentiek, poverená Bohom, aby vytvorila dokonalé umelecké dielo, a tak sa stáva tŕňom v oku riaditeľa Jacka a jeho spoločnosti. Debutujúci režiséri z kolektívu KonstAB však nenechajú Irmu v jej boji osamotenú a pošlú jej na pomoc dvoch učiteľov a významného dánskeho dadaistu. Vo filme si zahrali Holger Eriksson, Kim Lantz, Victoria Dyrstad, Lisa Lindgren, Magnus Krepper, Isabelle Grill, Adam Axelsson, či Lars Melin.


A od dnes si môžeme v kinách pozrieť aj dánsko-nórsku snímku od režiséra Nikolaja Arcela, Bastard (Bastarden/The Promised Land). Bastard je strhujúca dráma zasadená do polovice 18. storočia, ktorá rozpráva príbeh o dobývaní dánskych vresovísk, o nespútanej prírode, veľkých snoch a ešte väčších obetách. Je to príbeh o hrdom a nekompromisnom mužovi a o žene, ktorá sa stane jeho spojenkyňou v boji proti zlu, smrti a zatrateniu. 

V roku 1755 sa zbedačený kapitán Ludvig Kahlen vydáva dobyť drsné a nehostinné dánske vresoviská so zdanlivo nemožným cieľom: vybudovať tu v mene kráľa kolóniu. Výmenou za to získa pre seba vytúžené kráľovské meno. Jediný vlastník tejto oblasti, bezohľadný Frederik de Schinkel, je však arogantne presvedčený, že krajina patrí len jemu. Keď sa de Schinkel dozvie, že jeho slúžka Anna Barbara a jej manžel utiekli, aby sa ukryli u Kahlena, privilegovaný a zlomyseľný majiteľ vresoviska prisahá pomstu a robí všetko pre to, aby kapitána vyhnal. Kahlen sa nedá odradiť a pustí sa do nerovného boja - riskuje nielen svoj život, ale aj život rodiny utečencov, ktorá sa okolo neho zoskupila. Šiesty celovečerný film Nikolaja Arcela je vynikajúcou historickou drámou s viacerými silnými stránkami, z ktorých asi najmenej prekvapujúca je tá najpresvedčivejšia. Je to charizma starej školy, ktorá vyžaruje z plátna vďaka Madsovi Mikkelsenovi v úlohe muža, ktorého mlčanlivú povahu a drsnú odvahu podrobujú skúške všetky možné ťažkosti, ktoré ho mohli v Dánsku 18. storočia postihnúť. Po poku Madsa si zahrali aj Gustav Lindh, Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Kristine Kujath Thorp, Melina Hagberg , Thomas W. Gabrielsson, Morten Hee Andersen, Magnus Krepper, či Søren Malling.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/CinemArt/Bonton/ForumFilm

Súvisiace články