Speed Racer

11.5.2008|Stano Sokolský|
Speed Racer

Bratia  Larry a Andy Wachowski do sveta kinematografie prispeli sci-fi trilógiou Matrix a thrillerom V For Vendetta. Obaja potvrdili, že boli oddávna ovplyvňovaní komixami a v poslednom čase aj anime tvorbou, čo sa čiastočne prejavilo aj v prípade spomínaného Matrixu. Dá sa povedať, že hlavne vďaka tomu sa ujali projektu Speed Racer, ktorý je filmovou verziou jednej z najstarších Japonských manga sérií, ktoré uspeli aj na západe.

Projekt Speed Racer nie je až takou novinkou, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Štúdio Warner Brothers prišlo totiž s prvým návrhom už v Septembri 1992, od tej doby však produkciu sprevádzali rôzne problémy – odstupy režisérov (Alfonso Cuarón) a hercov (Johnny Depp) vždy natáčanie zastavili. Speed Racer zapadal prachom, pokiaľ sa oň v roku 2006 nezačal zaujímať producent Joel Silver, ktorý v minulosti spolupracoval s Wachowskimi a ihneď im ponúkol režisérske stoličky. Fanúšikovia komixov samozrejme súhlasili a na pomoc si prizvali Johna Gaetu, ktorý získal za vizuálne spracovanie Matrixu Oscara. Samotné natáčanie sa prebiehalo od Februára do Augusta  2007 v Nemeckom štúdiu Babelsberg Studios výhradne iba pred zeleným plátnom – podobne ako Beowulf a 300.

Speed Racer (2008)

Hoci by sa zdalo, že vďaka certifikátu PG je Speed Racer zábava pre celú rodinu, nie je to celkom tak. Predpokladám, že na svoje si prídu hlavne tí, ktorým sa páčil pôvodný kreslený seriál, pretože dej filmu celkom vierohodne kopíruje postavy, vizuálnu a aj hudobnú stránku originálnej Manga série. A presne toto je kameňom úrazu – zvyšku publika bude totiž Speed Racer pripadať ako prinajmenšom riadne uletený pokus o akčnú zábavu. Najväčším nedostatkom sú herecké výkony, ktoré okrem hlavnej postavy Speeda (Emile Hirsch), jeho otca Papsa (John Goodman) a Racera X (Matthew Fox) vyznievajú kŕčovito a smiešne. Prehnaných emócií a hrania v štýle nemých filmov si diváci užijú viac ako je zdravé, niektoré scény vyznejú úplne trápne, konkrétne napríklad tie so Speedovym mladším bratom Spritlom (Paulie Litt) a jeho šimpanzom Chim Chim. Niektoré pokusy o vtipy prebraté poväčšine z iných kreslených seriálov taktiež nevyzerajú najlepšie. Hoci Wachowski nalákali priam hviezdnu hereckú zostavu ( okrem vyššie spomenutých Speedova priateľka Trixie v podaní Christiny Ricci, Susan Sarandon ako jeho mama Mom Racer), jej biedne výkony ju posielajú na dno kvalitatívnej priepasti.

Ďalším problémom je dej – v úvode filmu musí byť divák riadne na pozore, aby pochopil, čo sa vlastne deje (pokiaľ teda nepozná pôvodný seriál). Pri rýchlosti scén v Speed Racerovi to nie je práve jednoduché a už vôbec nie pre mladšie publikum, ktorému by mal byť tento projekt určený. Prvá polovica 135 minútového filmu je značne nudná, rozbeh nastáva až začatím pretekov. Spomenutá minutáž je na PG projekt veľmi netradičná, vedel by som spraviť zoznam minimálne piatich scén, ktoré by vo filme vôbec nemuseli byť.

No a nakoniec posledným negatívom je Soundtrack, ktorý je neskutočne otravný. Pripomínal mi hudbu k japonským anime seriálom, ktorá napríklad vtipné scény dokresľovala dosť nahlúplymi zvukmi a rytmom. V prípade filmového projektu je to však priveľa a toto si Wachowski fakt mohli odpustiť. Nechcem tvrdiť, že hudba bola vždy neadekvátna, ale verte mi, že v niektorých častiach filmu si jej nevhodnú prítomnosť všimnete.
No a nakoniec sa dostávame k jedinej pozitívnej vlastnosti Speed Racera, ktorá celý projekt drží nad vodou a môže nalákať divákov – teda jeho vizuálne spracovanie.  Minulé projekty Wachowskich boli pomerne temné, veselých farieb sme si v ich prípade veľmi neužili a zdá sa, že bratia tento deficit dohnali v ich najnovšom filme – každý kúsok filmu je plný veselých, hýrivých farieb, prítomné sú doslova všade. Digitálne efekty a počítačom vytvorené scenérie vyzerajú vynikajúco, v prípade pretekov sú veľmi dynamické, niektorým slabším povahám sa z toho môže zatočiť hlava, tak ako v prípade Cloverfielda. Larry a Andy sa zasa vyznamenali a vytvorili vizuálne unikátne dielo, ktoré sa nedá zatiaľ s ničím porovnať. Ak si teda odmyslíte zábery s mihotavým pozadím napodobňujúce pôvodnú Manga predlohu, Speed Racer vás svojou obrazovou stránkou prekvapí, odporúčam hlavne časť pretekov v ľadovom tuneli.

Speed Racer (2008)

Speed Racer nie je film pre každého. V deň svojej premiéry (9. Mája) sa naň do kín Vue v mojom bydlisku (13 sál pre 2890 ľudí a 9 sál pre 1970 ľudí) vybralo iba približne 2500 ľudí, čo je napriek masívnej reklamnej kampani veľmi biedny výsledok. Slabý dej, nekvalitné výkony hercov a predloha, ktorá zaujme iba malý okruh ľudí, odsúvajú Speed Racera do kategórie podpriemerných filmov, ktoré pár týždňov po svojej premiére upadajú do zabudnutia. Zaslúži si 2 body z piatich iba vďaka svojej vizuálnej stránke, ak ste fanúšikovia Manga/Anime, tak si tú tretiu k hodnoteniu môžete pridať. Ak nie, oľutujete utratené peniaze za lístok do kina, presne tak ako ja.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Warner Bros

Odporúčané články