Víťazný film z 70. ročníka MFF v Benátkach opäť prinesie na Slovensko spoločnosť Film Europe.

8.9.2013|-ts-|
Víťazný film z 70. ročníka MFF v Benátkach opäť prinesie na Slovensko spoločnosť Film Europe.

Bratislava/Benátky 8. 9. 2013 – Hlavnú cenu Zlatý lev na 70. ročníku filmového festivalu v Benátkach získal taliansky dokumentárny film Sacro Gra režiséra Gianfranca Rosiho. Je to v poradí už tretí tohtoročný víťaz medzinárodného filmového festivalu, ktorý Film Europe zakúpila pre české a slovenské teritórium.

Talianský režisér Gianfranco Rosi (1964) získal Zlatého leva na jubilejnom 70. ročníku MFF Benátky v konkurencii dvadsiatich filmov v hlavnej súťaži. Naposledy sa to podarilo talianskej kinematografii pred pätnástimi rokmi titulom „The Way We Laughed“ režiséra Gianniho Amelia v roku 1998. Toto ocenenie je výnimočné aj tým, že film Sacro Gra je historicky prvým dokumentárnym filmom, ktorý zvíťazil v hlavnej súťaži v Benátkach. Talianský režisér Gianfranco Rosi svoje filmy premiéroval na benátskom festivale aj v minulosti ako El Sicario, Room 164 (2010) a Below Sea Level (2008). Sacro Gra je štvrtým celovečerným dokumentárnym filmom režiséra.

Film sa inšpiroval knihou autora Itala Calvina ”Invisible Cities”(Neviditeľné mestá). Gianfranco Rosi sa v Sacro Gra rozhodol predstaviť Rím nevšedne - cez diaľnicu. Prináša autentické príbehy a osudy obyčajných ľudí žijúcich na okraji najväčšej dopravnej tepny Talianska, Grande Raccordo Anulare (GRA), ktorá je kruhovou diaľnicou Ríma s dĺžkou asi 70 kilometrov.

Čo má spoločné upadnutý aristokrat z Piedmontu, ktorý žije v malom štúdiu so svojou dcérou, botanický expert, ktorý hľadá prostriedok proti larvám, ktoré zabíjajú palmové stromy, princ, ktorý ponúka svoj gýčový kaštieľ ako zátišie k fotorománom, pracovník v ambulancii a rybár, ktorý žije na rieke Tiber a chytá úhorov?

Rosiho kamera zachytáva život popri diaľnici nezaujato, bez akýchkoľvek zásahov alebo plánovaných vplyvov na diváka. Ponúka širokú rôznorodosť domácností, profesií, osobností, sociálnych vrstiev a prirodzený rytmus každodenného života. Režisér sa vyhýba hlbšej analýze, ale objavil neviditeľné svety, poetiku, krutosť a protirečenia súčasného Talianska a sveta. Túto pestrú mozaiku života na predmestí Ríma natáčal nepretržite vyše dvoch rokov.

Talian Giannfranco Rosi prevzal cenu Zlatého Leva symbolicky z rúk talianskeho režiséra Bernarda Bertolucciho, ktorý predsedal porote v hlavnej súťaži. Rosi venoval túto cenu všetkým svojim protagonistom, ktorí ho tak štedro pustili do svojich životov.

„Sacro Gra je našou treťou tohtoročnou akvizíciou víťazov najlepších svetových festivalov. Po Pozícii dieťaťa z Berlinale, Život Adéle z Cannes, sa nám podarilo získať aj Zlatého Leva z Benátok. A tak aj špičkový "zberný" dokument Gianfranco Rossiho o rímskej diaľnici - GRA uvidia diváci čoskoro aj v našich kinách. "GRA" je skratka pre Grande Raccordo Anulare, čiže veľký rímsky diaľničný okruh - kde režisér strávil filmovaním plné dva roky. Tento úžasný dokument sme opäť našli pred tým, ako dostal najvyššie ocenenie v Benátkach. V histórii českej a slovenskej filmovej distribúcie je to prvýkrát, keď sa jednej distribučnej spoločnosti podarilo kúpiť za jeden rok troch víťazov z troch najvýznamnejších svetových filmových festivalov. Je to potvrdenie správnosti nastúpenej cesty, aj veľké ocenenie práce celého tímu Film Europe,“ povedal bezprostredne po vyhlásení výsledkov prezident mediálnej spoločnosti Film Europe Ivan Hronec.

Mediálna spoločnosť Film Europe prinesie onedlho do kín dva výnimočné talianske snímky, ktoré predstavujú dve kontrastné tváre Ríma. Víťazný film tohtoročných Benátok Sacro Gra z predmestia Ríma a veľkolepý celovečerný film Veľká nádhera (The Great Beauty) režiséra Paola Sorrentina, ktorý mal svetovú premiéru v hlavnej súťaži na MFF Cannes 2013.

MFF Benatky

  Foto © archív Film Europe

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...